Jak vybrat pořádný batoh na turistiku?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že nákup takové věci jako je batoh, je hračka, opak je pravdou. Pořádný kvalitní batoh, který nositeli doslova padne jako ulitý, dokáže celou túru velmi zjednodušit. Důležité je, aby byl přiměřeně velký a přizpůsobený vašim potřebám. Vydáváte se spíše na nenáročné letní vycházky po horách? V tomto případě si vystačíte s menším objemem i základním zpracováním. Avšak ti, kteří podstupují náročné a dlouhé túry i v zimních měsících, jistě ocení velký objem, dobré zpracování, dostatek úložného místa i voděodolné materiály.

Nákup takového batohu však není otázka pár korun a špatný výběr znamená špatný výšlap. Proto se v následujících řádcích podíváme, podle jakých parametrů batoh vybírat, na co nezapomenout nebo jak si vyzkoušet, zda vám batoh dobře sedí.

Velikost batohu

Tím prvním, na co se budeme při výběru dívat, je určitě objem. Teprve až zvolíme optimální velikost, budou nás zajímat další aspekty. V tomto ohledu se batohy dělí na malé, střední a velké.

Malé batohy

Ty mají objem od 10 do 30 litrů. Jsou vhodné pro turisty, kteří na horách stráví jen pár hodin a celou túru pojmou spíše jako příjemnou letní vycházku. Obvykle se jedná o základní modely, nicméně i takové by měly mít dobře polstrovaná záda z materiálu, který účinně odvádí vlhkost. Dále pak dbejte na dostatek vnějších kapes, do kterých umístíte například lahev s vodou a další věci, které chcete mít po ruce.

Středně velké batohy

Středně velké batohy se pohybují v rozmezí od 30 do 50 litrů. S těmito modely už si můžeme dovolit i přespání, protože pojmou dostatek potřebných věcí. Vzhledem k tomu, že budete mít batoh na zádech pravděpodobně celý den, musí mít dobře polstrovaná záda a nastavitelné popruhy. Důležitý je i bederní pás – obsah batohu se totiž po pár ušlých kilometrech pronese a přílišná zátěž ramen by byla další den citelná. Samozřejmostí jsou obvykle postranní kapsy nebo poutka, do kterých lze upnout například trekingové hole či spacák.

Velké batohy

Ty největší batohy mají objem 50-90 litrů. Upotřebí je nároční turisté, kteří mají v plánu se v horách s nelehkým terénem pohybovat i několik dní. V takovém případě je totiž nutné si s sebou vzít nejen věci denní potřeby, ale i dostatek potravin a tekutin. Kvalitní kousky mají zádový systém propracovaný do posledního detailu, a vy tak pohodlně zvládnete nést obsah batohu bez většího vyčerpání.

Pokud se ve specializované prodejně ocitnete v situaci, že větší batohy jsou aktuálně za ceny těch středních, které na své dvoudenní výšlapy potřebujete, nenechte se zlákat. Čím větší zavazadlo si totiž budete balit, tím více zbytečností do něj uložíte, a nezapomeňte, že všechny věci ponesete na svých ramenou.

Primární využití batohu

Využití samozřejmě přímo úměrně souvisí s velikostí. Máme-li v plánu krátké jednodenní výlety, ohlížíme se po malém batohu, ovšem pokud se účastníme delších expedic, sáhneme po co největším modelu.

Důležité je však i další využití, zejména u menších batohů. Ty jistě majitelé vynesou také do města, na kolo či in-liny a podobně. V tomto případě oceníte větší množství kapsiček, ve kterých budete mít po ruce třeba mobil nebo peněženku.

Větší provedení už však využijete primárně na horách a v terénu.

TIP: Výšlapy v Beskydech

Zádový systém

Zádové systémy dnešních sportovních batohů jsou skutečně propracované. Poskytnou majiteli komfort i při velké zátěži, a tak není dobré tento krok při výběru podcenit. Dle tohoto parametru můžeme batohy rozdělit do dvou kategorií, a to s výškově nastavitelným zádovým systémem a bez něj.

V tom druhém případě se jedná o modely, které může využít každý, bez ohledu na výšku či tělesnou konstituci. Výhodou je, že si jej mohou půjčovat například další členové rodiny. Pokud se rozhodnete pro batoh bez výškově nastavitelného zádového systému, bude to spíš v případě menších a středních modelů. Důležité je v tomto případě dobře a pohodlně tvarované polstrování a nastavitelné ramenní popruhy i bederní pás.

Batohy s výškově nastavitelnými zády se plně přizpůsob jejich nositeli. Pokud jste nižší či naopak vyšší než průměrný člověk, bude to ideální volba pro vás a vaše pohodlí na cestách.

Popruhy a pásy

Co se týče komfortu, důležité jsou i ramenní popruhy, bederní pás a další pomocné pásy. Popruhy ramen musí být vždy nastavitelné. Měly by být také měkce polstrované a dobře odvádět vlhkost. Při správném nastavení nesmí nikde řezat ani sjíždět z ramen. Součástí těchto popruhů bývají i popruhy hrudní. Ty jsou ideálně výškově i délkově nastavitelné a pomáhají fixovat ramenní popruhy v nastavené pozici.

Bederní pás je důležitý zejména u středních a velkých batohů. I ten by měl být měkce polstrovaný a vzdušný. Pás je možné délkově nastavit podle vašeho typu postavy, což zároveň brání kymácení batohu do stran při chůzi. Součástí bederního pásu, který na sebe přenáší až polovinu váhy celého nákladu, mohou být i kapsičky pro drobnosti.

Příslušenství a další vychytávky turistického batohu

Kapsy a komory – co se týče kapes, těch by měl mít batoh hned několik. Pokud si vyberete model pouze s jednou, počítejte s tím, že každou věc v něm budete hledat. V tomto případě se však jedná spíše o malé městské batůžky. Ty turistické už disponují alespoň jednou hlavní velkou kapsou, menší vnější kapsou a kapsičkou na láhev s pitím. Velmi praktické jsou různé síťové kapsy pro uložení nezbytností, které chcete mít po ruce. Stejný účel splní i kapsička na bederním pásu nebo ramenním popruhu.

Komory jsou spíše záležitostí větších batohů. V tomto případě je vnitřní prostor rozdělen na několik částí. U některých modelů lze jednu kapsu úplně oddělit za pomoci voděodolného zipu, což se hodí pro uložení mokrého oblečení, ale i špinavého prádla nebo třeba spacáku.

Nástavec – tuto „vychytávku“ najdeme u větších batohů. Jde o to, že hlavní komory lze nějakým mechanismem uzavřít a oddělit je tak od prostoru po horním víkem batohu. Toto víko může být navíc výškově nastavitelné či dokonce odnímatelné a poskytuje rezervní prostor pro věci, které se již do batohu nevlezou. Občas nalezneme ve víku také pláštěnku.

Balanční popruhy – tyto popruhy doplňují zádový systém a lze si díky nim přitáhnout batoh blíž k zádům a stabilizovat tak jeho polohu.

Úchytky – batohy mohou disponovat celou řadou různých úchytek, drobných popruhů, klipsen a poutek. Všechny tyto prvky se hodí pro umístění předmětů, které se buď do batohu nevejdou (například již zmiňované trekingové hole, případně lopata pro zimní výšlapy), nebo pro věci, které chcete mít neustále po ruce. U větších typů se objevují i poutka na helmu, lano a podobně.

Bezpečnostní prvky – mezi bezpečnostní prvky, které jsou součástí zavazadla, můžeme zařadit reflexní pásky či píšťalku umístěnou na hrudním popruhu. Pro skialpinisty se vyrábí speciální batohy s vybavením, které pomůže přežít při zavalení lavinou.

TIP: Léto už klepe na dveře. Kam se vydat na turistiku a co si s sebou zabalit?

Jak vyzkoušet, jestli batoh správně sedí?

  • Nastavte si správnou délku zad, případně vyberte batoh odpovídající vaší výšce a pohlaví (ženské batohy jsou jinak tvarované i velké).
  • Batoh naplňte. Ve specializovaných prodejnách vám asistenti prodeje vloží do batohu odpovídající závaží nebo do něj sbalí například stan.
  • Nyní jej nasaďte. V této chvíli jsou ramenní popruhy povolené a bederní pás rozepnutý.
  • Jako první zapínáme bederní pás. Scvakněte sponu a utáhněte postranní popruhy. Pás musí překrývat kyčelní kosti, jen tak zvládne nést polovinu zátěže pohodlně.
  • Když máme hotovo, nastavíme délku ramenních popruhů. Jejich nošení musí být komfortní – nikde netlačí, neřežou ani nepadají z ramen. Zkuste klidně zvednout ruce nebo se projít.
  • Zapněte a nastavte hrudní popruh. Disponuje-li batoh i balančními popruhy, dotáhněte je také.
  • V tuto chvíli se projděte po prodejně. Rozběhněte se, poskočte s batohem na zádech, zvedněte paže nad hlavu. Batoh musí sedět při všech typech pohybu stále na svém místě a nikde netlačit.

TIP: Jak vybrat obuv na turistiku?

Porovnání turistických batohů

BatohOsprey Talon 26 IIIOrtovox Traverse 20Lowe Alpine Edge 18Osprey Talon 33 IIIOsprey Talon 44 IIIOrtovox Traverse 2021 40Osprey Talon 55 IIILowe Alpine Sirac 65Osprey Aether Plus 85
Objem v l262018334440556585
Hmotnost v g1000765520110014001370160019202700
VstupVrchníVrchníPředníVrchníSpodní, vrchníPřední, vrchníSpodní, vrchníSpodní, vrchníSpodní, vrchní, přední
PláštěnkaNEANONENENEANONEANOANO
Počet komor11121222
MateriálNylonNylonPolyesterNylonNylonNylonNylonPolyesterNylon
Možnost pitného vakuANOANOANOANOANOANOANOANOANO

Turistické batohy Osprey

Americký výrobce batohů Osprey patří ke světové špičce. Zaměřuje se jen na výrobu trekových, lezeckých a dalších batohů. Produkty jsou kvalitně zpracovány v moderním designu a vyznačují se nízkou hmotností. 

Turistické batohy Ortovox

Kořeny německé firmy Ortovox sahají až do 70. let minulého století. Soustředí se na výrobky spojenou s lavinovou záchranou. 

Kromě toho vyrábějí batohy a oblečení s kvalitní vlnou merino.

Turistické batohy Lowe Alpina

Batohy britské značky Lowe Alpina nabízejí chytré nastavování zad a vstupu do batohů, dlouhou životnost, pohodlí a moderní design. Lowe Alpina vyrábí expediční batohy, lezecké batůžky a stylové daypacky.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram