6 tipů, jak si udržet zdravou rovnováhu uvnitř střev

K obyvatelům našeho těla se řadí i mikrobi. Tvoří jeho součást, dokonce téměř 90 % všech buněk patří právě jim. Nejvíce se jich nalézá ve střevech a velmi zásadně zde ovlivňují jejich funkci. Mohou nám významně pomáhat, všechno ale záleží na našem jídelníčku.

Mikrobiom ovlivňuje metabolismus i nervy

Soubor bakterií, žijících ve střevním traktu člověka, se nazývá mikrobiom. V posledních letech byl podroben intenzivnímu vědeckému výzkumu. Hovoří se o tom, že na naše zdraví působí velmi zásadně. Ovlivňuje metabolismus i imunitní systém a rovněž funkci žláz s vnitřní sekrecí a dokonce je nezanedbatelný i jeho účinek na nervový systém. Produkuje některé vitamíny a látky, hraje roli ve vstřebávání živin přijatých v potravě. Proto je nasnadě, že by v něm měl panovat soulad, potom bude harmonicky fungovat i celý zbytek našeho těla.

Proti zánětům se braňte zdravým životním stylem

Co se děje, když ve střevech panuje nepořádek a bakterie, které je obývají, nepracují, jak by měly? V tom případě může nastat situace, že budeme trpět nedostatkem některých pro život důležitých látek, a to přesto, že jich potravou přijmeme dostatečné množství. Jak je to možné? Špatně fungující střeva je zkrátka nedokážou vstřebat, i když se jimi dopujeme. Jestliže máme nevhodné složení střevního mikrobiomu, riziko řady nemocí stoupá. Složení obyvatel našich střev se také v průběhu našeho života mění. Vliv na něj má i stárnutí – obtížněji trávíme, střevní stěna je propustnější, objevují se záněty.

Jak ovlivnit složení střevního mikrobiomu? Především zdravým životním stylem, tedy zdravou výživou, pohybem, vystříháním se kouření a popíjení alkoholu. Podívejte se na 6 nejdůležitějších tipů:

1.     Vynechávejte potraviny s vysokým obsahem jednoduchých sacharidů

Pokud vaše strava obsahuje příliš mnoho jednoduchých cukrů, je to pro váš mikrobiom jednoznačně špatně. Doplňte jídelníček o potraviny obsahující rozpustné vlákniny, které podporují produkci laktobacilů a bifidobakterií, a nerozpustné vlákniny, jež sytí bakterie Roseburia a Ruminococcus. Výsledkem činnosti těchto bakterií jsou mikrobiomu prospěšné mastné kyseliny s krátkým řetězcem.

2.     Konzumujte zdravé tuky

Tuky člověk k životu potřebuje, zcela zásadní je ale jejich výběr. Omezte potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, ty při zpracování střevním mikrobiomem podporují vznik inzulínové rezistence buněk. Naopak jídlo s velkým podílem omega-3 mastných nenasycených kyselin podporuje správné složení střevní mikroflóry a tlumí zánětlivé procesy v lidském těle.

3.     Pečlivě si vybírejte bílkoviny

Vaše strava musí obsahovat bílkoviny, ale měli byste si pozorně vybírat jejich zdroje. Lidé, kteří konzumují hodně rostlinných bílkovin, mívají lepší střevní mikrobiom. Příznivěji na složení střevních bakterií také působí bílé než červené maso. A s bílkovinami byste to také neměli přehánět – i to negativně ovlivňuje funkci střev.

4.     Dopřejte si medicinální houby

Medicinální houby jako reishi (lesklokorka lesklá) nebo cordyceps (housenice čínská), ale i čaga nebo hlíva ústřičná obsahují vysoký podíl betaglukanů a polyfenolů. Tyto látky podporují nejenom imunitu, ale i rovnováhu ve vašich střevech.

TIP: Hlíva ústřičná

5.     Vsaďte na boswelii

Kadidlovník pilovitý, neboli boswelie posvátná (Boswelllia serrata), je stromem, jehož domovinou je oblast Středního východu. Látky v kadidle obsažené významně pomáhají rozmnožit počet druhů bakterií ve střevech. Zároveň tlumí růst škodlivých bakterií, například těch, jež stojí za onemocněním zvaným salmonelóza. Stávají se také velice účinnou zbraní proti střevním zánětům.

6.     Nezapomínejte na vitamíny

Ve vašem jídelníčku by každý den neměl chybět dostatek vitamínů. Především jde o vitamín A, vitamíny ze skupiny B, dále vitamín C a D. Vykazují pozitivní vliv na střevní rovnováhu.


Mohlo by Vás zajímat:

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.