Bílý pepř

Pepř je nejznámějším a snad i nejpoužívanějším kořením, které se používá už od dávných dob a v Evropě bylo tak neobvyklé, že se používalo i jako měna. V kuchyni má pepř široké využití, ať už celý, drcený nebo mletý, lze ho využít k dochucení masových jídel, omáček, polévek nebo zeleniny, své místo má i v úpravě dezertů, takže se neztratí ani v perníku.

Obecně o koření

Černý, zelený, bílý a červený pepř jsou plody jedné rostliny, neobyčejného pepřovníku červeného (Piper nigrum). Každý druh je sbírán v různém období a stádiu zralosti, přičemž se každý zpracovává rozdílným způsobem. Nejprve se sbírá zelený pepř, poté černý, červený a bílý. Pepřovník černý se vyvíjí jako keřovitá liána, která v tropech dosahuje výšky až 12 m. Když dosáhne věku 3-4 let, vytváří trsy krémových květů, z nichž se následně formují plody, které jsou zpočátku zelené a poté červené.

Původ koření

Bílý pepř můžete najít v kuchyních celého světa. Pepř byl veden jako nejcennější majetek již mnoho, opravdu mnoho let před dnešním druhem civilizace. Do Evropy se poprvé podíval díky Alexandrovi Makedonskému, který byl zrovna na svém tažení do Indie. Díky pepři se rozjely nové obchodní trasy na východ, což ale přineslo i jiné výhody. Můžeme tak tvrdit, že pepř stál za změnou chodu dějin. Vždy se říkalo, že sůl je nad zlato, ale až kvůli pepři se začalo bojovat!

Pepř dobře znali již Římané, ale tehdy existovala jiná a méně známá odrůda (piper longum), která se vyznačovala svou jemností. Po mnoho let byl dovoz ovlivňován Araby a po pádu Byzantské říše se centrem obchodu staly Benátky. Tento monopol zničil Vasco da Gama, jakmile objevil námořní trasu do Indie.

Chuť koření

Bílý pepř má ostrou a nezaměnitelnou pepřovou chuť a jemnou vůni. Prodává se celý, mletý nebo drcený. Pro svou barvu a výraznou chuť se používá k drůbežímu masu, do zeleninových směsí, omáček, majonéz a podobných jídel. Rozdrcený bílý pepř se skvěle hodí na steaky.

Druhy koření

  • Černý pepř
  • Bílý pepř
  • Zelený pepř
  • Červený pepř
  • Mletý pepř
  • Celý pepř
  • Kajenský pepř
  • Meleguetský pepř
  • Sečuánský pepř
  • Růžový pepř

Použití a jeho léčebné účinky

Pepř se často používá jako lék na nemoci, jako jsou záněty, bolesti v krku nebo nachlazení. Je také lékem, který pomáhá se vyhnout rakovině prsu, pomůže vám zhubnout a bojuje s nachlazením, léčí některé žaludeční potíže, jako je pálení žáhy, plynatost, zácpa. Bílý pepř se i tak často používá jen k vylepšení chuti jídla. Plod pepře přispívá k typickému trávení a činnosti obranného a dýchacího systému. Je antioxidantem, takže chrání buňky před oxidačním stresem. Lze jej vyzkoušet při kontrole hmotnosti, disponuje pozitivním vlivem na játra a sexuální zdraví žen. Kromě toho má užitečné účinky na krevní oběh v citlivých cévách a kapilárách, což přispívá k ochraně normálního stavu pokožky.

Léčebné účinky

  • Bojuje s volnými radikály
  • Protizánětlivé vlastnosti
  • Zabraňuje plynatosti
  • Bojuje s anorexií
  • Snižuje krevní tlak
  • Proti artritidě
  • Pomáhá zlepšit funkci mozku

Použijí v kuchyni

Téměř každý dnes používá pepř v kuchyni. Bílý pepř má daleko výraznější a silnější vůni než pepř černý. V zásadě se používá k vylepšení téměř všech druhů potravin. Lze ho použít k vylepšení masa, ryb, teplých i studených omáček, polévek nebo zeleninových směsí. Nejlepší chuť mletého pepře získáte při jeho rozmělnění. Doporučujeme proto nákup celých bobulek a následného použití mlýnku na pepř k jeho přirozenému drcení při vaření. To je způsob, jak si vytvořit nejlepší koření pro kuchyni.

Recept

Žaludeční likér

  • 1 lžička namletého pepře
  • 1 lžička anýzových semínek
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 lžička kořene hořce žlutého
  • Trošička chilli
  • 0,5 l slivovice

Smíchejte suroviny a poté je nalijte do slivovice. Nechejte na 14 dní v teplé místnosti a každý den protřepejte (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby sceďte, nalijte do skleničky a užívejte 1 čajovou lžičku 3x denně vždy před jídlem. 

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.