Kopr

Krásně a výrazně voňavý kopr v létě obohatí zeleninové záhony a poté sklenice s nakládanými okurkami. A existuje někdo, kdo nezná kopr nebo kulajdu? Pravděpodobně ne! Ale už jen málokdo ví, že kopr pomáhá při trávení a usnadňuje usínání. Kopr je nenáročný a může ho pěstovat prakticky každý. V případě, že nemáte zahradu, budete si ho moci vypěstovat doma v truhlíku za oknem nebo na převisu.

Obecně o koření

Kopr vonný je jednoletá a velmi nenáročná rostlina a množí se samovýsevem. Kromě kořene se jako koření používá prakticky celá rostlina. Kopr snadno může vyrůstat do výšky až jednoho metru, jeho lodyha je dutá, má jemně rýhovanou proužkatou strukturu a světle zelenou barvu. Listy rostou střídavě z lodyhy a disponují podlouhlým a úzkým tvarem. Ve správný čas na bylince vykvetou malé hezké žluté kvítky, které jsou složené do okolíků (s 20-30 květy). V nich dozrávají semena.

Kopr vonný se vysévá běžně od března do července a kvete od června do září. Plody se sbírají od srpna do září před dozráním, nať se sbírá od května do července. Kopr se odjakživa vysévá na zahradách nebo do truhlíků. Ale, aby se mu opravdu dařilo, je potřeba bylince dopřát dostatek vlhké půdy a slunné místo.

Původ koření

Kopr vonný má původ až ve východní oblasti Středomoří a západní Asii, jeho historie s jistotou sahá až do dávného starověku. Síla kopru se využívala již před 5000 lety. Pro jeho léčivé účinky si ho velice cenili i Egyptští léčitelé. No, a protože se kopr vyskytoval i ve starověku, je jasné, že se využíval v dobách Řeků a Římanů. Tehdy se věřilo, že pomáhá stavět svalovou hmotu, takže si ho před každým zápasem a tréninkem mazali na celé tělo.

V severní Evropě se zcela běžně vyskytoval i ve středověku. Tehdejší obyvatelé si mysleli, že kopr je dobrý na léčbu škytavky. Vzhledem k tomu, že šlo o dobu pověr a zlých sil (které máme i dnes), zapalovali kopr a vyháněli tak zlé démony z tohoto světa. Spařené semínka a listy se přikládaly do omáček, nálevů a zavařování!

Chuť koření

Bylinka – kopr vonný, je velice aromatická rostlina, která vyniká výraznou charakteristickou vůní a silně kořenitou, nasládlou chutí. Semínka mají mírně nahořklou chuť, která připomíná kmín.

Druhy koření

  • Compact
  • Oliver
  • Maxi kopr Mamut
  • Kopr krájený
  • Kopr sušený
  • Kopr nakládaný
  • Kopr čerstvý

Použití a jeho léčebné účinky

Kopr se používá především při pálení žáhy, nadýmání, křečích v břiše, žaludečních potížích a nechutenství. Je vhodný pro kojící maminky, protože zvyšuje laktaci, a navíc se z kopru dostávají do mléka účinné látky do žlázy, a tím může pomoci i novorozenému dítěti. Také se kopr využívá ke snížení krevního tlaku, urychluje činnosti a funkce těla a prokrvení srdečního svalu a celkově posiluje organismus. Kopr se dále používá v čajích při onemocnění močových cest a pro celkové zklidnění.

Léčebné účinky

  • Nadýmání a plynatost
  • Křeče v břiše, žaludeční křeče
  • Poruchy trávení
  • Podpora laktace
  • Hypertenze
  • Zlepšení prokrvení srdečního svalu
  • Nemoci močového systému
  • Celkové zklidnění

Použijí v kuchyni

V kuchyni se kopr používá především jako přísada do masa a zeleniny, do smetanových omáček a polévek, pomazánek, nákypů a zeleninových směsí. Kopr je důležitou přísadou do bylinkového octa a nálevu z okurek. Skvěle se hodí například na chléb s máslem a k ředkvičkám. Nasekané snítky kopru uchovávejte na zimu v soli nebo octu. A dají se i na určitou domu zmrazit.

Nasbíraná nať lze dobře usušit ve stínu, ale teplota při umělém sušení nesmí překročit 35 °C, jinak se vytratí voňavá složka a vytěká velmi snadno prchavý éterický olej. Kvůli tomu přidáváme kopr do teplého jídla až těsně před podáváním. Sušený kopr by se měl ukládat do dobře uzavřených nádob. Semena mají výraznější chuť než listy. Přidávají se čerstvá, sušená nebo pražená do zeleninových pokrmů, polévek a pečiva.

Recept

Blesková koprovka

  • 1 dcl zakysané smetany
  • 1 dcl smetana ke šlehání
  • 1 svazek kopru
  • 25 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky cukru
  • Ocet
  • Sůl
  • ½ dcl kefír

Omytý kopr nakrájejte nadrobno, vložte do hrnce s horkou vodou a nechte zhruba 2 minuty vařit. Kefír smícháme se smetanou a vmícháme do mouky. Vše vlijeme do vody s koprem a necháme vařit asi 12 minut. Do hotové omáčky přimícháme smetanu ke šlehání, podle chuti ji osladíme, osolíme a okyselíme převařeným octem.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.