Vánoce bez stresu: 5 zásad, kterých se držte

Opět se blíží Vánoce, které se pro řadu lidí proměnily ze svátků klidu a míru ve svátky stresu a všeobecného shonu. Mnoho z nás si to neuvědomuje, ale čím dál tím více času věnujeme bezhlavému úklidu, shánění obrovského množství vánočních dárků a vystáváním front v obchodech. O zbytečných vánočních večírcích či setkáních ani nemluvě.

Pokud si chcete letošní Vánoce užít opravdu bez stresu, je třeba k nim přistoupit jinak. Zbavit se starých zlozvyků a vzorců chování, které vánoční stres přinášejí a vyzkoušet něco nového. Pojďme se tedy podívat na pět zásad, díky kterým zažijete opravdovou vánoční pohodu.

1. S vánočním úklidem to nepřehánějte

Velkou část předvánočního shonu způsobuje bezhlavý úklid, do kterého se spousta lidí pouští. Najednou je třeba uklidit i dosud zanedbávaná místa v domácnosti nebo se pustit do dlouho odkládaných úkolů na tomto poli.

Pravdou ovšem je, že není třeba strávit polovinu adventu s pomyslným mopem v ruce. Dobře si proto rozmyslete, jestli potřebujete uklidit opravdu všechno. Až jednotlivé činnosti protřídíte, rozdělte je do jednotlivých týdnů adventu. Sestavte si plán na vánoční úklid, tak se vyhnete stresu z toho, že jste vše nechali na poslední chvíli. Jestliže vás rozpočet nijak neomezuje, uvažujete o najmutí profesionálů, kteří za vás doma uklidí.

Foto: dm.cz

2. Neproměňte domov v pekárnu

Většina Čechů peče přes deset druhů cukroví. Z předvánočního pečení se stala národní obsese. Proto je na místě položit si otázku, jestli jste jí také nepropadli. Zamyslete se nad tím, jestli opravdu potřebujete tolik cukroví. Proberte to i s rodinou či blízkými, pro které pečete. Pokud budou souhlasit, omezte množství druhů či alespoň počet dávek, které upečete. Nepřipravujte cukroví do zásoby, pouze na samotné svátky.

3. Žádné vánoční večírky, pokud se na ně necítíte

Vánoce jsou často spojeny s firemními večírky či dalšími setkáními mezi příteli, spolužáky a sousedy. Pokud se na takové akce necítíte, jednoduše je vynechte. Účast či pořádání akce, na kterou se reálně netěšíte vám na náladě určitě nepřidá, právě naopak. Zbytečně si zvýšíte hladinu stresu kvůli starostem s přípravou či výběrem vhodných dárků pro další hosty. Večírek? Uvědomili jste si, že jste ještě nekoupili nic svým zaměstnancům? I s tímto Vám pomůžeme, abyste mohli nakupovat bez stresu. Následující odkaz vás přesměruje na firmu, která vyrábí firemní dárky. Dárky vyrábí na zakázku. Tím, že jsou ze zahraničí doporučujeme objednat dříve.

4. Pozor na vánoční půjčky

Přes 10 % Čechů si pravidelně na Vánoce půjčuje. Ať už je to za účelem zakoupení krásných dárků, či kvůli dalším výdajům spojeným se svátky, ne vždy jde o rozumnou volbu. Dejte si pozor na půjčku na vánoční dárky. Velmi často jsou takové půjčky spojeny s nevýhodným úrokem, skrytými podmínkami či nekalou reklamou. Podívejte se na srovnání půjček na web Financer.com nebo třeba Lundea.com – a udělejte si ideálně to tabulky vlastní výstup.

5. U dárků méně znamená více

Už dávno neplatí, že čím více dárků tím lépe. Stále více lidí si uvědomuje, že není třeba sbírat zbytečné předměty a stávají se z nich tak dárkoví minimalisté. Pokud si chcete ušetřit velkou porci vánočního stresu, podarujte vaše blízké jedním, ale pořádným dárkem.

Ani nemusí jít o nic hmotného. Nezapomenutelná vzpomínka je daleko cennější. Věnujte proto pod stromeček poukaz na zážitek, po kterém právě taková vzpomínka zůstane. Zejména ženy pak ocení také dárkový poukaz na kosmetickou péči. Určitě přemýšlíte i nad dárkem pro vaše klienty, či pracovníky. Pokud máte více času a chcete být opravdu originální, tento web darkove-plechovky.cz, kde naleznete možnost objednat si obal s vaším logem, což pak při vystavení může vypadat opravdu hezky.


Přečtěte si také

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.