Superpotraviny, které byste měli znát

Oblast zdravého životního stylu a zdravých potravin je v poslední době skloňovaná čím dál více. O konzumaci zázračných potravin, které zaručeně fungují proti vzniku rakoviny se dočteme asi v každém internetovém magazínu, ovšem realita je obvykle jiná. 

Popřít však nemůžeme fakt, že některé potraviny skutečně obsahují řádku zdraví prospěšných látek, které v lidském organismu fungují jako prevence proti různým zdravotním problémům, nadváze, únavě a dalším neduhům. Jak to s těmito superpotravinami ve skutečnosti je a co všechno lze mezi ně zařadit?

  • Co jsou to superpotraviny?
  • Každodenní využití superpotravin
  • Dbejte na rozmanitost
  • Seznam nejlepších superpotravin
  • Superpotraviny na hubnutí

Co jsou to superpotraviny?

Jedná se o potraviny, které se vyznačují vysokým obsahem některé živiny (či živin) pro lidské tělo. Vysoké množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků je pak spojováno s pozitivním účinkem na různé zdravotní problémy. Že jsou takto nápomocné se obvykle ví již po celá tisíciletí a pro lidstvo jako takové nejsou žádnou novinkou, v současnosti, se zvýšeným zájmem o zdravou výživu, se však jejich vlastnosti dostávají zpět do povědomí.

Každodenní využití superpotravin

Superpotraviny můžete zařadit do jídelníčku každý den. Ovoce a zelenina by měly být základ u každého. Méně obvyklé potraviny jako je třeba quinoa, chia semínka, acai berry nebo mořské řasy se mohou stát součástí oblíbených receptů – z chia semen lze vytvořit skvělé a zdravé dezerty, přidat je do lahodných ovocných smoothies nebo, stejně jako quinou, je přidat do salátů a slaných pokrmů.

Z mnoha superpotravin můžeme připravovat ovocné a zeleninové šťávy, kombinovat je s takzvanými „zelenými potravinami“, přidávat je do dezertů, hlavních chodů, polévek. Mohou být zkrátka součástí téměř každého jídla, které během dne sníte.

Dbejte na rozmanitost

I když po přečtení všech pozitivních účinků superpotravin na lidský organismus může být lákavé se těmi nejlepšími stravovat každý den, rozmanitost je důležitá. Jak jsme si již uvedli výše, můžeme je zařadit do každého jídla, ovšem je potřeba je obměňovat. Není například vhodné jíst každý den pouze papriku a jablka. Každý den vyzkoušejte jiné ovoce a zeleninu ze seznamu superpotravin. Také přílohy, luštěniny, ořechy nebo různé speciální potraviny je třeba pravidelně střídat. Pokud by tomu bylo naopak, může se stát, že zatímco hladina určitých živin v těle stoupne, jiných důležitých látek budete mít naopak méně.

Seznam těch nejlepších superpotravin

Zelené superpotraviny

Asi nejoblíbenějšími superpotravinami vůbec jsou ty zelené. Patří mezi ně například zelený ječmen, který se vyznačuje silně antioxidačními účinky. Díky tomu, že je schopný nakopnout metabolismus se často využívá i při hubnutí. Zelený, nebo také mladý ječmen se prodává ve formě prášku, ovšem vypěstujete-li si ho sami, bude ještě účinnější. Obdobně je na tom i mladá pšenice.

Jako další z této skupiny můžeme jmenovat zelené řasy, konkrétně chlorellu a spirulinu. Tyto řasy obsahují velké množství dobře stravitelných bílkovin, ale také železa, beta karotenu, vitamínu B12, esenciální nenasycené mastné kyseliny i vitamíny, minerály a stopové prvky.

Ani mladý špenát by na seznamu zelených superpotravin neměl chybět. Listy obsahují velké množství vitamínu C, ještě více než citrusy. Můžeme ho přidat do mixovaných zeleninových šťáv, do salátů nebo teplých pokrmů. Velmi oblíbený se v poslední době stal také u cukrářek, které listy přidávají do těsta na takzvaný mechový dort. Špenát zkrátka nemusí být jen dušený.

No a zapomenout nesmíme na doslova zázračný čaj matcha. Jeho účinky jsou v Asii známé již po dlouhá staletí, ovšem u nás se do povědomí dostal teprve nedávno. Matchu seženeme ve formě zeleného prášku, ze kterého lze připravovat především teplé i studené nápoje, nebo jej přidávat například do dezertů, smoothies a podobně. Jedná se o sušené nejmladší lístky čajovníku, vyznačuje se vysokou koncentrací kofeinu a všech důležitých látek. Podporuje metabolismus, pomáhá při odvodnění a celkové detoxikace organismu.

Nejzdravější ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina je něco, co by měl jíst každý, ať už se jedná o batole, dítě, dospělého či seniora. Každému je asi známo, že bychom denně měli mít v jídelníčku až pět porcí, proto je zařazení „super“ ovoce a zeleniny tak jednoduché. A které druhy obsahují nejvíce antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek?

  • Zelená jablka
  • Borůvky
  • Acai berry
  • Papriky
  • Citrusy
  • Červená řepa
  • Dýně
  • Granátová jablka
  • Rakytník

Další skvělé položky do jídelníčku

Ořechy a semínka

Nedílnou součástí vyváženého jídelníčku by měly být i ořechy a veškerá semínka. Ty obsahují velké množství zdravých tuků, na které se často zapomíná. Velmi zdravé je například konopné semínko, vlašské ořechy nebo semena chia.

TIP: Ořechy jako základ zdravého jídelníčku

Luštěniny

Mezi superpotraviny bychom mohli zařadit všechny luštěniny a pseudoluštěniny. Červená a černá čočka, quinoa, hrách, fazole všech druhů servírujte na talíř alespoň dvakrát do týdne.

TIP: Quinoa – co to je a jakou vybrat?

Fermentovaná zelenina

O pozitivních vlastnostech fermentované zeleniny se již po staletí neví jen v Asii, ale i u nás. Už babičky našich babiček nakládaly zelí, které pak považovaly doslova za všelék a hlavní zdroj vitamínů v zimním období. Mezi největší hit poslední doby patří zejména kimchi, což je vlastně salát z kvašené zeleniny, který pochází z korejské kuchyně. Tento malý zázrak ukrývá celou řadu vitamínů a minerálů, ale také aminokyselin, antioxidantů, flavonoidů a probiotik, která napomáhají ke správné funkci imunitního systému.

Hořká čokoláda a kakaové boby

Surové a nepražené kakaové boby jsou asi nejbohatším zdrojem síry v přírodě. Zpracované kakao, tedy i hořká čokoláda, si zachovává také mnoho antioxidantů a obsahuje velkou dávku železa, což ocení hlavně chudokrevní lidé. Pokud hořkou čokoládu příliš nemusíte, vyzkoušejte alespoň kakaové boby, které jsou k dostání ve zdravé výživě. Přidat je můžete třeba do dezertů, smoothies nebo je jíst jen tak.

TIP: Kakao i čokoláda jako přírodní antidepresivum i afrodiziakum

Související články

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram