Papilomy vs fibromy: jak na tyhle nepěkné kožní výrůstky?

Objevují se vám na těle nepěkné výrůstky a potřebovali byste se jich zbavit? Zajímá vás jak vlastně dochází ke vzniku takového výrůstku a jaké jsou možnosti léčby? Které volně prodejné léky vám pomohou po odstranění kožního výrůstku? Dozvíte se v tomto článku!

Obsah článku

Rozdíl mezi papilomem a fibromem

Papilom je benigní (nezhoubný) nádor na epitelu. Jde o nebolestivý výrůstek na kůži nebo sliznici, který se vyskytuje u lidí všech věkových skupin. Papilomy dorůstají do velikosti 1 cm a mají květákový tvar, který je narůžovělý nebo spíš bledý. Papilom sám o sobě není nebezpečný, jde spíše o estetický problém, pokud se ovšem neobjevuje na sliznici v ústech, kde může způsobovat problém s polykáním, v močových cestách, kde brání průchodu moči nebo pokud se objeví v okolí očí a může překážet při vidění. 

Fibrom je taky benigní nádor ale objevuje se v měkkých tkáních. Bývá většinou o velikosti do 2 cm. Může se vytvořit na jazyku, rtech nebo patře či dásních. Fibromy se dělí na měkké, které připomínají houbu, občas se jim říká také pendlující, protože je s kůží spojen tenkou stopkou. Měkké fibromy se objevují nejčastěji na krku, podpaží nebo tříslech. Druhou skupinou jsou tvrdé firbomy, které se dále ještě dělí na dermatofibromy, což jsou červeno hnědé výrůstky, které vznikají nejčastěji v reakci na nějaké drobné poranění, např. kousnutí hmyzem. Keloidy se objevují v místech kde je zjizvená tkáň v okolí rány, a vznikají nejčastěji na obličeji, hrudníku nebo ramenou. 

Proč tyto výrůstky vznikají

Papilomy vznikají, protože je v lidském těle přítomen papilomavirus

U fibromů není zcela jasné z jakého důvodu vznikají. Jejich přítomnost je částečně podmíněná genetikou a další vliv mohou mít některé vnější faktory jako např.:

  • tření předmětu o kůži v delším časovém horizontu – bývá to tak například u řetízků na krku, nebo u obéznějších lidí pak třením v tříslech nebo v podpaží
  • poranění kůže – po bodnutí hmyzem nebo třeba malé řezné ráně
  • důležitým faktorem je věk, kdy se s rostoucím věkem zvyšuje náročnost na imunitní systém, který nestíhá “opravovat” vzniklé rány (třeba ty řezné) správně a proto se vytvoří časem fibrom
  • některé léky nebo hormonální antikoncepce

Odstranění kožních výrůstků

O odstranění kožního výrůstku byste se měli vždy poradit s obvodním nebo kožním lékařem. Papilomy se odstraňují nejčastěji chirurgickou cestou elektrokoagulací, která se provádí elektrokoagulátorem, který pracuje s elektrickým proudem a jeho tepelnými účinky. Také je možnost odstranění laserem. Po odstranění celého papilomu (tkáně) je nádor zcela vyléčen, pokud ale zůstane část v epitelu, může po nějaké delší době nádor opět vyrůst. 

Fibromy se odstraňují podle toho kde se nachází, o jaký typ fibromu jde (tvrdý měkký,  angiofibrom atd.). V některých případech je lze odstranit i doma. Nejčastěji se využívá elektrokoagulace a nebo také další metody:

  • excize – vyříznutí skalpelem, ale rána se většinou hojí s jizvou
  • exkochleace – pomocníkem je ostrá chirurgická lžička
  • zmrazení tekutým dusíkem (častěji se využívá u papilomů nebo bradavic, ale je možné využít i u fibromů)
  • lékař může navrhnout i léčbu kortikoidovou injekcí

Péče po zákroku

Ideální je tyto zákroky ať už jde o odstranění papilomu nebo fibromu, provádět v zimě. Tyto zákroky se provádějí většinou ambulantně a je možné po nich normálně fungovat. Rána je po odstranění zakrytá náplastí a po čase se vytvoří strup. Ten byste měli nechat volně odpadnout a hlavně se jej nesnažit odstranit sami.


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.