5 tipů na zdravé vánoční cukroví

Vánoce se už blíží mílovými kroky, a tak je nejvyšší čas na přípravy. Kromě výzdoby interiéru či nákupu dárků je nezbytnou součástí těchto svátků také pečení cukroví, které k adventu neodmyslitelně patří. Pokud se vám při pomyšlení na množství kalorií, cukru a „bílé“ mouky nechce ani do pečení, natož do konzumace, vyzkoušejte tento rok zdravější varianty. Pochutnáte si stejně a nemusíte se obávat kil navíc!

1. Karobové hvězdičky

K přípravě karobových hvězdiček (můžeme samozřejmě použít i jiný tvar vykrajovátek) budeme potřebovat tyto suroviny:

  • 1 a půl lžíce karobu
  • 250 gramů hladké žitné mouky
  • 100 gramů tekutého medu
  • jedno vejce
  • 25 gramů másla
  • polovinu balíčku prášku do pečiva

Nejprve si v menším hrnci necháme na sporáku prohřát máslo s medem. Přivedeme je k varu, a poté ihned odstavíme a necháme vychladnout. Ve větší míse smícháme suché ingredience – mouku, karob a prášek do pečiva. Poté opatrně přilijeme směs medu a másla, vejce a vše zpracujeme v hladké těsto. To zabalíme do potravinové folie a necháme odpočinout v lednici.

Asi po hodině těsto vytáhneme z chladu a rozválíme na vále posypaném hladkou moukou na výšku přibližně 3-4 mm. Troubu dáme vyhřát na 170 °C a mezi tím vykrajujeme tvary, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Hvězdičky vložíme do trouby a pečeme asi 10 minut (záleží na výšce těsta i velikosti tvarů). Hotové cukroví necháme vychladnout a můžeme jej případně dozdobit například bílou polevou, čokoládou nebo slepovat pomocí džemu.

2. Linecké cukroví z žitné mouky

Linecké je naprostá klasika, která nesmí na talíři s cukrovím v žádném případě chybět. Pro přípravu jeho zdravější varianty si přichystáme:

  • 250 gramů celozrnné žitné mouky
  • jedno vejce
  • 125 gramů tekutého medu
  • 80 gramů kokosového oleje
  • lžičku kypřícího prášku
  • dobrou domácí marmeládu

Vezmeme si mísu, do které přes jemné sítko prosejeme mouku a prášek do pečiva. V malém hrnci dáme zahřát med s kokosovým olejem a tuto směs po vychladnutí přidáme k mouce a kypřícímu prášku. Poté do mísy rozklepneme vejce a zpracujeme těsto. Pro výraznější chuť můžeme do těsta přidat i trochu citronové kůry.

Mezitím, co bude těsto odpočívat v lednici, si posypeme vál hladkou moukou, připravíme si vykrajovátka a rozehřejeme troubu na 200 °C. Těsto vyválíme na tenký plát a vykrájené tvary pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Cukroví ponecháme v troubě asi 10 minut, a když pak vychladne, slepujeme tvary domácí marmeládou.

3. RAW datlové kuličky s rumem a kokosem

Tento nepečený recept zvládnou i děti, takže pokud nějaké máte, nebo nejste zrovna nejlepší pekař, můžete se do něj s chutí pustit. Potřebovat budeme:

  • přibližně 250 gramů datlové pasty (nejlépe v BIO kvalitě)
  • panáka rumu
  • 100 gramů kokosu

Datlovou pastu si pokrájíme na malé kostičky nebo ji nastrouháme na hrubém struhadle. Poté vložíme do menší misky a zalijeme rumem. Když pasta hezky povolí, přisypeme kokos a můžeme tvořit kuličky. Ty ještě nakonec obalíme vrstvou kokosu. Recept se dá jakkoliv vylepšit – můžeme použít drcené oříšky různých druhů, mandli doprostřed kuličky, kakao nebo karob, ve fantazii se prostě meze nekladou!

4. Žitné medové perníčky

Zdobené perníčky s vánočními motivy milují jak všechny děti, tak i dospělí. Jejich medová vůně k Vánocům neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte tento rok jejich zdravější verzi; možná ani nepoznáte rozdíl. K jejich přípravě budeme potřebovat:

  • 350 gramů hladké žitné mouky
  • 350 gramů hladké špaldové mouky
  • 4 vejce
  • 200 gramů tekutého kvalitního medu
  • 50 gramů Hery na pečení
  • 60 gramů jemných povidel
  • 200 gramů moučkového cukru (i ten lze sehnat třtinový, například ve zdravé výživě)
  • 4 lžičky perníkového koření
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice

Ze všech zmíněných ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Vzhledem k použitému množství medu těsto velmi lepí, proto je lepší použít kuchyňského robota, domácí pekárnu nebo cokoliv, co vám s mícháním pomůže. Pokud nic takového nemáte, nezoufejte, zvládnete to i ručně, jen si trošku „máknete“. Vypracované těsto obalíme potravinovou fólií a necháme přes noc uležet v lednici.

Další den jej znovu prohněteme (tentokrát už stačí ručně) a rozválíme na vále posypaném hladkou moukou. Nachystáme si nejméně dva plechy vyložené pečicím papírem a troubu předehřejeme na 160 °C. Z těsta vykrajujeme tvary, které pečeme dozlatova asi 8 minut. Mezitím, než se upeče jeden plech, vykrajujeme tvary na druhý, abychom se zbytečně nezdržovali.

Ještě horké perníky potíráme vyšlehaným žloutkem se lžičkou vody. Necháme je vystydnout a poté můžeme zdobit bílkovou polevou. Tu připravíme z vaječného bílku, 100 gramů prosátého cukru moučky a lžíce citronové šťávy. Vše vyšleháme do sněhu, kterým naplníme zdobící sáček.

5. Špaldová vánočka s rozinkami

Vánočka je prostě klasika, i když na přípravu trochu složitější. Zdravou verzi pečeme z následujících surovin:

  • 400 gramů špaldové mouky
  • poloviny sáčku sušeného droždí
  • 80 gramů třtinového cukru
  • 300 ml vlažného mléka (může být i rostlinné)
  • 5 lžic rozehřátého kokosového oleje
  • lžíce vanilkového extraktu nebo jednoho lusku vanilky pravé
  • jednoho vejce
  • špetky soli
  • rozinek, mandlí a všeho, co máme ve vánočce rádi

Nejprve připravíme z vlažného mléka, lžíce cukru a sušeného droždí kvásek, který necháme kynout na teplém místě asi 15 minut. V druhé míse smícháme mouku s cukrem, špetkou soli a dalšími ingrediencemi dle vlastní volby (rozinkami, ořechy a podobně). Do kvásku dáme vanilkový extrakt, rozpuštěný kokosový olej a vše promícháme. Tuto směs pak přidáme do mísy s moukou, rozklepneme do ní také vejce a vypracujeme těsto.

TIP: Ořechy jako základ zdravého jídelníčku

Těsto je optimální tehdy, když nelepí a tvoří se na něm při hnětení bubliny. V této fázi poprášíme těsto trochou hladké mouky, dáme je do mísy, zakryjeme bavlněným hadrem a necháme hodinu kynout na teplém místě. Poté jej rozdělíme na 6 stejných dílů, ze kterých na plechu vyloženém pečicím papírem upleteme vánočku. Pokud se na zaplétání necítíte, dejte těsto jednoduše do podélné skleněné zapékací mísy, kterou nezapomeňte pořádně vymazat. V domácích potřebách můžete dokonce zakoupit speciální formu ve tvaru vánočky, která vám ulehčí mnoho práce.

Zapletenou vánočku (nebo těsto ve formě) necháme ještě půl hodiny kynout a mezitím si dáme rozehřát troubu na 200 °C. Vánočku nejprve pečeme asi 10 minut při této teplotě. Poté snížíme teplotu jen na 150 °C a pečeme ještě 40 minut. To, zda je upečená, poznáme testem se špejlí, kterou zapíchneme do nejvyššího místa – pokud se na ni těsto nenalepí, máme hotovo.

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram