Jak vybrat obuv na turistiku?

Příjemné letní počasí přímo vybízí k tomu, abychom se vydali na nějakou pořádnou výpravu a obdivovali krásy přírody. Kromě toho, že se oblékneme s ohledem na počasí a místo, kam vyrážíme a sbalíme si vše potřebné, co se cestou může hodit, rozhodně nesmíme podcenit výběr obuvi.

Obsah článku

Dobře vybraná obuv je základ úspěchu

Právě od obuvi se totiž odvíjí pohodlí naší nohy, naše nálada a celkové rozpoložení. Na botách také záleží, jak si celý výlet užijeme. Pokud budou nepohodlné, budou nám nohu svírat, nebo v nich naopak bude noha plavat, výlet si rozhodně nevychutnáme naplno, možná ani nedojdeme do cíle a výpravu vzdáme.

Dobře vybraná turistická obuv vám navíc poskytne tu pravou oporu a stabilitu v terénu, která je potřebná nejen proto, abyste zdolali bez úhony všechny překážky, ale také abyste cestu zvládli i s těžkým batohem na zádech.

Boty jsou investice na nějakou dobu dopředu

Výběr bot na turistiku bychom rozhodně neměli podceňovat. Stanou se na nějakou dobu vaším parťákem během výprav, když je dobře vyberete, můžete spolu strávit i několik let. Jejich výběr tak neuspěchejte, věnujte mu dostatek pozornosti, nešetřete na nich a když už si je pořídíte, správně se o ně starejte.

Odpovězte si na několik otázek

Než se do výběru vůbec pustíte, položte si několik základních otázek, na které je třeba znát odpověď, pokud si chcete dobře vybrat.

  • Pro koho outdoorovou a trekovou obuv vybíráte? Jde o muže, ženu, dítě?
  • K čemu budete boty využívat? Na jaké aktivity? Plánujete v nich cestovat a vyrážet do přírody, nosit je ve městě nebo se plánujete vydat do podhorských oblastí?
  • Za jakého počasí boty chcete využívat? Výhradně za pěkného počasí, za každého počasí nebo dokonce i když vám počasí vůbec nepřeje?
  • Do jakého terénu se v botách chcete vydat? Dáváte přednost zpevněným cestám a chodníkům, nebo volnému terénu či dokonce skalám, sněhu a ledu?
  • Máte nějaké zvláštní požadavky na obuv? Patříte třeba mezi osoby s vysokým nártem nebo vás trápí vbočený palec? Potí se vám hodně nohy?

Jakou velikost boty potřebujete?

Stejně, jako když si vybíráte obuv na denní nošení, je třeba správně vybrat velikost. U turistické obuvi je důležité si uvědomit, že v ní budete trávit dlouhé hodiny chůzí a noha během té doby lehce oteče. 

Turistickou obuv byste si měli vždy vyzkoušet, nejlépe během odpoledne, kdy i normálně máte nohu trochu oteklou. Dobré je vyzkoušet i chůzi do kopce i z kopce, kdy by se prsty neměly přední části boty vůbec dotýkat. Bota by také měla perfektně přilnout v oblasti kotníku a paty, špička má být dostatečně široká, aby svaly na nohou mohly odpočívat. Důležitá je i podpora klenby.

Víte, že turistická obuv by měla být asi o 1 cm větší než vaše standardní velikost? Pokud vsadíte na botu s membránou, pak dokonce o 1,5 cm.

Nízká nebo vysoká obuv?

Turistická obuv se liší i výškou komínu, dělíme ji na nízkou a kotníkovou, u kotníkové turistické obuvi pak rozlišujeme i střední a vysokou výšku.

Nízká obuv bývá lehčí a je vhodná na méně náročné aktivity, kotníkovou obuv oceníte v náročném terénu, kdy vám drží kotník a zajišťuje lepší stabilitu. Chrání vás i před vniknutím nečistot do obuvi. 

Víte, že od pevnosti boty v kotníku se odvíjí pohodlnost i bezpečnost vašeho pochodu, pokud se vydáte do náročnějšího terénu? Třeba v náročném kamenitém terénu oceníte vysoké pohorky, které důkladně zavážete, aby zajistili pevnost a stabilitu kotníku.

S membránou nebo bez?

Chcete nepromokavou turistickou obuv? Pak zní odpověď rozhodně s kvalitní membránou. Mezi nejznámější patří Gore-Tex, důležitý je poměr nepromokavosti, prodyšnosti a životnosti.

Na botu s membránou tedy vsaďte v případě, že vyžadujete vysokou a dlouhodobou ochranu před průnikem vody do obuvi, počítejte ale s tím, že co se prodyšnosti týká, nebude to až taková sláva. Boty bez membrány jsou prostě prodyšnější.

Víte, že boty s lety prověřenou membránou Gore-Tex také lépe vysychají?

Jakou zvolit tuhost podrážky?

Typ podrážky, její tuhost a vzorek souvisí s terénem, proto je třeba si dopředu ujasnit, do jakého terénu plánujete vyrážet. Čím bude terén těžší, tím by podrážka měla být tužší a mít hrubší strukturu.

Zvolte i správný materiál

Mezi nejoblíbenější materiály pro výrobu obuvi na turistiku patří stále kůže, a to i přesto, že trh se stále vyvíjí a objevují se i moderní materiály, díky kterým je bota lehčí a více prodyšná. Kůže ale patří mezi stálice, určitě i díky tomu, že je mechanicky odolná a při správné péči vám kožená obuv vydrží i dlouhé roky.

Alternativou k celokožené obuvi jsou boty kombinující různé materiály. Donedávna šlo o kůži-textil, dnes se přidávají i další materiály. Obuv, u které se kombinuje právě textil s kůží jsou lehčí, snáz se přizpůsobují noze a rychleji vysychají. Jejich životnost je ve srovnání s těmi koženými kratší a jsou i méně odolné. 

TIP: Jak vybrat pořádný batoh na turistiku?

Koupí turistické obuvi to nekončí, je třeba vědět, jak o ně pečovat

Pořídili jste si pohodlné boty, ve kterých si každou výpravu užíváte? Pak určitě chcete, aby vám sloužily co nejdéle. Nic není nemožné, musíte se o ně ale dobře starat. I pár minut, které jim věnujete, odmění dlouhou životností, díky které se na další trek vydáte ve svých milovaných prošlápnutých botách. A jak na tu správnou péči?

  • Boty zbavte všech nečistot.
  • Usušte je.
  • Před sezónou obuv naimpregnujte. Na koženou obuv použijte vosk, na kombinaci textilu a kůže pak přípravek ve spreji.
  • Pravidelně kontrolujte švy, podrážku a opotřebení kůže.
  • Prošlápnuté vložky vyměňte.
  • Obuv skladujte na suchém a chladném místě.

TIP: Léto už klepe na dveře. Kam se vydat na turistiku a co si s sebou zabalit?

Náš tip na závěr: Stejně důležitý je i výběr ponožek do bot

Do boty patří ponožky, jejich výběr je stejně důležitý jako výběr samotných bot. Nejlepší je vsadit na kvalitní ponožky z vlny nebo kombinace vlna-syntetická směs. Do hor si také můžete navléct jedny těsné a jedny tlustší ponožky. Těm bavlněným se vyhněte, od pokožky neodvádí vlhkost a zaděláte si v nich na puchýře.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook