Sezení na míči při práci – jak, kdy a proč

Udržet při práci v kanceláři celý den záda v jedné rovině je poměrně nelehký úkol. I ta sebelepší pozice začne být po nějaké době nepohodlná a člověk má tendenci se všelijak hrbit, což způsobuje bolesti pohybového aparátu. Se správným sezením může pomoci nejen kvalitní kancelářská židle, ale také gymnastický míč. Jak na něm ale sedět, abychom si spíše neškodili, a proč je dobré se na míč alespoň na chvíli během dne posadit?

Jak vlastně správně sedět?

Při sedavém zaměstnání je správný posed velmi důležitý. Pokud bychom každý den na několik hodin vystavovali tělo nevhodné pozici, mohli bychom se dostat až do fáze trvalého poškození některých kloubů nebo deformací páteře. Hlavní zásadou jsou rovná záda. Pohled by měl směřovat kolmo před sebe, proto není vhodné dlouhodobě pracovat u notebooku, jelikož jeho obrazovku a klávesnici není fyzicky možné umístit tak, aby byl správný sed dodržen. Lokty, kyčle, kolena a kotníky musí vždy svírat úhel 90°.

Sezení na míči je však o něco odlišnější. V tomto případě si sedneme do středu míče, nohy rozkročíme na šíři ramen. Chodidla opřeme celou plochou o zem tak, aby se lýtka nedotýkala povrchu míče. Hrudník je vypnutý, ramena směřují dozadu a hlava vzpřímená.

Gymnastický míč jako všestranná pomůcka

Gymnastický míč, jak už jeho název napovídá, samozřejmě neslouží primárně k sezení. Jeho hlavním posláním je sloužit při cvičení. Díky němu lze posílit i jinak nevyužívané stabilizační svalstvo, které napomáhají správnému držení těla. Dochází také ke zlepšení kloubní pohyblivosti a k rozvoji koordinačních schopností. Velkou oblibu si získal u těhotných žen, kterým sezení na gymnastickém míči poskytne oporu při přirozeném protažení, navíc ulevuje od svalového napětí v oblasti zad a pomáhá ke správnému rozestupu pánevního pletence.

Výběr vhodného míče

Ačkoliv se nákup gymnastického míče může zdát jednoduchý – prostě přijdete do sportovních potřeb a vezmete si z regálu první míč, který uvidíte – pravda je jinde. Soustředit se musíme na velikost. Kolena musí při dosednutí svírat úhel větší než 90°. Přihlédnou se samozřejmě musí také k aktivitě, kterou budete na míči provádět, nicméně pokud se bavíme o sezení, platí vždy toto pravidlo. Pokud v obchodě nejsou vystaveny nafouknuté míče, které si lze vyzkoušet, můžeme vycházet z tabulky velikostí uvedené na obalu.

Mezi další parametry, na které se při výběru zaměřit, patří například protiskluzový povrch, který zamezí podkluzování míče na podlaze. Sledujte také nosnost, u levných kusů je poměrně nízká a míče nejsou tak odolné.

Může gymnastický míč nahradit židli?

Z příchodu gymnastických míčů byli nadšeni jejich uživatelé, fitness trenéři, dokonce i fyzioterapeuti. Všude jste se mohli dočíst, jak je dobré vyměnit židli za míč a sedět pouze na něm. To má však zejména při práci svá úskalí. Mozek zaměstnaný řešením úkolů nemá čas přemýšlet ještě o tom, zda na míči stále udržuje správnou pozici a záda mají tendenci se v takovéto situaci kulatit.

TIP: Jak sedět u počítače – ergonomie sezení

Pokud bychom měli tedy odpovědět na otázku, zda může gymnastický míč nahradit kvalitní kancelářské křeslo, odpověď by zněla ne. Jedná se pouze o doplněk. Na míč si během pracovní doby sedněte vždy každou hodinu na deset až patnáct minut. To pomůže protáhnout ztuhlé svalstvo, narovnat páteř a protáhnout a prokrvit celé tělo. Poté se opět usaďte do židle.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram