Jalovec je jedním z mála aromatických koření, které se vyskytují ve střední Evropě. Nejužitečnější využití jalovcových bobulí, je pomoc při infekcích močových cest, detoxikaci a při neúspěchu s váhou. Také napomáhá při trávení, což si můžete vyzkoušet sami – po jakémkoliv jídle rozžvýkejte jednu kuličku jalovce a hned se budete cítit mnohem lépe. Jako koření je jalovec běžnou součástí českých, rakouských a bavorských jídel.
Obecně o koření
Stálezelený pomalu rostoucí dvoudomý keř nebo strom vyvíjející se na vyšších, suchých, drsných svazích. Vyvíjí se až do výšky 12 m (keře do 4 m). Plody bývají velké zhruba 6-13 mm, které se využívají v bylinkářství, dozrávají jednou za dva roky jako na samičích keřích. Plody obsahují 2 až 3 semena. V případě, že jalovec nemá vhodné podmínky pro růst a plození, nerodí se plody po několik let v kuse. Jehlice se vyvíjejí v trojitých přeslenech, jsou 10-15 mm dlouhé, na vrcholu mají bělavou rýhu a na konci jsou trnité. Kvete žlutými květy v dubnu až květnu.
Původ koření
Juniperus communis, z keltského junepus – trpký či ostrý. Jalovec byl známý už v době antiky. Hippokrates ho využíval k urychlení zotavení ran a k urychlení porodu. Hildegarda z Bingenu využívala jalovec jako diuretikum při horečce a plicní infekci. Ve středověku až do 16. století byl považován za nadlék. Prvotní zmínky o léčbě jalovcem pocházejí z relikvií. Jalovec vysazený před vchodem do domu měl odhánět čarodějnice. Ve středověku využívali obyvatelé Středního východu jalovec k výrobě povidel, které se dodnes zachovaly v arabských lékopisech.
Disponuje dlouhou historií využití v běžných lécích v Evropě a Číně. Jalovcový kouř byl využíván jako prevence proti černému moru a lepře. V průběhu druhé světové války francouzští zdravotníci spalovali jalovec v místnostech léčebných center. Indiáni využívali jalovec při problematických porodech. Po světě je známo kolem 60 druhů, přičemž jalovec má původ v Euroasii. Dnes roste převážně na severní polokouli.
Chuť koření
Jalovec se vyznačuje slabě hořkou až pikantní chutí, která zanechává v ústech lehce palčivý pocit. Jako koření se však využívají pouze zralé modrohnědé plody s pryskyřicovou vůní a hořkosladkým aromatem.
Druhy koření
- Jalovec obecný (Juniperus communis)
- Jalovec čínský (Juniperus chinensis)
- Jalovec viržinský (Juniperus virginiana)
- Jalovec prostřední (Juniperus xmedia)
- Jalovec chvojka (Juniperus sabina)
- Jalovce polehlý (Juniperus horizontalis)
Použití a jeho léčebné účinky
Léčebná proslulost jalovce začala již ve středověku, kdy obyvatelé Středního východu používali proslulé jalovcové obklady, které jsou dodnes uvedeny v několika lékopisech. Bobule mají tak silné dezinfekční účinky, že během středověkých epidemií jedinci, kteří žvýkali jalovcové bobule během dne, neonemocněli. Dnes, kdy podobné epidemie již nehrozí a existují proti nim léky, je i tak dobré žvýkat pět až deset jalovcových bobulí přes noc pro běžnou očistu organismu.
Jalovec se hodně využívá při močových potížích, zejména při bílkovinách v moči. Přimíchává se do močopudných čajů a do směsí při infekcích dýchacích cest. Zlepšuje metabolismus v kloubech, což je vedle jeho močopudných účinků vhodné pro léčbu ztuhlosti kloubů. Může být také předepisována při srdečních onemocněních a revmatoidní artritidě. Jalovec lze využít při různých kožních onemocněních.
TIP: Papilomy vs fibromy: jak na tyhle nepěkné kožní výrůstky?
Před použitím jalovce je vhodné rozbít plody, aby se realizovala daleko lepší filtrace účinných látek. Plody jalovce se navíc používají k vytvoření léčebné koupele nebo jako přísada do různých léčivých mycích odvarů, nejčastěji při revma a jiných kloubních potížích. K tomuto účelu lze využít i mladé jarní výhonky. Taková koupel dokáže zcela účinně posílit celý organismus.
Léčebné účinky
- Bolesti kloubů
- Bolesti páteře
- Stimulace lymfatického systému
- Pro těžké nohy
- Při svalových křečích
- Urychluje hojení ran
- Při problematické pleti
TIP: Jak na akné?
Použití v kuchyni
Jalovcové bobule se již ve starověkém Římě používaly jako koření k dochucování jídel. Jalovcové bobule obsahují tři semena a mají tmavě modro-hnědou barvu. Mají sladkou a nezaměnitelnou pryskyřičnou chuť a vůni. Jalovec se používá především ke zvěřině a rozemletý jalovec se používá k obalení očištěné zvěřiny, aby dozrála. Také se přidává do marinád. Zejména v Německu a Alsasku se používají k ochucení kysaného zelí a v některých případech se přidávají do guláše, aby mu dodaly tzv. divoký nádech, ale také při dušení drůbeže. Jsou součástí různých směsí a mohou být použity po boku koriandru k marinování masa při uzení. Používají se k výrobě ginu a vína.
Recept
Jalovcová koupel
Jalovec lze použít k přípravě léčebné koupele nebo jako přípravek do různých léčebných koupelových odvarů, nejčastěji při onemocnění a jiných kloubních potížích. K tomuto účelu lze navíc využít mladé jarní výhonky. Taková sprcha fantasticky posiluje celé tělo.
Jak ji připravit?
- 8 hrstí plodů
- Mladé výhonky jalovce
- 2 litry vody
Vše povaříme po dobu asi 15 minut. Následně vše přecedíme a vlijeme do vany plné vody. V koupeli se koupejte 15, maximálně 20 minut dvakrát za týden.