Rozhovor s Liftor: od bolavých zad jedné kolegyně do celé Evropy

Liftor je firma z Plzně, která se v roce 2019 rozhodla, že bude vyrábět polohovací stoly na míru a dodávat ergonomické vybavení pro kanceláře a prostory pro studium a volný čas.

Jaké byly vaše začátky s podnikáním? Jak a kdo přišel s nápadem, že budete vyrábět polohovací stoly?

Na začátku byla bolavá záda jedné kolegyně. Postupně se přidávaly stížnosti dalších kolegů, a i my sami jsme vnímali, že nám dlouhodobé sezení nedělá úplně dobře.  Asi by se dodnes nic nezměnilo, kdybychom se v dubnu 2019 nevydali na cestu po východní Asii, kde jsme mimo jiné navštívili i veletrh různých technologických novinek. Tam jsme poprvé zaregistrovali něco, co nám hned na první pohled přišlo jako skvělý nápad. Přišlo nám to super, ale zároveň jsme zjistili, že firem, které prodávají kancelářské polohovací stoly, je vcelku dost.

Chtěli jsme tomu nápadu přidat nějakou větší hodnotu, ruční práci, lidskost a řemeslo. Chtěli jsme mít možnost vyrobit sobě a lidem okolo nás stůl na míru, a to takový, na němž bude znát, že za ním stojí člověk, a ne jen stroj.

Pohled na zdraví

Sledujete vývoj kancelářských profesí a reagujete nějak na potřeby lidí, kteří se živí prací na počítači?

Určitě ano. Sledujeme nejen novinky v oblasti ergonomického nábytku a vybavení kanceláří, ale také trendy ve fyzioterapii a zdravého pohybu. Zvyklosti lidí, kteří pracují převážně za počítačem se mění, a s tím přichází i jiné potřeby v rámci každodenního života. 

V čem je polohovací stůl vlastně jedinečný? Má tak zásadní dopad na zdraví?

Polohovací stůl má tu výhodu, že umožňuje v průběhu dne velmi často střídat polohy těla. Můžete pracovat chvíli vestoje, chvíli vsedě a pak třeba v polosedu na balanční židličce, kterou také nabízíme. Pro tělo je nejškodlivější dlouho setrvávat v jedné poloze, a tomu zvedací stůl předchází.

A jak dlouho u stolu vůbec stát?

Doporučujeme měnit pozice co nejčastěji. Ideálně alespoň 1x během půlhodinového bloku. Pokud to z jakéhokoliv důvodu není možné, pak doporučujeme se zvednout ze židle alespoň na cca 10 – 20 minut v rámci hodiny. 

Marketing

V čem se lišíte od konkurence? Je to vlastní vývoj a výroba, individualizace rozměrů desek nebo něco jiného?

Naší velkou konkurenční výhodou je především vlastní výroba a s tím i možnost customizace stolních desek na míru pro zákazníka a pak také rychlost dodání. Pokud u nás objednáte zvedací stůl, do 24 hodin vám jej odešleme. Dalším benefitem je i naše specializace, kdy se soustředíme opravdu na jeden vlastní produkt a maximálně vhodné příslušenství k němu. Troufáme si tak tvrdit, že jsme v ČR skutečnými experty na polohovací stoly.

Kdy jste se rozhodli vstoupit na Slovensko? Byl to hned další krok po Česku, že?

Vstup na slovenský trh byl přirozeným následkem úspěšného startu v České republice. Na Slovensku jsme začínali v roce 2021 a téměř hned od začátku jsme zde byli jedni z nejsilnějších hráčů na trhu. 

Jak probíhala expanze na další trhy? A podle čeho jste vybírali destinace, kam se vydáte?

Vstup na další trhy pečlivě zvažujeme na základě analýz a dat, která máme k dispozici a také doporučení expertů, se kterými spolupracujeme. Následně velmi podrobně sledujeme chování a zvyklosti zákazníků v dané zemi a tento krok vyhodnocujeme.  

Jak je to s dopravou a balením, jsou zde nějaké komplikace?

V tuto chvíli využíváme několik externích dopravců a zkušenosti s nimi máme různé. Největší problémy máme s přepravou stolních desek, které jsou na transport háklivé a křehké. V České republice se nám podařilo najít vhodného přepravce, kde jsme tato palčivá místa eliminovali. Na některých dalších trzích stále pracujeme na optimalizaci smluvního partnera přepravy.

Procesy

Zaujal mě nápad, že za každou objednávku, která vám přijde, vysadíte jeden strom. Kdo s ním přišel?

Už si přesně nepamatujeme, kdo s nápadem na vysazení nového stromku přišel, ale v týmu se setkal s velkým nadšením. První stromky jsme vysadili loni na jaře a od té doby jsme vysázeli již stovky nových stromků. Skoro malý les.

Ještě mi prozraďte, kolik lidí je aktuálně v týmu Liftor a kde vás zákazníci najdou.

V nejužším týmu Liftor pracuje cca dvacet osob. Máme však i mnoho externích spolupracovníků, bez kterých si náš tým také nedovedeme představit.

Nějaké tajné produkty, na které se můžeme těšit?

Tajné produkty a novinky jsou tajné, proto je nechceme předčasně prozrazovat. 🙂 Ale můžeme vám říct, že již letos se můžete těšit na celou novou produktovou řadu a mnoho dalšího. 


To bude vše, moc díky za super rozhovor. Ať se vám daří a k práci se více lidí staví čelem!

Přečtěte si také:

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook