Asa (Asant)

Zdroj obrázku: bylik.cz

Asafoetida neboli čertovo lejno je známá jako pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula. Tento neobvyklý český název je způsoben její výjimečně zvláštní vůní, která se při teplé úpravě ztrácí. Když se dusí v malém množství tuku, vůně a chuť této kůry připomíná směs cibule a česneku. Používá se především v jídlech pro milovníky zeleniny. V tradiční indické medicíně se používá jako silný prostředek proti bronchitidě a při nadýmání.

Obecně o koření

Asant nelze podávat v jeho surovém stavu, protože je v tomto stavu škodlivý až nesmírně jedovatý. Jeho rozmanité odrůdy se mísí v závislosti na jejich zajímavých vůních. Aromata se v tomto okamžiku smíchají s moukou a jedlou gumou a vytvoří se emulgovaný produkt. Obvykle se poté připravuje a prodává ve formě kuliček nebo prášku. Kvůli své mimořádně silné vůni musí být asa v kuchyni používána s neuvěřitelnou opatrností. Čtvrtina čajové lžičky se považuje za dostatečnou pro večeři pro čtyři osoby.

Původ koření

Země asy smrduté je v podstatě území Íránu, Afghánistánu, Indie a Pákistánu. V samotné Evropě je její výskyt neobvyklý. Je to větší rostlina, která se vyvíjí až 3 metry vysoko a má místo v čeledi miskovitých. V letních měsících kvete drobnými žlutozelenými květy, po odkvětu tvoří rovné červenohnědé dvojkvěté květy. Listy jsou zelené opadavé, kořeny dužnaté a zajištěné drsnými vlákny. Asa není náročná rostlina, upřednostňuje slunné stanoviště, ale může se jí dařit i v menším stínu.

Chuť koření

Asant přidává do pokrmů super ohnivou složku, která by se jinak z pokrmu vytratila. Zatímco vůně surové asy není zrovna tím, co by se dalo nazvat okouzlujícím, vše se změní, když se smíchá s horkým olejem nebo máslem.

Druhy koření (mleté, celé, podtypy)

  • Mléčná bílá asafoetida
  • Červená asafoetida

Použití a jeho léčebné účinky

Pryskyřice vytékající z poraněného kořene prosáklého mléčnou tekutinou, který na vzduchu tuhne do hnědé, nepříjemně páchnoucí a výrazně odporné hmoty, má v tradiční asijské farmacii léčivé účinky.

Využívá se při bolestech hlavy, ke zmírnění vedlejších účinků hysterie a jiných úzkostných poruch, vegetativních duševních problémů a neurastenie. Využívá se k léčbě popálenin a různých nehojících se ran, zvyšuje odolnost proti nachlazení a posiluje celkovou imunitu. Pryskyřice se dále používá jako dochucovadlo k vylepšení pokrmů a v mnoha chutích nahrazuje česnek a cibuli. Může být standardní přísadou do veganských pokrmů, kde napomáhá stravitelnosti a zabraňuje nadýmání. Přestože surová pryskyřice odpudivě zapáchá, Evropanům po vaření vyhovuje.

Léčebné účinky

  • Při léčbě ledvinových kamenů
  • Antibakteriální účinky
  • Protizánětlivé účinky
  • Sedativní účinky
  • Diuretické účinky
  • Snížení krevního tlaku
  • Předchází onemocnění trávicího traktu
  • Zmírnění nadměrného krvácení
  • Lék proti alergiím
  • Jako projímadlo
  • Proti bronchitidě a dětské rýmě

Použijí v kuchyni

Sklizeň je mimořádně obtížná, což se odráží ve vysoké ceně. Proto je běžné míchat Asa foetida až s 80 % různých mouk, olejů a škrobů, což celkově snižuje konečnou cenu výrobku. Jen málo kdo má možnost pochlubit se 100 % asa foetida bez jakýchkoli přidaných látek. Jako kůra se asa foetida široce používá v bezmasé a masité perské a indické kuchyni, kde nahrazuje česnek a cibuli. Zejména v jižní Indii může být běžnou přísadou do pokrmů známých pod společným názvem dal (různé směsi luštěnin a ořechů). Kromě toho se přidává do šlehačky pro její pozitivní vliv na vstřebávání, protože bojuje proti nadýmání.

Asa foetida je mimořádně voňavá, takže se do pokrmů přidává v malých množstvích (pro 4 osoby se v horkém oleji na pánvi obalí kulička velikosti hrášku). V případě, že se pustíte do vaření s asa foetida, zjistíte, že v ní najdete alternativu k česneku a cibuli. Při opatrném použití povznese zeleninové a houbové pokrmy, ale lze ji použít i na dušená a pečená masa, zejména jehněčí a anglické.

TIP: Houbový kuba krok za krokem

Málo známá je skutečnost, že výtažky z této rostliny jsou součástí celosvětově známé worcestrové omáčky. A pro zajímavost dodejme, že asa smrdutá navíc našla využití i mimo kuchyni, protože se u nás navíc používá do rybářských návnad.

Zdroj obrázku: bylik.cz

Recept

Indická varianta čočky s Asantem

  • 1 šálek červené čočky
  • 20 dkg baby špenátu
  • 1 litr vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kurkumy
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 1/8 čajové lžičky Asa
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 čajová lžička kašmírského chilli
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky koření Garam Masala
  • nasekaný čerstvý koriandr
  • Rýže Basmati

Čočku propláchněte pod tekoucí vodou. Špenát nahrubo nasekejte a vložte jej s čočkou do pánve, přidejte 1 litr vody, sůl a kurkumu. Směs přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni za častého míchání přibližně 3/4 hodiny, až čočka bude jemná a rozvařená, odstavte ji.

V malém hrnci rozpusťte máslo. Přidejte Asu a římský kmín a jemně opražíte. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte, dokud nezhnědne. Přimíchejte chilli, papriku a garam masalu. Vše rychle mícháme, aby se směs nepřipálila. Do nádoby s čočkou a špenátem nalijte dušenou směs a vše mícháme. Podáváme s rýží Basmati.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.