Muškátový květ

Muškátový květ a ořech si jsou velmi podobní co se týká aromatu. Květ ale i tak disponuje výraznější a uhlazenější vůní. Do každého pokrmu s sebou nese příjemné kořenité aroma. Zdrojem jsou velké stromy v Indonésii. Díky tomu se tato oblast stala největším producentem tohoto koření, a to i přesto, že se pěstuje i jinde na světě.

Obecně o koření

Stejně jako muškátový oříšek není pravý oříšek, ale část semene muškátového stromu, tak ani muškátový květ není květem v pravém slova smyslu. Ve skutečnosti je to míza, která obklopuje a pokrývá semena muškátového stromu. Pestík má slušivou oranžovočervenou barvu. Semeníky se suší a vysychají mimořádně rychle, jen několik hodin. Používají se jako koření. Vůně je silná, výrazná a oživující, chuť sladká a ostrá.

Původ koření

Muškátový oříšek i květ pochází z jednoho tropického stálezeleného stromu zvaného Macizeň pravá. Pochází z ostrova Banda na Molukách. V současné době jsou Moluky součástí Indonésie, která je v současnosti nejvýznamnějším producentem (roční produkce dosahuje 7 000 tun). Mezi další významné producenty patří ostrov Grenada, který má muškátový oříšek ve svém národním symbolu. V 10. století ho znali obyvatelé Blízkého východu, ve 12. století byl respektován i v Evropě jako velmi neobvyklé koření a léčivo.

Chuť koření

Koření je charakteristické díky své výrazné vůni, ale je daleko jemnější než stejně známý muškátový oříšek. Jeho chuť je sladce kořeněná.

Druhy koření

  • Muškátový květ celý
  • Muškátový květ mletý

Použití a jeho léčebné účinky

O muškátovém květu se většinou říká, že má srovnatelné účinky s muškátovým oříškem. Lze jej užívat jak zevně, tak vnitřně, ale je nezbytné užívat ho v předepsané míře. Obojí se využívá při bronchitidě, astmatu, podráždění. Pomáhá při zánětu průdušek, u dětí je muškátový oříšek obzvláště cenným pomocníkem. Potírejte hrudník tukem (kuřecí, husí sádlo, případně vepřové sádlo). Pak na mastný hrudník jemně rozetřete kousek muškátu, přikryjte čistým sacím papírem a zabalte hrudník na noc.

Muškátový květ se navíc využívá při onemocnění jako je revmatismus. Zklidňuje nadýmání a zlepšuje trávení. Posiluje chuť k jídlu stejně jako většina druhů koření. Působí jako narkotikum, takže ho lze využít při problémech s poruchou spánku.

Ájurvédská medicína předepisuje užívání muškátového květu po psychickém vypětí, mírném neklidu a mírnějších depresích. Vezměte 50 až 80 g prášku na 1 kg celozrnné mouky, cukr, trochu tuku a žloutky a upečte sušenky běžným způsobem a pečlivě je uložte do papírové, ale dobře uzavíratelné krabice. Mějte na paměti, že tyto sušenky jsou lékem, nikoliv sladkostí na zahnání chutí, a měly by se proto dobře chránit před dětmi. Běžná dávka je 4 až 5 kousků denně. Používá se k podpoře běžné léčby zánětu slinivky břišní nebo zánětu ledvin. U žen podporuje přijetí ženského cyklu. Vliv ořechů se zvyšuje vařením v horkém popelu. Ve správné míře pomáhá při otocích sleziny.

Léčebné účinky

  • Poruchy trávení
  • Průjem
  • Zvracení, nevolnost
  • Křeče trávicího traktu
  • Revma, revmatismus, artritida
  • Protizánětlivé účinky
  • Zánět průdušek a bronchitida
  • Zápach z úst

Použití v kuchyni

Muškátový květ se používá běžně při přípravě polévek, pokrmů z měkkýšů, sýrového su´é či dezertů ze smetanového sýra. Je rovněž vhodný do nádivek, pečiva, pudinků nebo tvarohu. Vynikající chuť se jednoznačně podepíše na bešamelu nebo cibulové omáčce. Ti co jsou zběhlí ve vaření, přidávají muškátový květ do masových polévek, uzenin, zeleniny ale i do sladkých pokrmů, jako je šlehačka, ovoce, nebo do všeho s čokoládou.

Recept

  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 4 polévkové lžíce másla
  • ¾ l vody
  • Špetka muškátového květu
  • Kostka bujónu
  • 0,5 kávové lžičky
  • 2-3 brambory
  • ½ květáku

Potřete a nakrájejte brambory. Květák rozeberte na růžičky. Omyjte pod vodou. V hrnci udělejte z tuku a hladké mouky světlou jíšku. Vše osmahneme. V hrnci necháme povařit vodu. V tu chvíli ji opatrně vlijte do hrnce a promícháme metličkou. Dochutíme solí a pepřem. Přidejte brambory a kousky květáku. Vařte téměř čtvrt hodiny. Horkou polévku nandejte na talíř a ozdobte petrželkou.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.