Jediný recept na chilli con carne, který potřebujete

Znáte chilli con carne? Jde o výborný kořeněný a pikantní pokrm, který si určitě zamilujete. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si kombinaci pálivého chilli a sladké čokolády. Jednou ochutnáte a nebudete chtít přestat.

Co chilli con carne vlastně je?

Chilli con carne je často spojováno s Mexikem, ale přesný původ není zcela znám. Mezi státy, kde tento výtečný pokrm nejspíše vznikl, řadíme Texas, Nové Mexiko a Arizonu. Název pochází ze španělštiny a v překladu znamená chilli s masem. Základní suroviny jsou tedy již z názvu patrné. Tyto ingredience jsou dále kombinovány s různými druhy zeleniny i koření. Ani při výběru masa však neexistuje napříč recepty shoda. V receptech můžete nalézt jak maso mleté, tak maso krájené. Využívá se maso hovězí, vepřové, telecí ale dokonce i drůbeží. 

Prospěšné chilli v hlavní roli

Chuť chilli con carne se bude lišit podle toho, jaké chilli vyberete. Intenzita pálivosti se mezi dílčími druhy chilli papriček liší. Vybírejte tedy s rozvahou, který druh při vaření použijete. Dílčí druhy se liší také svou chutí.

Užívání chilli papriček blahodárně působí na naše zdraví. Obsahují velmi prospěšný kapsaicin, vitamin C a další antioxidanty. S čím vším nám mohou pomoci?

  • Snižují množství inzulinu v krvi
  • Brání vzniku krevních sraženin
  • Podporují produkci endorfinu a serotoninu, čímž pozitivně ovlivňují duševní pohodu
  • Regulují hladinu cholesterolu v krvi
  • Posilují imunitu
  • Zrychlují metabolismus, čímž podporují hubnutí

TIP: Vše, co potřebujete vědět o chilli

Receptů na chilli con carne existuje celá řada. Každý využívá jinou kombinaci zeleniny, koření i masa. Ten náš si určitě zamilujete a už nebudete chtít vařit jiný!

Budete potřebovat:

  • velká cibule – 1 kus
  • červená paprika – 1 kus
  • česnek – 3 stroužky
  • chilli
  • sladká paprika (koření) – 1 lžíce
  • drcený kmín – 1 lžíce
  • mleté hovězí maso – 500 g
  • konzervovaná rajčata – 400 g
  • malý rajčatový protlak
  • majoránka – ½ lžíce
  • sůl
  • pepř
  • sterilované červené fazole – 400 g
  • hořká čokoláda – 1-2 kostičky

Množství chilli se odvíjí od vašich preferencí. V receptu je psaná 1 lžíce, ale to je pro opravdové odvážlivce. Já přidala ⅓ lžíce chilli v podobě koření a chilli con carne bylo příjemně pikantní.

Jak na to?

  1.  Začneme krájením. Červenou papriku zbavíme jádřince, očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli najemno nasekáme. Pokud chcete použít čerstvé chilli, nakrájejte ho na drobné kostičky.
  2.  Na rozpálený olej dáme nasekanou cibuli a asi 5 minut smažíme. Na jednu cibuli nám stačí přibližně jedna lžíce oleje. Cibuli pořád prohazujte, dokud nezačne zlátnout.
  3.  Přidáme nakrájenou papriku, rozmačkaný česnek, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání necháme vůně promísit, dokud směs koření krásně neprovoní vaší kuchyni.
  4.  Přidáme mleté maso a vařečkou ho “rozbijeme” na co nejmenší kousky. Po přidání maso pustí trochu tekutiny. Abychom mohli maso krásně opéct, musíme trpělivě vyčkat, dokud se tekutina neodpaří. 
  5.  Maso pozvolna opékáme až do doby, kdy bude rovnoměrně opečené a hrudkovité. 
  6.  Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, majoránku, sůl a pepř. Směs pořádně promícháme.
  7.  Ztlumíme teplotu, přikryjeme pokličkou a asi 20 minut na mírném ohni směs dusíme. 
  8.  Občas promícháme, aby se nám omáčka nepřipekla. Pokud by vám přišla směs příliš hustá, můžete opatrně naředit trochou vody. Správné chilli by mělo být husté a šťavnaté. 
  9.  Po 20 minutách sundáme pokličku a přidáme scezené fazole.
  10.  V této chvíli přichází na řadu také důležitá ingredience v podobě hořké čokolády! Ta udělá  vaše chilli con carne naprosto neodolatelné.
  11. Směs opět přivedeme k varu. Necháme ji ještě asi 10 minut vařit, aby se čokoláda rozpustila a chutě krásně promísily. Podle chuti osolíme a opepříme.

TIP: Pokud zrovna nespěcháte a máte na vaření dostatek času, nebojte se dusit maso o něco déle. Maso bude ještě jemnější a celé chilli con carne o chlup lepší. 

Po dovaření necháme ještě 10 minut odstát a můžeme podávat. Chilli con carne je výborné s pečivem, tortilou nebo rýží. Dobrou chuť!

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.