Střevní mikrobiom – co je to a jaký má vliv na naše tělo?

Lidské tělo je tvořeno obrovským množstvím bakterií – jednoduše bychom také mohli říct, že je v našem těle někdy až desetkrát více bakterií než samotných buněk! I když slovo bakterie mnoho z nás spojuje s něčím špatným, ne vždy tomu tak je. Většina bakterií, které žijí uvnitř nás nebo na povrchu našeho těla, jsou člověku k prospěchu a nemohl by bez nich přežít. Mezi ty nejdůležitější pak patří mikroorganismy ukryté ve střevě. Ty se souhrnně nazývají střevní mikrobiom. Pojďme se podívat, proč jsou tak důležité a jak bychom se o tyto „potvůrky“ měli starat.

Co je to střevní mikrobiom?

Střevní mikrobiom, jinými slovy také střevní mikroflóra, je souhrn všech bakterií nacházejících se v lidském střevě. Jedná se o více než 500 jednotlivých druhů, přičemž každý z nich má trochu jiný úkol. Většinou se jedná o symbiotické bakterie, které jsou prospěšné, nicméně občas se vyskytne i nějaký narušitel, který mezi tyto přirozené druhy nepatří. V našich končinách se může jednat například o salmonelu.

Střevní mikroflóra se začíná tvořit ihned po porodu. Během přirozeného porodu se do trávicího traktu kojence dostávají také bakterie „špatné“, které začnou osidlovat jeho střevo. A právě z tohoto důvodu je tak nesmírně důležité, aby matka dítě včas nakojila mateřským mlékem, které do střev pošle dávku laktobacilů a bifidobakterií, které se s těmito patogeny vyrovnají. Pozadu již dnes nejsou ani náhradní kojenecká mléka, nicméně to mateřské v tomto ohledu plně nahradit nemohou.

TIP: 6 tipů, jak si udržet zdravou rovnováhu uvnitř střev

Během následujícího života člověka se v každém z nás vytváří mikrobiom přizpůsobený našemu způsobu života i stravovacím návykům. Lidé sice mohou bez těchto mikroorganismů přežít, ulehčují nám však trávení a pomáhají ke vstřebávání různých složek stravy, které bychom bez nich jednoduše vyloučili. Co je ale nejdůležitější je jejich vliv na imunitní systém, protože zabraňují usazování patogenů nebezpečných pro naše zdraví.

Střevní mikroflóra a zdraví

Jak jsme si již zmínili výše, bez mikroorganismů žijících v našich střevech by se nám žilo o poznání hůře. Tyto organismy jsou nesmírně důležité pro:

  • Imunitní systém
  • Syntézu vitamínů a aminokyselin
  • Správné fungování mozku a psychiky
  • Pomoc při trávení

TIP: Autoimunitní onemocnění

Střevní mikroflóra a antibiotika

I když ještě před dvaceti lety byli lékaři schopni psát antibiotika prakticky na cokoliv, aniž by zjišťovali, zda je onemocnění virového či bakteriálního původu, dnes je tomu již jinak. Už se totiž ví, že polykat antibiotika jako bonbóny při každém zakašlání nejenže vede k rezistenci organismu na tento způsob léčby, ale zároveň paradoxně narušuje imunitní systém.

Antibiotika totiž nezbaví tělo pouze patogenních bakterií, ale i těch nám prospěšných. Během takové léčby (a i nějakou dobu po ní) bychom měli užívat také probiotika a laktobacily, které se začnou opět usazovat ve střevě a přirozená mikroflóra se tak obnoví snadněji a hlavně rychleji. U žen po antibiotické léčbě hrozí také narušení přirozené vaginální mikroflóry a objevují se různé mykózy a podobné problémy.

Co hrozí při narušení střevního mikrobiomu?

Naši střevní mikroflóru však nenarušuje pouze užívání antibiotik. Na vině může být i nezdravý způsob stravování a konzumace velkého množství lepku, cukru nebo tučných jídel. Mezi další viníky špatného mikrobiomu patří dlouhodobý stres nebo častá konzumace alkoholu.

TIP: Fyzické příznaky stresu – dopady stresu na lidské tělo

To, že bylo zdraví střeva nějak narušeno poznáme podle nafouklého břicha a nadměrného nadýmání, průjmu nebo naopak zácpy, pálení žáhy, bolestí břicha, ale i podle takových příznaků jako je chronická únava, úzkost nebo migrény. A co tedy hrozí při poškození přirozené rovnováhy ve střevech?

  • Cukrovka 2. typu
  • Psychické potíže, zejména úzkosti a deprese
  • U dětí či dospělých s ADHD či autismem hrozí zhoršení stavu
  • Špatné vstřebávání živin, anémie, nedostatek vitamínů a minerálů
  • Trávicí potíže jako jsou průjmy, zácpa či bolesti břicha způsobené plynatostí
  • V dlouhodobém horizontu souvisí narušený mikrobiom i se vznikem Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby
  • Intolerance na mléko, lepek a další složky stravy
  • Alergie

TIP: Projímavé potraviny, které vám pomohou od zácpy

Jak si udržet zdravou střevní mikroflóru?

  • Konzumujte fermentované potraviny, skvělé je například kysané zelí nebo v současnosti velmi populární Kimchi.
  • Strava musí být různorodá, pestrá a hlavně zdravá.
  • Vyhýbejte se potravinám s velkým množstvím umělých sladidel a konzervantů.
  • K udržení zdravé mikroflóry přispívá také konzumace ořechů a různých semínek (lněná, slunečnicová nebo chia semínka)
  • Konzumujte probiotiky nabité potraviny. Mezi ty patří například kefír, kvalitní bílé jogurty s živou kulturou, již zmíněná fermentovaná zelenina, podmáslí, jablečný ocet nebo nápoje z houby kombuchy
  • Omezte konzumaci masa. Maso i masné výrobky jsou těžce stravitelné a poskytují obživu bakteriím, které do lidského střeva nepatří. Objeví-li se průjmy, vyřaďte vždy ihned maso na pár dní z jídelníčku.

Zdroje a studie

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram