Nové koření

Původní obyvatelé znali a používali Nové koření ještě před okupací dobyvatelů a otrokářů, ze kterých se stali obyvatelé Ameriky. Koření se běžně používalo na ochucování pokrmů (dokonce i čokolády). Každopádně se koření rozšířilo a dnes se běžně používá prakticky všude.

Obecně o koření

Nové koření, nazývané také jamajský pepř, piment nebo anglická kůra, je sušený přírodní produkt stromu pimentovníku pravého. Tropický stálezelený strom, až 15 metrů vysoký, s oválnými, lesklými listy, se pěstuje především ve Střední Americe, zejména na Jamajce. Zelené přírodní produkty se v době zralosti zbarvují do fialova, ale sbírají se až v době, kdy jsou zcela hotové (při zrání ztrácejí důležité vonné základní oleje), a suší se na slunci. Sušené plody pimenta jsou nepatrně větší než pepř, mají hnědou barvu a poněkud zvrásněný povrch s malou kruhovitou prohlubeninou.

Původ koření

Pěstuje se v oblastech tropické Ameriky, a to z velké části na Jamajce. Koření, známé také jako jamajský pepř, má chuť pepře, hřebíčku, skořice a muškátového oříšku v jednom. Toto koření se do Evropy dostalo v 17. století „z nového světa“, proto název NOVÉ. Ve Velké Británii se mu říká Allspice, neboli všekoření, neboli chuť všeho, protože v sobě spojuje chuť a vůni hlavních převládajících koření.

Chuť koření

Nové koření jsou bobule z tropického stromu pimentovníku. Kromě toho disponuje palčivou, příjemně kořenovou a mírně nasládlou chutí, která je vhodná ke kombinaci s hřebíčkem, skořicí a muškátového ořechu s lehkým nádechem pepře. Díky tomu se využívá do spousty omáček, marinád, k rybám a dalším pokrmům.

Druhy koření

  • Nové koření celé – velké kuličky
  • Nové koření drcené

Použití a jeho léčebné účinky

Pimentovník pravý se v České republice dnes nazývá pimentovník lékařský, což naznačuje, že nové koření nám poskytuje zajímavé účinky na lidské zdraví. Například ovlivňuje vstřebávání těžších pokrmů a zvyšuje chuť k jídlu. Také čistí žaludek a zklidňuje nadýmání a žaludeční potíže (zejména nevolnost a křeče). Navíc je užitečný na průjem. Díky svým antibakteriálním, antivirovým a mírným uspávacím účinkům se navíc může vyzkoušet při chřipce nebo nachlazení.

Nové koření také zahrnuje pozitivní vliv na kostní tkáň, včetně osteoporózy, kontaminace močových cest, krevní oběh, protože urychluje krvetvorbu, a krevní tlak. Dále je úspěšný při zánětech, obávaných poruchách (např. porucha spánku) a migrénách. Může se využívat zvenčí a může nabídnout pomoc při revmatických potížích nebo kožních problémech (akné, plísně nebo vyrážky). Avšak nové koření by neměly ve větší míře využívat těhotné a kojící ženy.

Léčivé účinky

  • Vyrovnává trávení
  • Pomáhá při nadýmání a přesycení
  • Posiluje imunitní systém
  • Zmírňuje nadýmání

Použijí v kuchyni

Nové koření dodává všem jídlům velmi zajímavou chuť. A na Jamajce se jeho bobulky dávají rovnou do omáček a polévek. Špetkou prášku z nového koření obohatíte kaši z kořenové zeleniny. V Evropě jsme zvyklí používat Nové koření do marinád, k nakládaní okurek, k rybám, masu, do kompotů, pudingů a cukroví.

Nové koření je nejdůležitější koření v rámci Karibské kuchyně. Používá se především k zavařování potravin, do kari, klobás, ve směsi dalších koření. Nové koření na vás čeká i v kuchyni Blízkého východu, kde se k přípravě používá i dušené maso a další masové pokrmy. A v USA se s ním potkáte v moučnících!

Recept

Čaj proti nachlazení

  • 4 kuličky nového koření
  • špetka mleté skořice
  • 2 hřebíčky
  • 220 ml vroucí vody

Nové koření najemno rozdrtíme nebo umeleme, přidáme k tomu skořici a pomalu zalijeme vroucí vodou. Takto připravenou a zalitou směs zakryjeme a 10 minut necháme louhovat. Nakonec scedíme a pijeme při kašli a rýmě. Čaj popíjíme po doušcích dvakrát denně po jeden týden (déle ne!).

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.