Anýz

Anýz je výjimečně dobře známé koření, které má řadu výhod pro zdraví lidí. Plody této rostliny vypadají jako malá semínka, která jsou její největší součástí. Chuť anýzu je výjimečně aromatická, protože chutná srovnatelně s lékořicí. Přírodní produkty této rostliny jsou velmi malé a mají podobu mnoha jiných běžných semen. Ze semen lze také vyrobit esenciální olej, který je velmi silný a má četné blahodárné účinky. Anýz se používá rovněž jako dochucovadlo, k výrobě míchaných nápojů a jako bylina.

Obecně o koření

Anýz patří mezi jednoleté byliny, které dorůstají do výšky asi 60 centimetrů. Má žlutobílé květy v chomáčcích s malými plody, které se dělí na dvě šedozelená semena. Sušené plody se používají jako koření. Listy ve spodní části větvené lodyhy jsou okrouhlé, zatímco listy v prostředku jsou jednoduše zpeřené a listy v horní jsou trojčetné.

Původ koření

Jedná se o jedno z nejstarších koření pěstovaných již od starých Římanů. Roste v mírném a středozemním pásmu po celém světě – a to především ve Španělsku, Řecku, Egyptě, Mexiku nebo Indii.

Chuť koření

Jeho nasládlá chuť připomíná zlehka lékořici, kterou někteří znají z dětských bonbonů a osvěžujících alkoholických nápojů, které jsou populární nejen na středomořských březích.

TIP na článek: Za jak dlouho vyprchá alkohol a jak ho odbourat rychle?

Použití a jeho léčebné účinky

Vědecky uznávané je využití plodů anýzu při léčbě pálení žáhy a kataru dýchacích cest. Při pozorování byl anýz považován za sexuální stimulant. To může být způsobeno estrogenním účinkem anetolu, o kterém se předpokládá, že urychluje tvorbu mléka během laktace.

V nejmodernějších bylinkářských léčitelstvích se anýz objevuje pouze zřídka. Na vině jsou dva solidní konkurenti: fenykl a kmín. Fenykl má silnější účinek při katarech dýchacích cest, zejména při zánětech, a kmín má před anýzem přednost při žaludečních potížích a nadýmání. Každopádně se anýz vyznačuje vynikající chutí a následně je rozšířeným přípravkem v čajích proti kašli a pálení žáhy, zejména u dětí. Přechází do mateřského mléka, takže ho mohou využívat kojící maminky ke kontrole nadýmání svého dítěte.

Léčebné účinky

  • Zklidňuje astmatické příznaky
  • Má protizánětlivé účinky
  • Pečuje o pokožku
  • Posiluje odolnost proti nákaze
  • Přispívá k lepšímu dýchání
  • Snižuje opakování záchvatů
  • Urychluje metabolismus
  • Snižuje hmotnost
  • Předchází poruchám spánku
  • Zvyšuje srdeční činnost
  • Předcházení trombóze
  • Léčba svrabu
  • Zvyšuje libido
  • Snižuje vedlejší účinky PMS
  • Ulevuje
  • Působí proti zahlenění
  • Zklidňuje problémy
Zdroj: salveo.cz

Použití v kuchyni

Anýz se používá většinou k ochucování různých bonbónů, krémů, koláčů, sušenek a pečiva. Přidává se do chleba. Též se hojně používá k dochucování ryb, stejně jako fenykl se používá při vaření polévek, omáček, kuřat, hovězího masa anebo zeleniny. Méně využívaný je při dochucování vepřového masa, což se využívá především v indické kuchyni.

TIP na článek: Jak na poctivý hovězí vývar?

Pokud máte raději čínskou kuchyni, setkáte se s anýzem v různých omáčkách. Vyrábí se z něj alkoholické likéry. Hojně se využívá do hruškových a jablečných kompotů, k rybám, žampionům a při nakládání červené řepy, okurek a zelí. Pokud máte rádi pikantní jídla, věřte, že anýz v nich nemůže chybět.

Recept

Čajový nálev z anýzu

  • Anýzový nálev: 1–2 lžičky semen anýzu rozdrcených těsně před použitím zalijeme 250 ml vroucí vody, přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Používejte podle potřeby 2–3krát denně.
  • Odvar z anýzu: 2 polévkové lžíce na 500 ml vody, nechte 10 minut vařit a sceďte. Odvar obsahuje více silnějších látek než anýzový nálev. Anýzový čaj podporuje tvorbu mateřského mléka, proto je doporučován pro kojící matky.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.