Projímavé potraviny, které vám pomohou od zácpy

Zácpa občas potká každého. Je nepříjemná a člověk se kvůli ní cítí jako nafouklý balon. Souviset může s fyzickými a psychickými problémy. Co jíst, aby se střeva hýbala správně? Na to se podíváme v tomto článku.

Obsah článku

Rozdíl mezi akutní a chronickou zácpou

Nejdřív se podíváme co to vlastně zácpa je a jak k ní dochází, a vysvětlíme si rozdíl mezi akutní a chronickou zácpou. Zácpa je pojem, který si lidé mohou vysvětlovat různé. Pro některé je to příliš tuhá stolice a pro jiného je to zas malá frekvence chození na toaletu, jiným jako zácpa přijde pocit, že se neúplně vyprázdnili nebo mají tzv. plné břicho. 

Za chronickou zácpu považujeme většinou stav, kdy člověk zácpa trápí delší čas. Chronická zácpa se dělí na dvě podskupiny a to na habituální chronickou zácpu, která má původ ve špatně naučených defekačních návycích. V praxi to je časté třeba u malých dětí, které místo aby si na nočníku nebo záchodě ulevily, záměrně se, například ze strachu, snaží stolici zadržovat. Další příčinou je dlouhodobý nedostatek vlákniny ve stravě, nízký přísun tekutin ale třeba i nedostatek pohybu nebo změna prostředí

TIP: Nejlepší zdroje vlákniny v běžně dostupných potravinách

Druhou skupinou chronické zácpy je tzv. organická zácpa, které je většinou spojena s jiným onemocněním nebo s užíváním některých léků. Mezi spojená onemocnění patří např. syndrom dráždivého tračníků, různá metabolická a neurologická onemocnění, ale třeba i hemeroidy.

Akutní zácpa je ne druhou stranu stav, který přichází náhle a bez většího varování. Je to doprovodný jev některých akutních onemocnění jako jsou horečky, koliky ale také to může být způsobené nevhodnou stravou. 

Pomoz si sám – potraviny, které pomohou proti zácpě

Základem prevence zácpy je zdravá strava, dostatečný pitný režim a také pohyb.

TIP: Pitný režim – optimální denní příjem tekutin

Pokud nejste vážně nemocní a váš stav je spíše akutního rázu, mohou vám se zácpou pomoct některé vhodně zvolené potraviny. Především ty, které obsahují dostatečné množství vlákniny. Než se tedy vydáte pro laxativa do lékárny, zkuste se podívat doma, zda tam nemáte něco, co by vám mohlo pomoct.

Z ovoce jsou na zácpu nejvhodnější švestky. Už naše babičky to věděly a proto je měli doma vždycky v zásobě. Nejčastěji se používají švestky sušené nebo švestkový kompot. Stejnou službu udělají samozřejmě i čerstvé švestky, ale ty přece jenom nejsou celý rok. Švestka obsahuje přírodní projímadlo – sorbitol. Kromě toho obsahuje i množství minerálů a vitamínů (vitamín E). Podobně jsou na tom fíky.

Dalším vhodným ovocem jsou jablka a hrušky, a to především proto, že obsahují spoustu vody a pektinu. Pektin je vlastně vláknina, která je rozpustná a podporuje peristaltiku střev (pohyb). Jablka a hrušky by měly být zralé a především sladké, ideální je pokud si je před konzumací nastrouháte, budou tak lépe stravitelné. 

Vhodné jsou i kysané mléčné výrobky, které podporují bakterie, kvasinky a další mikroorganismy, které se ve střevě běžně vyskytují a podporují jejich funkci. Kysané mléčné výrobky obsahují probiotika, a jejich zařazení do běžného jídelníčku by mělo být samozřejmostí. Mezi tyto potraviny patří bílé jogurty, různé jogurtové nápoje (ideálně neochucené), výborné je kefírové a acidofilní mléko. Vyhýbat byste se neměli ani podmáslí nebo dříve oblíbené Kyšce.  Pokud si nejste jisti výběrem vhodného produktu, koukněte na složení. Pokud výrobek obsahuje Bifidobacterium nebo Lactobacillus acidophilus, je to to pravé.

Pro prevenci zácpy je dobré mít v jídelníčku zařazeny i nepříliš oblíbené luštěniny, které také obsahují vysoké množství vlákniny. Nejvíc jich mají fazole, potom čočko a nebo hrách. Svou neoblíbenou roli si luštěniny vysloužily především kvůli svému nadýmavému účinku, tomu se ale dá předejít vhodnou úpravou a přidáním vhodných bylinek, které tento efekt zmírňují, např. saturejka. Je možné i vybrat méně nadýmavé druhy jako je třeba červená čočka nebo žlutá. 

Důležitou potravinou, kterou už znaly naše babičky, a kterou hojně využívaly, především proto, že se dala udělat doma, bylo kysané zelí a šťáva z něj. Někteří z vás možná děláte ještě doma, někteří si to možná pamatuje z dětství ale na podzim se nakládalo/nakládá zelí na zimu. Na zácpu se pak ideálně jedlo syrové kysané zelí a zapíjelo se to šťávou, kyselicí. Kromě tohoto benefitu, je kysané zelí řazeno mezi superpotraviny, a to především díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínu C a K a také železa. Mimochodem za fermentaci zelí je mimo jiné zodpovědná už výše zmiňovaná bakterie Lactobacillus.

Potraviny, které zhoršují zácpu (ale pomáhají při průjmu)

Některým potravinám bychom se ale naopak měli, v období zácpy, vyhnout. Jsou to potraviny, které tzv. staví, ale naopak jsou vhodné v případě průjmu. Patří mezi ně například borůvky a banány. Také čokoláda a výrobky z ní.  

Měli byste se pokusit vyhnout i černému čaji a raději volit spíše vhodné bylinkové alternativy nebo vodu. To samé v případě kávy a alkoholu. 

Zácpa u dětí

Zácpy u dětí se objevují velmi často v čase, kdy zavádíme první příkrmy, než si tělo zvykne. Také se to stává při nevhodně zvoleném umělém mléku. Některé maminky musí vyzkoušet tři až čtyři značky, než najdou to co jejich drobečkovi sedne. Občas je zácpa u dětí zaviněna různými intolerancemi např. na lepek nebo kravskou bílkovinu. 

Druhé období kdy dítě často trpí zácpou je v čase, kdy se začíná učit chodit na záchod. Některé děti v důsledku špatných zkušeností, raději stolici potlačují, než by se šly vyprázdnit, ale i to to období časem pomine. 

U dětí i dospělých je především důležité v období zácpy ale i mimo něj, myslet na pravidelný a dostatečný pitný režim.

Jak zácpě předcházet

Zácpě se můžete relativně vyhnout. Pokud dodržujete zdravý jídelníček, který je vyvážený s dostatečným obsahem vlákniny, máte vhodně nastavený pitný režim a také se hýbete, neměla by pro vás být zácpa strašákem. 

TIP: Jak často cvičit a jak rozdělit partie pro rychlé výsledky?

Pokud se ovšem stane, že se přece jen ozve a není to každý týden, nemusíte se bát pro okamžitou pomoct sáhnout po projímadle. V lékárně vám jistě vhodná projímadla doporučí. Pozor si dejte jen na jejich časté užívání, mohou být návyková.

Studie

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.