Kampotský pepř

Kampotský pepř je známý svou výjimečnou schopností dotáhnout chuť upravených pokrmů k dokonalosti. A věřte tomu, že kvalitní pepř toho dokáže mnohem více. Díky svým ozdravným vlastnostem byl vyhledávaným prostředkem starých lékařů, kteří ho používali ke zvýšení vnímavosti svých pacientů a k léčbě nejrůznějších potíží. Jaké jsou jeho základní blahodárné účinky, které můžete využít právě vy?

Obecně o koření

Tajemství barevného kouzla spočívá ve způsobu sběru jednotlivých zrn. Zatímco tmavý kampotský pepř se sklízí ještě zelený a poté se suší na slunci. Červený pepř se sbírá, když je plod zcela zralý. Bílý pepř se získává namáčením a oloupáním červených zrnek pepře, která se zbaví slupky, aby vznikl sytě bílý a křehký plod. Zatímco tmavý pepř z Kampotu je silný a pevný, červený a bílý pepř nabízí opravdu netradiční chutě. V případě červeného pepře se jedná o ovocné a mírně sladké tóny. Bílý pepř je více jemný a sametový. Pepř z Kampotu je v současnosti šéfkuchaři považován za jeden z nejlepších pepřů na světě.

Původ koření

Pepř Kampotský pochází z Kambodže a jde o neobvyklou pepřovou specialitu, která je považována za nejlepší pepř na světě. Jeho pěstování je mimořádně obtížné, protože se musí sbírat ve správnou dobu, a proto se většina pěstitelů tomuto produktu vyhýbá.

Vzhledem k vysokému stupni zralosti je pepř Kampot obzvláště voňavý a téměř ovocný, se solidní ostrostí. Doporučujeme použití tohoto pepře čerstvě mletého nebo rozdrceného těsně před jeho konzumací.

Chuť koření

Chuťový profil nejlepšího pepře ve světě je výjimečně bohatý a obtížně popsatelný. Po ochutnání kampotského pepře se zpočátku zdá být většinou pálivý, ale v tu chvíli se jeho chuť zvýrazní a změní se na ovocnou s citrusovým nádechem. Kromě toho ucítíte také tóny eukalyptu a máty. Chutný kampotský pepř černý se využívá především pro zesílení chutě a vůně a je zemitější s borovicovým nádechem. Naproti tomu rudý pepř je v první řadě křehký a nejsladší, s vůní připomínající sušené meruňky.

Druhy koření

  • Bourbonský
  • Dlouhý
  • Guinejský
  • Kubebový
  • Sečuánský
  • Tasmánský
  • Tellicherry
  • Kampotský bílý pepř
  • Kampotský lyofilizovaný zelený pepř
  • Kampotská čerstvý zelený pepř
  • Kampotský tmavě černý pepř

Použití a jeho léčebné účinky

Zvýšené dávky je vhodné použít, jakmile pocítíte náznaky rýmy či jiné příznaky nachlazení. Pepř dokáže prokrvit sliznice, což má vliv na uvolnění nosu a postupné odkašlávání. Složka piperin je navíc schopna podpořit činnost potních orgánů, čímž přispívá k přirozenému boji těla proti onemocnění. Silice obsažené v pepřových zrnkách působí na chuťové pohárky a způsobují zvýšenou tvorbu žaludečních šťáv v žaludku. Žaludek se mnohem snadněji přizpůsobí výživě a vy nemusíte pociťovat přeplněný žaludek.

Navíc má jemný dezinfekční účinek na náš žaludeční trakt a může nám pomoci například při nadýmání. Větší množství kvalitního pepře (Kampotský pepř) je navíc vhodné pro jedince s poruchami příjmu potravy, kteří se v důsledku toho mohou setkat s výraznější chutí k jídlu.

V neposlední řadě může pepř pomoci i osobám s hypotenzí neboli nízkým krevním tlakem. Pepř zahřívá studené končetiny a může být přinejmenším částečným doplňkem léčby těchto problémů s blahobytem. Ať tak či onak, nesmíme zapomínat, že pepř není vhodným lékem na vše a veškeré problémy se zdravím by měly být pro začátek konzultovány s odborníkem. Přistupujte k pepři jako k prevenci, ale hlavně jako ke koření, které vám otevře zcela nové obzory.

Účinky koření

  • Zlepšuje trávení
  • Pomáhá při nachlazení
  • Protizánětlivé a antibakteriální účinky
  • Dezinfekce odstraňující škodlivé bakterie
  • Mírní bolesti zubů a hlavy
  • Uvolní bolavé a unavené svaly

Použijí v kuchyni

Kampotský pepř se používá hned v několika různých pokrmech, od slaných po sladké, od jednoduchých po luxusní pokrmy. Zkušení kuchaři doporučují přidat do pokrmů kampotský pepř až úplně nakonec, protože stejně jako česnek může při vaření lehce poněkud zhořknout. Pro zajímavější experimenty můžete kampotský pepř zkombinovat s kurkumou, zázvorem, badyánem, kardamomem.

Recept

Pepř kampotský – nápoj pro lepší trávení

  • Kampotský pepř
  • kurkuma
  • kokosový olej
  • med a citron
  • teplá voda

Do teplé vody vložíme postupně všechny ingredience a vše pečlivě smícháme. Mícháme, dokud se vše nerozpustí. Taktový nápoj vypitý ráno na lačno dezinfikuje žaludek a podpoří funkce trávicího systému.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.