Jak vybrat rukavice na box

Kritérií pro správný výběr není mnoho, ale každé z nich je o to důležitější. V první řadě musíte vybrat vhodný druh rukavic pro typ činnosti nošení, kterou provádíte. Výběr velikosti je navíc trochu odlišný, než jste zvyklí u běžného oblečení nebo obuvi. Nezanedbávejte výběr vyhovující látky. Existují hned tři základní druhy rukavic prodávaných v obchodech, které rozhodují o ceně.

Kromě toho berte v úvahu strategii připevnění a přítomnost zabezpečení palce. Pokud potřebujete, aby vaše rukavice vydržely dostatečně dlouho, věnujte čas jejich řádné údržbě. V případě, že se chcete zapojit do wellness cvičení, která nesouvisí s bojovými sporty, lze cvičit například aerobik, nebo jízda na kolech a cvičení na běžeckých pásech.

Obsah článku

Typ rukavic

Pod pojmem boxerské rukavice si každý nejspíš představí naducané rudé rukavice. S rozvíjející se všudypřítomností nových sportů se na pultech začínají objevovat další varianty, které splňují požadavky jejich nositelů. V dnešní době si budete moci vybrat z trojice odlišných provedení:

1.  Klasické boxerské rukavice

2.  Rukavice MMA

3.  Rukavice na pytle

Klasické boxerské rukavice

Všichni je známe. Rozsáhlé oválné válce s izolovaným palcem, který je spojen s vnitřkem ostatních prstů. Oddělené od klasického boxu, i ony nacházejí uplatnění v kickboxu nebo jako ochrana pro sparing partnera uprostřed přípravy v jakémkoli bojovém sportu. Plochá varianta s většinou vyčnívajícím palcem se opět vyskytuje v thaiboxu.

Tento druh byste neměli používat v případě, že byste rádi boxovali do boxovacích pytlů. Neustálým boucháním budete pomalu deformovat náplň, dokud nezbude prakticky žádná. V rámci následujícího boje bude váš společník zbit holýma rukama.

Rukavice MMA

Kombinuje různé bojové projevy bez využití zbraní, v pozdějších letech získalo popularitu. Jelikož je oproti boxu navíc povoleno provádět různé složité chvaty, klasické rukavice zde nenacházejí uplatnění. Jejich náhrada zajišťuje prsty o něco méně, ale nechá je dostatečně pohyblivé pro přímý úchop. Dostupné jsou jak otevřené, tak uzavřené varianty palce, záleží na vaší síle a konkrétním způsobu boje. Bezpečnější uzavřené rukavice se používají při sparingu, zatímco otevřené palce se používají v zápasech.

Pytlové rukavice

Máte doma boxovací pytel, nebo chodíte boxovat do cvičebního centra? V tu chvíli budete potřebovat rukavice známé jako pytlové rukavice. Jsou ploché a méně vycpané než klasické, což zahrnuje pozitivní dopad na jejich nižší cenu. Oproti klasickým rukavicím mají také o něco delší životnost. Neměli byste je však používat při přípravě se soupeřem, protože byste ho mohli účinně zranit. Mezi jejich přednosti patří velká odolnost a zip na zápěstí. Nemusíte se stresovat kvůli zraněním, a to ani v době, kdy se rozdovádíte.

Velikost rukavic

Při nákupu klasických rukavic se dívejte na běžné míry S, M, L atd. Boxerské rukavice se vybírají podle hmotnosti v uncích (zkráceně oz). Jedna unce je srovnatelná se zhruba 28 gramy. Zájemci musí váhu nebo míru rukavic porovnat s hmotností boxera. V současné době existuje několik základních velikostí:

Nejmenší velikosti jsou určeny pro děti a dámy:

·        6 oz — méně než 45 kg

·        8 oz — 45-65 kg

·        10 oz — 48-60 kg

·        12 oz — 78-90 kg

·        14 oz — více než 90 kg

·        16 oz — více než 90 kg pro dodatečnou ochranu

Rukavice o hmotnosti 10 oz se používají při zápasech, zatímco ostatní při přípravě. Silné polstrování těžších rukavic poskytuje mnohem větší jistotu pro soutěžícího partnera. Dodatečnou jistotu a zejména posed zápěstí poskytují dokoupitelné bandáže. Pokud si vybíráte pytlovky, pak je vše spíše jako v každém jiném obchodě s oblečením. V podstatě si vyberete požadovanou míru a vyzkoušíte si ji. V některých případech je výběr skutečně méně náročný díky skutečnosti, že existují dvě velikosti, jedna pro děti a jedna pro dospělé.

Materiál

Jedním z nejdůležitějších parametrů je použitá tkanina. Na trhu jsou k dispozici tři druhy, každý v nepatrně odlišném cenovém rozpětí:

1.  Syntetická telecí kůže — pro začínající a rekreační boxery

2.  Kombinace umělé a pravé telecí kůže — zlatá střední cesta, namáhavá část je vyrobena z poctivé kůže

3.  Pravá telecí kůže — zpravidla vyrobena z hovězí kůže, nejvyšší odolnost

Zapínání a funkce thump-lock

Při nákupu navíc věnujte pozornost tomu, jak jsou rukavice zajištěny. Běžně se používá buď vázání jako na botách, nebo suchý zip. Suchý zip se jednodušeji nasazuje a sundává, zatímco pásky se mnohem lépe usazují na ruce. V boxerské komunitě můžete objevit zastánce obou možností v obecně rostoucím počtu, protože je těžko říci, která volba je nejlepší. Záleží zcela na vašich preferencích. Rozhodně hledejte položky připravené s nejmodernější funkcí thump-lock. Postará se o zabezpečení vašeho palce před vykloubením a dalšími nepříjemnými ranami.

Jak ji správně uchovat?

Nákupem rukavic příběh nekončí. Abyste se vyhnuli tomu, že po několika cvičeních budete muset utíkat pro nové, pečlivě je udržujte. Po každém použití je nechte úplně vyschnout, ale nepokládejte je na radiátor ani je nedávejte na denní světlo. Skladujte je na chladném a suchém místě. Nikdy je neperte v pračce a nepoužívejte k jejich čištění kartáč, úplně postačí vlhký hadřík. K opravě větších poškození povrchu používejte jemné čisticí prostředky. Konkrétně se o předměty z pravé kůže starejte a ošetřujte je předměty určenými k čištění. Na začátku vás jistě potěší, že boxerské rukavice zdaleka nejsou nákladnou záležitostí. Ale při špatném zacházení s nimi, se tato výbava může řádně prodražit!

O značkách TOP boxerských rukavic

Venum

Značka Venum je výrobce oblečení a vybavení pro bojové sporty. V sortimentu najdeme boxerské rukavice, chrániče na zuby, oblečení, tašky pro MMA a další bojové sporty. Společnost byla založena v roce 2005 Franckem Dupuisem.

TOP KING

TOP KING je prestižní thajský výrobce kožených výrobků jako jsou rukavice, chrániče, přilby, boxovací pytle, lapy, bloky a další vybavení pro thaibox. Za dvě dekády svého působení si firma vybojovala vysokou pozici mezi výrobci zboží a pomůcek pro bojové sporty.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook