Syndrom karpálního tunelu – jak jej poznat a jak mu předejít?

Trávíte celé dny u počítače a brní vám často ruce, trpíte bolestmi prstů a máte oslabenou citlivost ruky? Možná se syndrom karpálního tunelu týká také vás. Tento nepříjemný zdravotní problém je dobré podchytit včas, protože při závažnější formě hrozí až chirurgický zákrok. Mnoho lidí ale první příznaky „karpálů“ ignorují a nepřikládají jim velkou pozornost. Jak vlastně tuto nemoc poznáme, koho se nejvíce týká a jak se s ní popasovat?

Co je to karpální tunel?

Karpální tunel (canalis carpi) je oblast, která propojuje zápěstí a předloktí. Procházejí tudy všechny nervy, cévy a šlachy, které prokrvují či ovládají celé zápěstí, dlaň a prsty na rukou. Můžeme jej rozdělit na dvě základní části – první je část ulnární, která se nachází na straně blíže k malíčku. Od ní je přepážkou oddělena část radiální, která je menší a blíže palci.

Právě v ulnární části se nachází velké množství již zmiňovaných šlach, cév a nervů. Lze zde pozorovat nerv středový, což je vlastně hlavní nerv procházející celou paží. Dále pak hluboký ohýbač prstů tvořený svalem a čtyřmi šlachami. Povrchový ohýbač prstů je sval, který odpovídá za pohyblivost druhého až čtvrtého prstu a opět jej tvoří také čtyři šlachy. Poslední částí je dlouhý ohýbač palce tvořen pouze jednou šlachou, který je zodpovědný za pohyb palce.

Radiální oddíl tvoří vřetenní ohybač zápěstí obsahující jednu velkou šlachu. V celém karpálním tunelu se pak kromě uvedených šlach a středového nervu nacházejí také větší či menší cévy a síť drobných nervů vedoucích až do prstů.

Co je syndrom karpálního tunelu?

Syndrom karpálního tunelu je způsoben právě nějakým poškozením či postižením středového nervu. To může vznikat po úrazech, při onemocněních jako je zánět šlach nebo žil, případně chronickým přetížením způsobeným nesprávnou ergonomií při práci s počítačem nebo přístroji (ve stavebnictví). Postiženy jsou nejčastěji ženy, a to až ve třech čtvrtinách všech případů. Většinou se postupem času syndrom karpálního tunelu u pacientů zhoršuje, a tak je důležité jej včas diagnostikovat a zahájit léčbu.

Projevy onemocnění

První příznaky se objevují velmi nenápadně a postižený jim obvykle nepřikládá žádnou větší váhu, protože nejsou příliš bolestivé a ani časté. Patří mezi ně hlavně mravenčení ruky v oblasti dlaně a prstů, bolesti v prvním až třetím prstu či pálení na vnější straně palce. Velmi zřídka se syndrom karpálního tunelu začne projevovat bolestmi v paži. Potíže se nejčastěji objevují v noci.

Další běžné příznaky objevující se během dne jsou například snížení citu v ruce (zejména v koncích prstů), zhoršená jemná motorika, brnění v prstech či celé dlani a oblasti zápěstí. Tyto příznaky se s postupem času zhoršují, a pokud je pacient neřeší, může se dostat až do fáze, kdy neudrží předměty v ruce, která navíc často velmi bolí, což budí postiženého ze spánku. Pak je už nutný chirurgický zákrok.

Proč syndrom karpálního tunelu vzniká?

Onemocnění nejčastěji vzniká při vykonávání pracovní profese. Dokonce se řadí mezi nejčastější nemoci z povolání. Nejvíce ohroženi jsou ti, kteří pracují celou pracovní dobu s počítačem nebo psacími potřebami či razítkem. Častá práce se sbíječkou, vrtačkou a podobnými přístroji vydávajícími vibrace, které přecházejí až do zápěstí, je také velmi riziková.

Kromě chronického zatížení zápěstí existují i jiné problémy, kterým jen stěží předcházet. Mezi ně patří například hormonální nerovnováha při užívání antikoncepce, při menopauze nebo v období těhotenství. Právě z těchto důvodů se až 4x častěji s problémem potýkají ženy. Ke vzniku syndromu karpálního tunelu přispívá také revmatoidní artritida, špatná funkce štítné žlázy a poranění.

Prevence syndromu karpálního tunelu

Ergonomie

Ergonomie je asi nejdůležitější prevencí při práci s počítačem nebo při častém psaní rukou. V první řadě je tedy důležité správně sedět u počítače. Lokty, kolena a kotníky by měly svírat úhel 90°. Nohy jsou celým chodidlem položené na zemi a předloktí nenecháváme viset ve vzduchu, ale pokládáme je na pracovní desku. Velmi dobrou investicí je pořízení ergonomické klávesnice a myši. Při ručním psaní držíme pero správně, tedy ukazováček a palec jsou naproti sobě a prostředníček pero podpírá zespodu. Pokud s tímto máte problém, je dobré si vybrat kvalitní ergonomické pero s trojhranným úchopem.

TIP: Proč je dobré při práci sedět na míči?

Uvolněte se

Ruce nenechávejte příliš napjaté. Uvolněte je. Ať už držíte cokoliv, uvolněte úchop. Při klikání na myš nebo mačkání tlačítek na klávesnici či pokladně nepoužívejte velkou sílu.

Přestávky a cvičení

Důležité je nechat svaly a šlachy rukou pravidelně „vydechnout“. Pokud je to možné, dopřejte jim alespoň jednou za hodinu uvolnění a protažení. Ruce protřepejte, protáhněte prsty a zlehka kružte zápěstím.

TIP: Cvičení v kanceláři

Teplo

Ruce by měly být neustále v teple. Jestliže pracujete v chladném prostředí, kde nemáte možnost ovlivnit okolní teplotu, používejte alespoň rukavice bez prstů, které udrží v teple dlaň a zápěstí.

Léčba zánětu karpálního tunelu

Jestliže problém podchytíte včas, bude stačit, když se začnete vyhýbat činnostem, které bolesti způsobují. Důležité je také často cvičit zápěstí. S tím může pomoci dobrý fyzioterapeut nebo lékař, které předvede správné cviky. Často se používá také ortéza či dlaha, a v neposlední řadě i injekce kortikoidů do postižených míst. Výborné jsou také různé masti, ať už kvalitní konopná, měsíčková, nebo jiné speciální masti na karpální tunely zakoupené v lékárně.

V případě pokročilého nálezu a přetrvávajících obtíží se lékaři uchylují k operacím. Stísněný nerv se uvolňuje ambulantně v lokální anestezii a celý zákrok trvá přibližně 15 minut. Po zákroku se často objevují bolesti a snížení síly úchopu. Tyto problémy mohou přetrvávat až půl roku, a tak je nutné počítat s dlouhodobou pracovní neschopností až do doby úplného zhojení.)


Zdroje a studie

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram