Tipy, jak zařídit dětský pokoj pro školáka

Školní rok už pomalu klepe na dveře, a tak je nejvyšší čas přizpůsobit dětský pokoj učení. Tápete v široké nabídce nábytku i dětských doplňků? Máme pro vás několik užitečných tipů, které vám pomohou zařídit pokoj tak, aby se v něm dítě cítilo dobře a učení mu šlo od ruky.  

Zásadní životní změna v podobě nástupu dítka do školy se nezbytně dotýká také zařízení pokojíčku. Ten by měl nově sloužit k psaní úkolů a přípravě na další školní den, ale zároveň stále poskytovat dostatek prostoru pro hraní i odpočinek. Při zařizování dětského pokoje je zbytečné snažit se o nadčasové vybavení, které dětem dlouho vydrží. Vaše dítě daleko více ocení prostor, který bude vybaven úměrně jeho věku, osobnosti i zájmům. 

Místo na hraní i psaní úkolů

V pracovním koutku, který se dětem líbí, nebude žádný domácí úkol otrava. Aby byl přesně podle jeho představ, vybírejte pracovní stůl vždycky se školákem. Správně zařízený pracovní koutek stojí na třech základních kouscích – psacím stole, kvalitní židli a dobré lampě. Pokud máte prvňáčka, je ideální pořídit výškově nastavitelný stůl, který nějaký čas poroste s ním. V neposlední řadě musí být stůl stabilní a mít dostatečně velkou pracovní plochu. Nezapomeňte přikoupit i kelímky na tužky, přidělat háček na batoh a v případě menších školáků i podložku, která zabrání počmárání pracovní desky. Důležité je pak správné umístění stolu. Měl by být co nejblíže oknu nebo alespoň blízko přirozeného zdroje světla.

Pohodlné sezení je pro snadné učení základ

Stejně tak důležitý je i výběr židle. Měla by být variabilní, ergonomická a hlavně pohodlná. A kam ji v pokoji umístit? Ideální je, když dítě sedí zády ke zdi. Hlavně prvňáčkové totiž mohou být z pozice zády ke dveřím zbytečně nervózní a hůře se pak soustředí. Dítě by na židli mělo sedět rovně, opřené o opěradlo a s nohami na zemi. Pokud na podlahu nedosáhne, pořiďte podnožník, o který si nožky opře. Máte-li doma malého nezbedu, který chvilku v klidu neposedí, zvažte, zda prozatím není lepší pořídit židli bez koleček. Snížíte tak riziko zbytečného úrazu.

TIP: Jak dětem zajistit zdravé sezení?

První lekce organizování a plánování

Každý z nás se špatně soustředí v prostředí, kde je kolem nepořádek. A to samé platí i pro děti. Je proto důležité, aby jejich pracovní stůl byl uklizený a šel snadno používat pro více účelů než jen psaní úkolů. Stejně jako my dospělí i děti potřebují mít v pracovním koutku dostatek úložných prostor na učebnice, sešity a ostatní věci do školy. Pokud si vaše dítě vybralo stůl bez šuplíků, pořiďte alespoň nástěnnou polici nebo menší knihovnu. Školní pomůcky by měly být pěkně uspořádané a v dosahu tak, aby si dítě zvládlo aktovku do školy připravit samo. Pokud chcete vašeho školáka do studií trochu povzbudit, můžete využít třeba dekorace s motivačními citáty.

Každý školák potřebuje dostatek světla

Lampička s dostatečně silným osvětlením je něco, bez čeho se žádný pracovní stůl neobejde. Pokud máte doma praváka, světlo by mělo na pracovní plochu dopadat z leva, u leváků to platí naopak. Ideálně umístěná lampička osvětluje plochu z výšky 40 až 50 cm a pod úhlem 70°. Parádně vypadají třeba stolní lampy s dětským designem, které do pracovního koutku vnesou špetku hravosti. Ať už má váš nezbeda rád Indiány, nebo je zapálený do náklaďáků, inspirujte se při výběru doplňků právě tím, co ho baví nejvíce.

Pokud byste přemýšleli například nad rekonstrukcí celého pokoje, tak se neváhejte podívat na článek, který jsem pro vás našli na webu jninterie.cz, kde je popsán i s financemi celá rekonstrukce.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.