Jak usadit turistický batoh a užít si trek bez bolesti zad?

Výběr správného a kvalitního batohu je klíčový jak pro jednodenní výlety, tak i vícedenní treky. Ale i ten nejlepší batoh vám může vaše dobrodružství znepříjemnit, pokud nebude správně nasazený a utažený. Přečtěte si, jak usadit batoh a předejít tak bolestem zad a zajistit si ten nejlepší zážitek z treku.

Výběr batohu

Každý tu úlevu jistě zná. Ten moment po tom, co sundáte těžký batoh po několika kilometrech na treku. Poslední kilometry byly bolestivé a nekonečné. Rozdíl je samozřejmě mezi batohy na jednodenní výlety a na několikadenní trek.

TIP: Jak vybrat pořádný batoh na turistiku?

Pokud vybíráte batoh nebo krosnu v kamenné prodejně, zkoušejte ji se zátěží uvnitř a pak ho pořádně utáhněte. Pokud se s batohem cítíte komfortně a nikde nic netahá, je to dobré znamení. Samozřejmě vybírejte podle toho, na jaký druh treků je batoh určený, zda malý batoh o 20 litrech nebo krosna o objemu několika desítek litrů.

Pánský menší univerzální a lehký batoh pro všechny druhy outdoorových sportů. Talon staví na pohodlí, všestrannosti, odolnosti a nízké váze.

Lehký univerzální batoh pro všechny druhy outdoorových sportů. Zádový systém AirScape™ z EVA pěny a bederní pás zajistí pohodlí po celý den.

Chytře řešený, pohodlný batoh pro všechna dobrodružství v přírodě. Batoh se hodí na jednodenní i vícedenní treky.

Správné usazení batohu

Nasazení a nastavení batohu se určitě nevyplatí podceňovat. V případě, že si nasadíte batoh s popruhy, které jsou utažené, snadno si můžete shrnout oblečení a batoh bude nepohodlný. Jak tedy správně usadit batoh krok po kroku?

  1. Na batohu jako první povolíte všechny popruhy, tedy ramenní, bederní, hrudní a některé batohy mají i popruhy na utahování a povolování těžiště batohu.
  2. Povolený batoh si nasaďte na záda.
  3. Bederní pás se utahuje jako první, nikoliv popruhy ramenní. Bederní pás totiž slouží k rozložení váhy batohu na celá záda. Tak se uleví ramenům, které by jinak musely celý náklad nést bez opory. Bederní pás si tedy nasaďte kolem kyčelních kostí a pevně ho zatáhněte tak, že cítíte mírný tlak kolem boků.
  4. Až po bederním pásu přichází na řadu ramenní popruhy, díky kterým by se měl batoh namáčknout na záda.
  5. Zapněte a utáhněte hrudní popruh.
  6. V případě, že batoh disponuje popruhy na nastavení těžiště batohu, dle potřeby nastavte i je. Během výšlapů si pak upravujte dle terénu, tedy když se jde hodně do kopce, je lepší, aby batoh lépe přilnul, když se jde z kopce dolů, popruhy povolíte a vyváží se tak lépe těžiště těla.

V případě, že je batoh nastaven správně, váha batohu by se měla rozdělit mezi bedra a ramena tak, že ramena nesou přibližně třetinu váhy a zbytek hmotnosti batohu zůstane na bedrech. Důkazem správného utažení je také to, že se batoh během treku příliš nehýbe. Díky těmto krokům tak předejdete bolestem a modřinám z vašich dobrodružství.

Jak se sbalit na jednodenní či vícedenní trek?

V pohodlí při nošení batohu samozřejmě hraje i roli jeho váha a to, jak si zabalíte. Platí obecně pár zásad a to, že nejtěžší věci by měly být umístěné co nejblíže k zádům. Dále to, co je pro vás podstatné, máte po ruce nebo minimálně víte, kde přesně předměty hledat. A také to, že bezpečnostní vybavení jako telefon či lékárničku dokážete vyndat za pár vteřin.

TIP: Jak vybrat trekové hole?

Batoh na jednodenní trek

Pokud se chystátne na výšlap jen na jeden den, balení není tak složité. Základem je, mít vše potřebné po ruce. Nejčastěji budete pravděpodobně potřebovat vodu, mobilní telefon, náhradní vrstvu oblečení či jídlo. Potřeba tedy je, abyste například pláštěnku či mikinu snadno vytáhli z batohu, ideálně tedy zabalit někam navrch.

Lehký univerzální batoh pro všechny druhy outdoorových sportů. Zádový systém AirScape™ z EVA pěny a bederní pás zajistí pohodlí po celý den.

Pitný režim můžete vyřešit pomocí hydrovaku a hadičky. Řešením je také turistická láhev v postranní kapce. Dále si do menších kapsiček uložte tyčinky, oříšky apod. U telefonu a dokladů se držte základní zásady a uložte jej do postranních kapes, aby byly vždy na dosah. Lékárnička ani při jednodenním výšlapu nesmí chybět, ideálně připnutá na batohu.

Sbalení krosny na více dní

Samozřejmě se balení krosny liší podle aktuálního počasí, délky a typu treku. Jinak si zabalíte na přechod s feratovými úseky se spaním v chatce, a jinak na několikadenní trek přechod bulharských hor.

Batoh Aether Plus 85 oceníte při kratších i delších náročných trecích, kdy potřebujete být vybaveni na několik dní (nebo týdnů) do divočiny.

Vše, co si zabalíte na jednodenní trek, platí i pro treky na více dní, ale k tomu se samozřejmě přidá celá řada dalších potřebných předmětů. Ale důležité je už zprvu myslet na to, že co si člověk sbalí, několik dní ponese na zádech. Zůstat tedy minimalistou, ale mít s sebou vše potřebné.

Co se týká oblečení, vybírejte si kvalitní funkční, například triko z merina, které odolá zápachu po delší dobu a krásně hřeje. A samozřejmě oblečení jako nepromokavou bundu a turistickou mikinu kvůli nenadálým změnám počasí. Takové oblečení se vyplatí umístit na vrch krosny. Navíc nyní už k zádům skládáme také turistický stan, spacák a karimatku a čisté oblečení na spaní. Dále také vše ke stravování a vaření, tedy outdoorové nádobí, vařič a jídlo samotné, které máte v plánu vařit.

Dost místa se dá ušetřit i na jídle, když upřednostníte spíše sušenou stravu. Většina krosen obsahuje i kapsu na dně batohu, ve které je uložena pláštěnka na batoh, takže nemusíte tahat pytle na spacák či oblečení jako ochranu před deštěm.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook