Jak vybrat trekové hole?

Turistice přichází na chuť stále více lidí, ať se jedná o nenáročnou či vrcholovou horskou. Trekové hole jsou častou výbavou turistů a spousta z nich bez holí nevytáhne paty z domu. Pokud se chystáte si také hole pořídit, jsou často univerzální, ale i tak je potřeba brát v úvahu několik parametrů při jejich výběru, které jsme pro vás shrnuli.

Základní hliníkové hole o třech dílech nabízí velký rozsah pro nastavení délky. Hodí se na turistiku a treking.

Ultralehké karbonové hole v pěti různých délkách lze snadno složit pomocí tlačítka. Hodí se pro turistiku i trailový běh.

Karbonové ultra lehké hole pro turistiku. Skládání a rozkládání pomocí klipu usnadní nastavení během vašich výletů.

Obsah článku

Výhody turistiky s holemi

Názvů pro hole je celá řada, trekingové hole, turistické hole nebo také nordic walking hole, ale výhody mají všechny stejné. Pokud při chůzi totiž trekové hůlky používáte správně, chůze by neměla být tak náročná. Turistické hůlky pomáhají udržovat stabilitu v náročném terénu, dokáží nám snížit vynaloženou energii při stoupání do kopce a šetří klouby při sestupu dolů. Lépe se také dodržuje rytmus chůze a pravidelné dýchání při aktivitě. Vzhledem k tomu, že hole zastupují funkci dodatečné opory, jsou pomocí nich tlumeny nárazy a ulevujete tak kyčlím a páteři.  Oblíbené jsou také z toho důvodu, že při chůzí člověk zapojí i horní část těla, což přispěje k posílení rukou a zpevnění středu těla. Když se rozhodnete nějaký úsek jít bez holí, není problém je složit a jednoduše připnout na turistický batoh. Sami pocítíte, že chůze je stabilnější i když je povrch mokrý. Pokud se vám pak výprava prodlouží do pozdních večerních hodin, spolu s holemi a čelovkou si můžete být rozhodně jistější při chůzi ve tmě.

TIP: Jak vybrat obuv na turistiku?

Tipy pro správný výběr

Pokud vybíráte nové hotel, je potřeba si ujasnit, k čemu trekingové hůlky budete používat, zda na výšlapy a výlety, nebo na cesty do náročných terénů. Zohlednit byste měli následující faktory.

Délka hole

Základním faktorem pro výběr holí je délka. Pokud máte možnost vybrat nordic walking hůlky v kamenné prodejně, můžete vybírat z praktického hlediska, a to tak, že když stojíte narovnaní a uchopíte hůl, úhel v lokti by měl být přibližně 90°. Z teoretického hlediska, pokud vybíráte online, by měla délka hole odpovídat výpočtu 0,68 x vaše výška s možnou tolerancí +/- 5 cm. Pokud vám vyjde délka hole mezi dvěma délkami holí udanými od výrobce, berte v potaz vaši výkonnost. Pokud začínáte a budete s trekingovými holemi chodit rekreačně, spíše zvolte kratší variantu. Pokud vybíráte mezi teleskopickými holemi, výšku zohledňovat příliš nemusíte, hole si pohodlně podle sebe nastavíte.

Materiál a váha hole

Další důležitý parametr je hmotnost holí. Obecně je platné pravidlo, že byste při chůzi téměř neměli váhu holí pocítit. Ale samozřejmě, čím nižší hmotnost, tím vyšší pořizovací cena. Rozhodovat se můžete nejčastěji mezi hliníkovými holemi, které jsou relativně dost odolné, ale mají nejvyšší hmotnost. Pro rekreační vycházky po nenáročných cestách jsou ovšem dostačující. Dále jsou duralové hole, které zastupují zlatou střední cestu, a karbonové hole, které jsou zpravidla nejlehčí, nejodolnější a nejkvalitnější. Optimální volba pro horské běžce a náročnější turisty.

TIP: Jak vybrat pořádný batoh na turistiku?

Jednotlivé části hole

Trekové hole mají několik částí, které jsou ale neméně důležité pro správný výběr. Například rukojeť hole musí mít vhodný tvar pro držení a materiál musí být pro vás příjemný. Dobrá rukojeť dokáže zmírnit vibrace, které pak působí na paži. Rukojeť může být vyrobena z plastu, pěnové hmoty, korku někdy i gumy, kdy každý z materiálů má své specifické vlastnosti.

  • Plast – nejlevnější varianta rukojeti, kdy obdobná materiál můžete znát z lyžařských holí.
  • Pěnová hmota – příjemný materiál na dotyk a na dobrý úchop hole.
  • Korek – nejvhodnější do letních měsíců, kdy si s vlhkostí z dlaní poradí nejlépe.

Další částí, která slouží pro zajištění správné techniky chůze hraje, je poutko u hole. Poutko se navléká na zápěstí a je nastavitelné podle potřeby. Hrot hole může být z tvrdé oceli nebo vidia. Do nenáročných a tvrdých terénů můžete na špičaté hroty přidat gumové koncovky. Přímo nad hrotem máte talíře, které jsou zpravidla z plastu a uvítáte je zejména při chůzi ve sněhu, kdy se vám díky většímu talíři hole do sněhu neproboří.

Konstrukce hole

Hole mohou být 2-dílné, 3-dílné i takzvaná Z-konstrukce. Hole rozdělitelné na dva díly se vyznačují především vyšší pevností a jednodušší konstrukcí, naopak nejsou příliš skladné. Hole 3-dílné jsou nejběžnějším typem pro turistiku, kdy nabízí dobré rozměry po sbalení. Neměly by tak pak v batohu příliš překážet. Nejskladnějším typem je ovšem Z-konstrukce. 

TIP: Jak usadit turistický batoh a užít si trek bez bolesti zad?

Způsob upevnění

Pokud jste zvolili teleskopické hole, bude vás zajímat způsob upevnění. Možnosti jsou šroubování, speed lock nebo skládání. Šroubování se vyskytuje spíše u levnějších rekreačních holí, zároveň je to ale systém pevný. Hrozbou je zde protáčení tyče a horší manipulace v rukavicích. Speed lock je rozhodně spolehlivější variantou. U zamykacího způsobu je známo, že je nejbezpečnější, kdy výhodou je navíc rychlost a pohodlí při skládání. Patří ovšem mezi nejdražší kategorii holí. V sortimentu výrobců najdete také skládací systém, jehož hlavní předností je perfektní sbalitelnost. Nejčastěji u běžeckých i u trekingových holí.

Základní hliníkové hole o třech dílech nabízí velký rozsah pro nastavení délky. Hodí se na turistiku a treking.

Více o značce Black Diamond

Americký výrobce určuje trendy zejména v lezení, lyžování a turistice už od roku 1957. V portfoliu značky najdete kromě turistických holí také prvotřídně zpracované lyže, vybavení na lezení, batohy nebo čelovky.

Ultralehké karbonové hole v pěti různých délkách lze snadno složit pomocí tlačítka. Hodí se pro turistiku i trailový běh.

Více o značce Leki

Celosvětově známá značka s historií sahající do 60. let. Nyní se výrobce může pyšnit špičkovým sortimentem v oblasti trekingových, běžeckých i lyžařských holí a dalších doplňků vyvíjených za pomoci profesionálních sportovců.

Karbonové ultra lehké hole pro turistiku. Skládání a rozkládání pomocí klipu usnadní nastavení během vašich výletů.

Více o značce Camp

Výrobce s hlavním sortimentem v oblasti horolezeckého průmyslu začal působit už v roce 1889. Od produktů pro horolezce firma sortiment rozšířila o turistické a skialpinistické lehké a kvalitní výrobky.

Tabulka srovnání holí

ParametrBlack DiamondLekiCamp
Maximální délka130 cm135 cm135 cm
Délka po sbalení58,5 cm35 cm64 cm
Hmotnost (pár)531 g262 g380 g
Materiálhliníkkarbonkarbon
Konstrukce3-dílná3-dílná3-dílná
Způsob upevněníspeed lockskládáníspeed lock
Aktivitaturistika, trekingturistika, treking, běhturistika, treking
Cenado 1 500 CZKdo 4 000 CZKdo 2 000 CZK

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.