Jak vybrat čističku vzduchu?

Čističky vzduchu jsou užitečná zařízení, která dokážou zbavit vzduch v místnosti nežádoucích alergenů nebo pachů. Jejich přítomnost samozřejmě nejvíce ocení alergici a astmatici, ale přínosné jsou naprosto pro každého – vzduch totiž zbaví nejen pylu a prachu, ale také třeba bakterií, virů, roztočů a plísní, díky čemuž vznikne zdravé prostředí a sníží se riziko přenosu vzduchem přenášených nemocí, jako je chřipka, rýma nebo bohužel ještě závažnější onemocnění. Pokud vás láká mít doma nebo v práci stále čistý vzduch, pořízení čističky vzduchu je jednoznačně správným krokem. Podívejte se, na co byste se měli při jejím výběru zaměřit.

Jaké druhy filtrace existují 

Čističky vzduchu využívají různé principy a technologie. Na vybrané technologii čištění vzduchu závisí jejich schopnosti a každá z nich nabízí trochu něco jiného. Není výjimkou, když čistička vzduchu nabízí více technologií pro čištění vzduchu najednou pro rozšíření její použitelnosti. Kombinaci více způsobů čištění vzduchu v jednom přístroji lze dokonce označit za standard.

Čističky vzduchu s HEPA filtrem

Velmi rozšířené jsou čističky s HEPA filtrem. HEPA filtr zachycuje prach, pyl, bakterie, viry, roztoče a kouř a má téměř 100% účinnost. Díky nabízeným schopnostem se čističky s HEPA filtrem považují za nejlepší typ čističky pro alergiky a astmatiky.

Čističky vzduchu s elektrostatickým filtrem

Elektrostatický filtr se může pochlubit vysokou, 99% účinností čištění. Dokáže pohlcovat všechny typické druhy alergenů, jako je prach, pyl, bakterie, viry a plísně, neporadí si však s kouřem a pachy. Životnost elektrostatického filtru je při pravidelném čištění na rozdíl od HEPA filtru prakticky neomezená.

Čističky vzduchu s uhlíkovým filtrem

Uhlíkový filtr slouží k odstraňování zápachu, takže je užitečný především v domácnostech, ve kterých se kouří cigarety nebo žijí domácí mazlíčci. Neporadí si s prachem či pylem, a proto se obvykle kombinuje s HEPA filtrem.

Čističky vzduchu s UV světlem

Čističky vybavené UV lampou likvidují bakterie, viry, roztoče a plísně a vzduch dokonale sterilizují. Ke sterilizaci vzduchu dochází až poté, co dojde k jeho vyčištění předchozími filtry při průchodu čističkou.

Čističky vzduchu s fotokatalytickým filtrem

Čističky s fotokatalytickým filtrem využívají pro rozklad bakterií, virů, plísní a toxických látek UV světlo s přispěním katalyzátoru. Na konci chemické reakce, která probíhá díky katalyzátoru, vzniká voda a oxid uhličitý.

Čističky vzduchu s ionizátorem

U mnoha čističek se setkáte s funkcí ionizace vzduchu pomocí ionizátoru. Ionizátor vytváří záporné ionty, které na sebe vážou kladně nabité částice poletující ve vzduchu a přispívají k jejich shlukování. Tyto shluky poté dokážou filtry snáze zachytit a zvyšuje se tak efektivita čištění. Pokročilejší technologii ionizace vzduchu nabízí plazmové ionizátory, jež kromě záporných iontů vytváří také kladné ionty. Ionty reagují se vzdušnou vlhkostí a díky tomu ze vzduchu odstraňují nebezpečné plyny a těkavé látky a potlačují některé pachy.

Vodní čističky vzduchu

Vodní čističky vzduchu, známé také jako pračky vzduchu jsou spíše než čističkou zvlhčovačem s přirozeným odparem vody. Přesto však při svém provozu pohlcují do nádržky s vodou nežádoucí pevné částice a mikroorganismy, byť účinnost čištění je nižší, jen zhruba 50–70 %. Nedokážou zachycovat pachy, ale jejich výhodou je, že vzduch při čištění zároveň zvlhčují, což se hodí zejména v zimě během topné sezony, kdy je v řadě domácností vzduch příliš suchý.

Vzduchový výkon jako nejdůležitější parametr

Vzduchový výkon je u čističek vzduchu zásadní parametr, protože vyjadřuje, kolik vzduchu dokáže vyčistit behem 1 hodiny. Udává se v m3/h. Vzduchový výkon vybírejte podle největší místnosti, ve které plánujete čističku používat.

Jak určit potřebný vzduchový výkon? Nejdříve je třeba spočítat objem místnosti (plocha podlahy [m2] vynásobená výškou místnosti [m]) a výslednou hodnotu poté vynásobte požadovaným koeficientem voleným v rozsahu 2–4. Na tomto koeficientu tedy závisí, kolikrát čistička přefiltruje vzduch v místnosti za hodinu. Pochopitelně platí, že čím vyšší hodnotu tohoto koeficientu zvolíte, tím výkonnější čističku poté budete na základě tohoto údaje vybírat. V případě, že netrpíte alergií, stačí objem místnosti vynásobit 2, nejvýše 3, v opačném případě volte horní hranici uvedeného rozsahu, tedy hodnotu 4, při závažnějších potížích můžete násobit ještě větším číslem.

Pozor na hlučnost

Při výběru se orientujte také podle udávané hlučnosti zařízení při provozu. Obvykle čističky nejsou příliš hlučné, ale přece jen mohou narušit klid ve vaší domácnosti, zvlášť pokud jsou zapnuté na maximální výkon. Za tiché čističky lze označit takové modely, které dosahují úrovně hlasitosti nejvýše 50 dB, ty hlučnější mohou při provozu na maximální výkon přesáhnout hranici 60 dB, což už je docela dost slyšet. Hlučnost zpravidla stoupá s rostoucím vzduchovým výkonem čističky, ale záleží na konkrétním modelu a využívané technologii.

Praktická je možnost přepnutí čističky do nočního režimu, ve kterém je schopna pracovat na nižší výkon se sníženou hlučností do 30 dB, případně alespoň dostatečně široká regulace výkonu. Právě 30 dB je doporučená horní hranice hlasitosti, která by měla panovat v domácnosti v nočních hodinách. Tato hodnota odpovídá velmi mírnému šepotu, který by vás vzhledem k jeho konstantní úrovni při práci čističky neměl rušit ani při spaní.

Užitečné funkce

Vzít v úvahu se vyplatí také doplňkové funkce, které rozšiřují schopnosti čističky vzduchu a zvyšují uživatelský komfort. V následujícím přehledu jsou uvedeny nejdůležitější funkce, se kterými se můžete u čističek setkat.

  • Časovač
  • Regulovatelný výkon
  • Noční režim
  • Automatický provoz
  • Senzor kvality vzduchu
  • Propojení s mobilní aplikací
  • Upozornění na výměnu filtru

Údržba stojí čas a peníze

Už při koupi čističky vzduchu byste měli myslet na údržbu, která vás v budoucnu čeká. U některých modelů čističek je totiž nutné provádět výměnu filtrů v předepsaných intervalech, jinak by pochopitelně došlo ke snížení filtračních schopností čističky. Měnit se musí HEPA nebo uhlíkové filtry a případně také prachový předfiltr zachycující největší nečistoty při vstupu vzduchu do čističky. Interval výměny filtrů bývá obvykle nastaven na 6 až 12 měsíců. Narazit u některých čističek můžete na omyvatelné druhy filtrů, které vám pomohou ušetřit, ale jejich životnost s ohledem na filtrační schopnosti nemusí být neomezená.

Například u vodních čističek se žádná výměna filtrů neprovádí, ale musíte pravidelně vyměňovat vodu a případně je vyčistit od vodního kamene.

Spotřeba čističek vzduchu

Spotřeba elektřiny není u čističek nijak zvlášť vysoká – nejmenší zařízení mají příkon v jednotkách wattů, spíše však počítejte s příkonem v řádu desítek wattů. Ovšem vzhledem k tomu, že čistička vám doma nebo v kanceláři poběží spoustu hodin, aby byl její přínos znatelný, něco vás její služby stát budou. Proto se při výběru čističky vzduchu zaměřte i na její příkon, můžete díky tomu pár korun ušetřit. Každopádně možnou úsporu nestavte před vzduchový výkon čističky, s jehož růstem spotřeba elektrické energie přirozeně stoupá.

Porovnání parametrů produktů

Čistička vzduchuČistička vzduchu s vestavěným ionizátorem CA1000Čistička vzduchu Perfect Air Smart CA2010Čistička vzduchu se zvlhčovačem CA3000
Velikost místnosti m225-354560
Vzduchový výkon m3/h238350488
Indikátor výměny filtruANOANOANO
Počet stupňů filtrace577
UV sterilizační lampaANOANOANO
Zásobník na voduNENE1,3 L
Hlučnost dB30-5530-6030-60
ČasovačANOANOANO
ZvlhčovačNENEANO
IonizátorANOANOANO
AromaterapieNEANONE
Délka kabelu v cm180180180
Příkon ve W558085
Hmotnost kg4,4 9,811,3
Výška v cm416062

Čističky vzduchu Concept

Výrobce a dodavatel domácích spotřebičů Jindřich Valenta Concept působí na českém trhu již od roku 1991.

Společnost svým zákazníkům usnadňuje každodenní úkoly v domácnosti a poskytuje jim tak více volného času. 

Z České republiky se postupně rozšiřuje i do dalších zemí jako je Slovensko nebo Polsko.

Od Tomáš Krauz

Tom je vášnivý motorkář a běžec. Studuje na ZČU na strojní fakultě a rád píše o zdravém životním stylu, běhání a tématech ze života.