Oregano

Jakmile se řekne oregano úplně každému vytane na mysli druh koření. Věděli jste, že je to i léčivá bylina známá jako Dobromysl? Pochází ze Středomoří, v květu dorůstá do výšky 80 cm a u nás volně roste od bažinatého terénu až po hory na slunných svazích, loukách a skalním terénu. Vzhledem k jeho starorůžovým květům je navíc ozdobou v zahradách, přitahuje motýly a včely. Oregano můžete jednoduše pěstovat doma ve váze nebo v exteriéru na zahradě. Není to vůbec nic složitého.

Obecně o koření

Oregano je známo i jako Dobromysl obecná, která příjemně voní, a proto je typická pro středomořskou kuchyni. Oregano je klasifikována jako vytrvalá bylina, která dorůstá minimálně do výšky 20 cm a maximálně do 90 cm. Kvetení probíhá od července do září. Vyrůstají na ní bílé květy. Mnohdy si Oregano lidé spletou s majoránkou. I přesto, že patří do stejného řádu, vypadají rozdílně, ale každá chutná stejně (nebo velmi podobně)! Dobromysl obecnou poznáte především díky její načervenalé lodyze. Jeho plod je označován jako tvrdka. A pokud chcete zachovat jeho vlastnosti, je dobré kytici sušit ve stínu.

Původ koření

Oregano je už od pradávna pěstováno ve Středomoří, Asii nebo v Severní Americe. Bylinku znali naši předci už od starověku. Staří Řekové používali Dobromysl k léčbě různých kožních onemocnění. A v jejich mytologii byla rostlinka spojována s bohyní lásky Afroditou. Až díky Římanům byla rostlinka zavleknuta i do dalších oblastí. Později bylo Oregano používáno jako symbol radosti. Po druhé světové válce se podařilo rostlinku rozšířit i po území USA.

Chuť koření

Dobromysl obecná velmi příjemně voní a nabídne vám lehce nahořklou chuť. Chuť Oregana je opravdu shodná s chutí majoránky. Chuť je ovšem silně ovlivněna původem. Ve Středozemí chutná více nahořkle, kdežto v severnější oblasti je mnohem jemnější.

Druhy koření (mleté, celé, podtypy)

  • Mexické oregano (Lippia graveolens)
  • Mexické oregano (Poliomintha longiflora)
  • Jamajské oregano (Lippia micromera)
  • Kubánské oregano (Plectranthus amboinicus)
  • Oregano Cimarrón (bazalka Ocimum gratissimum)

Použití a jeho léčebné účinky

Z mnoha výhod, které Oregano nabízí, se především používá jeho schopnost čistit zahleněné plíce, pomáhat při suchém kašli, při chronickém kataru a dalších průduškových onemocněních. Její české jméno pravděpodobně vychází z působení na nervový systém. Dobromysl má uklidňující účinky a částečně nahrazuje kozlík. Celkově posiluje náš organismus, rozpohybovává krevní oběh a má pozitivní vliv na mysl. Tento léčivý bylinný přípravek má také dezinfekční účinky a pomáhá při zažívacích problémech, jako je plynatost.

Rovněž upravuje stolici, zastavuje průjem a zmírňuje zácpu. Pomáhá také proti křečím a pro ženy je důležité, protože vyvolává menstruaci, napomáhá pravidelnému menstruačnímu cyklu a uvolňuje křeče. Oregano se používá jako přísada do bylinných koupelí, protože posiluje celý organismus. Tyto účinky jsou patrné u slabých dětí. Rovněž pomáhá při revmatismu a kožních onemocněních. Přidává se do inhalačních směsí při rýmě, chřipce, zánětu průdušek a podobně. Zatím nebyly zaznamenány žádné škodlivé účinky!

Léčebné účinky

  • Zklidnění mysli a organismu
  • Pozitivní vliv na nervový systém
  • Silný kašel
  • Zahlenění dýchacích cest a plic
  • Při plynatosti
  • Má dobrý vliv na žaludek
  • Má dezinfekční účinky
  • Chronický zánět průdušek
  • Chronický katar průdušek
  • Při menstruačních křečích
  • Revmatismus
  • Při kožních onemocněních

Použijí v kuchyni

Dnes se oregano řadí mezi velmi důležité koření zejména v italské kuchyni, ale také v řecké a francouzské kuchyni. Své místo zaujal i v asijské či mexické kuchyni. S oreganem jste se již mohli setkat v pizze, v těstovinách nebo v omáčkách (nejčastěji rajčatové), ale i jinde. Zajímavé je, že usušené listy mají mnohem intenzivnější chuť. Díky tomu se hodí k houbám. Oregano se začalo přidávat i do piva nebo do octa. Zkušenější kuchaři se ho nebojí přidávat k telecímu, skopovému nebo ke kuřecímu masu. Své uplatnění má však i u plodů moře.

Recept

Čajová směs pro spuštění menstruace

  • 5 dílů natě oregana
  • 5 dílů natě žebříčku
  • 3 díly natě plavuně
  • 3 díly kontryhelu

Jakmile si namícháte směs, naberte dvě lžíce směsi, které si zalijete půllitrem vroucí vody a přikryté je necháme asi 20 minut vylouhovat. Čaj přecedíme a pijeme třikrát denně v menším množství po několik dní.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.