Acerola: zdroj přírodního vitamínu C

Už jste slyšeli o acerole? Tento drobný nenápadný zázrak dokáže doslova divy a neměl by chybět v žádné přírodní lékárničce. Pojďme se podívat, proč tomu tak je. 

Obsah článku

Co je to acerola?

Acerola představuje drobný plod Malpígie lysé, který svým vzhledem nápadně připomíná třešeň. Původně pochází z tropických a subtropických oblastí Střední či Jižní Ameriky a Karibiku. Díky tomu si vysloužila přezdívku tropická, barbadoská či karibská třešeň. Acerola však podléhá velmi rychlé zkáze, a tudíž se málokdy setkáte s čerstvými plody. Zkazí se totiž již 4 hodiny od sběru. Proto se sbírá ještě nezralá a ihned putuje ke zpracování. 

Acerola je oblíbená mimojiné pro svou příjemnou kyselou ale zároveň nasládlou chuť. Hojně se využívá v moderní i lidové medicíně. Setkat se s ní můžete ve formě tablet, kapslí či prášku. Dále se z ní dělá sirup, džem, džus, tinktura či se přidává do jídla. Se samotnými plody se můžete setkat v pečené, vařené či mražené formě. 

Acerola a vitamin c

Čím je acerola tak výjimečná? Oproti ostatnímu ovoci se pyšní vysokým obsahem vitaminu C. Například oproti pomeranči ho obsahuje dokonce 30x více. Někdy se uvádí, že více obsahují už jen šípky. Jde tak o skvělý přírodní zdroj vitaminu C,  díky čemuž se často přidává do nejrůznějších doplňků stravy. Tento vitamin je pro lidský organismus extrémně důležitý, avšak bohužel si ho tělo neumí vytvářet samo ani ho ukládat. Proč je pro naše tělo tak důležitý si můžete přečíst v předchozím článku.

Kromě vitaminu C acerola obsahuje také provitamin A, vitamin B1, vitamin B2, niacin, bílkoviny, železo, fosfor, vápník a flavonoidy. Jde tak o malý zázrak plný benefitů. 

Účinky aceroly

Acerola se pyšní celou řadou benefitů. Pomáhá tělu bojovat s viry i infekcemi. Podporuje vstřebávání kolagenu, imunitní systém i tvorbu hemoglobinu. Tradičně se používá při problémech s játry, průjmech či úplavici. Skvělá je taky při prevenci kašle, chřipky a nachlazení. Jde zkrátka o skvělého pomocníka, který zatočí s kdejakou nemocí.

Prášek z aceroly

Prášek z aceroly představuje formu zpracování, při kterém se využívá co největší možné množství tělu prospěšných látek. Jak se vytváří? Nejprve se sesbírají plody aceroly, které se poté vysuší mrazem. Následně se rozemelou na jemný světlý prášek, přičemž ten se velmi snadno rozpouští ve vodě. Během chvíle tak z prášku můžete vytvořit lahodný, osvěžující nápoj, po kterém nezůstává trpko v ústech.

Lipozomální forma aceroly

Další z možností, jak acerolu můžeme zpracovat, je její lipozomální forma. Jde o tekutou formu, při které je vitamin C uzavřen do lipozomálního obalu. Obal chrání vitamin C chrání před degradací a zároveň umožňuje rychlejší vstřebávání i lepší přístup vitamínu do nitra buněk. O dalších výhodách a rozdílech mezi lipozomálním a klasickým vitaminem C se můžete dočíst zde.

Pro koho je acerola vhodná?

Účinky aceroly si může užívat opravdu každý. Ať jste dítě nebo stařík. Těhotná nebo bezdětná. Acerola se u vás doma rozhodně neztratí! Důležité je však vždy dodržet předepsané dávkování. Nadměrné užívání aceroly, tedy vitaminu C, s sebou přináší celou řadu nepříjemností. S nadměrnou konzumací se totiž váží střevní potíže či bolesti hlavy. Zároveň je zřejmé, že vhodná dávka pro dítě bude podstatně nižší než doporučená dávka pro dospěláka.


Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.