Kurkuma může být brána skutečně jako super výživa, která zahrnuje mimořádně širokou škálu použití v kuchyni a vaše tělo a zdraví ocení její účinky a vlastnosti. Můžete ji použít na maso, tofu, přílohy, zeleninu a různé pokrmy. A v případě, že vám nechutná, budete moci průběžně využívat doplňky stravy, kde objevíte nefalšovanou kurkumu v kapslích.
Obecně o Kurkumě
Kurkuma je koření s typickou žlutou barvou, které najdete hlavně v indických, thajských a perských jídlech. Z kurkumy je důležitá zejména její nejdynamičtější složka, flavonoid kurkumin, která je prospěšná pro lidský organismus. Ve výživě se vyskytuje jako E100, ale navíc se objevuje pod názvy diferuloylmetan, kurkumová žluť, turmerova žluť. Je to základní přísada do kari, ale kurkumin objevíte téměř v každé výživě se zlatavou barvou. Kurkumin se ve skutečnosti používá jako barvivo například v těstovinách, vanilkovém jogurtu a hořčici.
V případě, že budete pátrat po samotné rostlině, nazývá se kurkuma dlouhá. Abychom získali chuť, jak ji známe, musí se oddenek kurkumy nejprve vařit, poté usušit a nakonec rozemlít. Chuť kurkumy je výjimečně silná a může vám připomínat pepř nebo hořčici.
Původ koření
Indický šafrán neboli koření zlaté barvy. Tak se často nazývá mimo jiné kurkuma. Řada lidí si myslí, že se jedná o mimořádné koření, které nejspíš skutečně nikdy neměli v domácnosti. Ale pokud rádi používáte kari, pak jste již s kurkumou měli tu čest.
Všichni ji známe jako jemný prášek žlutooranžové barvy. V každém případě je kurkuma výjimečně srovnatelná se zázvorem. Toto známé dochucovadlo se vyrábí drcením sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého. Pěstuje se především v Indii, ale kromě toho se hojně vyskytuje na Srí Lance a Jamajce, v Číně, Peru a Indonésii.
Chuť koření
Koření kurkuma má specifickou dřevitou, kořeněnou a silnou vůni. K tomu je známá svou velice štiplavě nahořklou chutí.
Použití a její léčebné účinky
Kurkuma je mezi lidmi známá především jako přesvědčivý antioxidant. To znamená, že obsahuje látku, která má vliv na zajištění buněk před oxidačním stresem a snižuje pohyb kyslíkových radikálů, jejichž činnost může být pro tělo velmi škodlivá. Působí jako preventivní specialista proti kardiovaskulárním onemocněním, a navíc snižuje riziko vzniku dalších problémů, jako je šedý zákal a zelený zákal. S ohledem na účinky kurkumy je navíc zásadní její protizánětlivé působení. Schopnost potlačovat zánět je mimořádně důležitá, protože může hrát roli při rozvoji různých přetrvávajících infekcí, včetně revmatoidních bolestí kloubů nebo jiných degenerativních onemocnění.
Kurkumin může snížit riziko srdeční infekce, která je v dnešní době nejčastější příčinou smrti. Kromě toho, že omezuje aktivitu volných radikálů a předvídá vývoj zánětu, přispívá k lepšímu fungování endotelu, vrstvy buněk vystýlajících vnitřní povrch srdce a krevních a lymfatických cév. Může poskytnout pomoc při předcházení vzniku rakoviny. Kurkumin má údajně rozhodující vliv na zastavení zlepšování nemoci tím, že pomáhá rozkládat rakovinné buňky, snižuje angiogenezi a působí jako prevence proti metastázím. Současně slouží jako preventivní prostředek, zejména v případě rakoviny žaludku, tlustého střeva a konečníku.
Další výhodou pro zdraví, o které se v souvislosti s kurkuminem hodně mluví, je jeho schopnost rozšiřovat hladinu BDNF v mozku. Tímto způsobem může oddálit nebo dokonce zabránit rozvoji některých mozkových onemocnění.

Léčebné účinky
- Pro zdravé trávení
- Zlepšuje stav kloubů
- Prospěšný antioxidant
- Pro udržení duševní rovnováhy
- Zdravé fungování dýchacích cest
- Pokožka se vrací do své přirozenosti
Použití v kuchyni
Kurkuma je nenahraditelná především v kari, které lze zakoupit v úplně každém obchodě. Pokud jste tuto příchuť nikdy nezkoušeli, buďte s jejím použitím na začátku mimořádně opatrní, protože její silná chuť nemusí vyhovovat každému. Ale jakmile si na ni zvyknete, budete kari zbožňovat. Používá se hojně k masu, což je samozřejmě nejběžnější způsob použití, ale lze ho použít i k vylepšení tofu, zeleniny a polévek. V případě, že jste se dali na výrobu vlastních domácích jogurtových dipů a omáček, které mají dobré nutriční hodnoty a k tomu jsou úžasné pro vylepšení různých jídel, můžete využít kurkumu, která jejich chuť ještě posune.
Recept
Kuřecí křupavé nugetky s kurkumou
- 600 g kuřecího masa
- 250 g řeckého jogurtu
- 120 g cornflakes
- ½ lžičky sušeného chilli
- 2 lžičky kurkumy
- 1 špetka soli
- Pepř
Předehřejte troubu na 190oC. Očistíme kuřecí maso a nakrájíme jej na nudličky. V menší misce smícháme jogurt, kurkumu, sůl, pepř a chilli. V druhé misce rozdrobíme kukuřičné lupínky. Maso nakrájíme najemno, obalíme jogurtovou směsí a lupínkama. Následně maso vyskládáme na plech s pečícím papírem. V troubě pečeme zhruba 20 minut, ale zkontrolujte, zda je maso dostatečně upečené, jinak jej musíte dopéct. Nugetky se podávají s dipem z jogurtu, pečenými brambory nebo dle chuti.