Sečuánský pepř

Pepř sečuánský neboli žlutý pepř se vyvíjí jako keř nebo strom, který může být až 3 metry vysoký. Jeho listy mají spíše kopinatý tvar, jsou světle zelené a na okrajích poněkud zubaté. Vyvíjejí se pak opět v párech. Květy mají žlutozelenou barvu a rozvíjejí se hromadně ve shluku. Klasickým plodem rostlinky je zelená kulička obsahující tmavá semena.

Obecně o koření

V Čínské kultuře se sečuánský pepř využívá nejen v gastronomii a farmacii, ale také k uctění božských bytostí. V minulosti ho čínští vojáci nosili u sebe, aby je ochránil před zraněním. V Číně se pražený sečuánský pepř navíc používá k ochucení čaje, takže jeho využití je opravdu široké. Sečuánský pepř se nepoužívá pouze v čínské kuchyni, ale také v tibetské, nepálské, thajské a indické kuchyni. Chcete-li zvýšit aromatičnost sečuánského pepře, krátce jej po uvaření opečte!

Sečuánský pepř není až tak pálivý jako černý pepř. Je spíše štiplavý a kyselo-hořký, a v případě, že ho ochutnáte jen tak, pravděpodobně vám začne trnout jazyk a rychle zaznamenáte zvýšenou tvorbu slin.

Původ koření

Sečuánský pepř, velmi aromatické koření, se v Číně používá odedávna, a to nejen v kuchyni, ale i v lékařství. Je to skutečně jedna z nejstarších chutí používaných v této oblasti. Z botanického hlediska se jedná o sušené tobolky žlutodřeva peprného (Zanthoxylum piperitum), který se vyvíjí v klidných a subtropických oblastech jižní, jihovýchodní a východní Asie a bývá přiřazován k čeledi rourovitých. Tímto způsobem se odděluje od pepře černého, který se používá u nás.

Chuť koření

Chuť koření je spíše kyselo-hořká a při jeho používání buďte opatrní, abyste nezkazili chuť celého pokrmu.

Druhy koření

  • Pepř černý mletý
  • Pepř barevný celý
  • Pepř bílý celý
  • Pepř bílý drcený
  • Pepř bílý mletý
  • Pepř černý celý
  • Pepř černý drcený
  • Pepř dlouhý
  • Pepř růžový
  • Pepř zelený celý / drcený
  • Pepř bourbonský
  • Pepř celý / mletý / BIO celý / zelený celý

Použití a jeho léčebné účinky

Sečuánský pepř je zásadní součástí běžných čínských léčiv. Má pozitivní dopad na žaludek, kdy může nabídnout pomoc při nadýmání nebo při problémech jako je zácpa. Při pravidelném užívání neutralizuje negativní působení střevních parazitů. Také se podílí na povzbuzení chuti k jídlu. Zcela jistě oceníte jeho antioxidační vlastnosti, protože působí proti volným radikálům, což může přispět ke snížení projevů stárnutí organismu.

Sečuánský pepř má navíc diuretické účinky, což znamená, že je močopudný. Pozitivní vliv se navíc uvádí v souvislosti s kardiovaskulárním systémem, protože má vliv na posílení krevního oběhu a usměrnění tlaku krve. Kromě toho se používá pro zvýšení odolnosti organismu proti zánětům. V neposlední řadě je třeba zmínit jeho antivirové a antibakteriální účinky a také protiplísňovou ochranu.

Léčebné účinky

  • Pomáhá při anémii
  • Stimuluje krevní oběh
  • Posiluje skladbu kostí
  • Snižuje vznik zánětů
  • Napomáhá při trávení
  • Snižuje krevní tlak
  • Zlepšuje funkci očí
  • Snižuje bolesti
  • Zlepšuje imunitu

Použijí v kuchyni

Přestože sečuánský pepř nemá s naším klasickým pepřem nic společného, chutí se mu většinou opravdu vyrovnává, přestože není tak pálivý. V každém případě doporučujeme používat menší množství k dochucení pokrmů, a to především kvůli jeho vůni, která může přebít vůni ostatních přísad. V každém případě lze celý nebo rozemletý sečuánský pepř použít všude tam, kde používáte k dochucení klasický černý pepř. Je skvělým pomocníkem při přípravě čínských receptů. Podobně jej lze použít například při úpravě drůbežího masa.

Recept

Pikantní hovězí nudličky se sečuánským pepřem

  • 150 g hovězího masa
  • Kapustičky
  • Červená kapie
  • Zelené fazolky
  • 2 stroužky česneku
  • Tabasco
  • Nakládané cibulky
  • Sůl a sečuánský pepř
  • 2 lžíce worcestru
  • 2 šalotky a chilli semínka

Maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a opečte v misce. Maso vyjmeme a do nádoby přidáme šalotku, nakrájený česnek, krátce povařené zelí, kapie, fazole a šalotku. Osmahneme a vrátíme maso. Vše osolíme, opepříme, pokapeme worcestrem, tabascem a přidáme chilli semínka. Lehce podlijeme a zahustíme škrobem rozkvedlaným ve vodě. Podáváme s rýží, opečenými bramborami, kaší nebo chlebem.


Podívejte se i na další druhy pepřů v našem slovníku

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.