Znáte chilli con carne? Jde o výborný kořeněný a pikantní pokrm, který si určitě zamilujete. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a užijte si kombinaci pálivého chilli a sladké čokolády. Jednou ochutnáte a nebudete chtít přestat.
Co chilli con carne vlastně je?
Chilli con carne je často spojováno s Mexikem, ale přesný původ není zcela znám. Mezi státy, kde tento výtečný pokrm nejspíše vznikl, řadíme Texas, Nové Mexiko a Arizonu. Název pochází ze španělštiny a v překladu znamená chilli s masem. Základní suroviny jsou tedy již z názvu patrné. Tyto ingredience jsou dále kombinovány s různými druhy zeleniny i koření. Ani při výběru masa však neexistuje napříč recepty shoda. V receptech můžete nalézt jak maso mleté, tak maso krájené. Využívá se maso hovězí, vepřové, telecí ale dokonce i drůbeží.
Prospěšné chilli v hlavní roli
Chuť chilli con carne se bude lišit podle toho, jaké chilli vyberete. Intenzita pálivosti se mezi dílčími druhy chilli papriček liší. Vybírejte tedy s rozvahou, který druh při vaření použijete. Dílčí druhy se liší také svou chutí.
Užívání chilli papriček blahodárně působí na naše zdraví. Obsahují velmi prospěšný kapsaicin, vitamin C a další antioxidanty. S čím vším nám mohou pomoci?
- Snižují množství inzulinu v krvi
- Brání vzniku krevních sraženin
- Podporují produkci endorfinu a serotoninu, čímž pozitivně ovlivňují duševní pohodu
- Regulují hladinu cholesterolu v krvi
- Posilují imunitu
- Zrychlují metabolismus, čímž podporují hubnutí
TIP: Vše, co potřebujete vědět o chilli
Receptů na chilli con carne existuje celá řada. Každý využívá jinou kombinaci zeleniny, koření i masa. Ten náš si určitě zamilujete a už nebudete chtít vařit jiný!
Budete potřebovat:
- velká cibule – 1 kus
- červená paprika – 1 kus
- česnek – 3 stroužky
- chilli
- sladká paprika (koření) – 1 lžíce
- drcený kmín – 1 lžíce
- mleté hovězí maso – 500 g
- konzervovaná rajčata – 400 g
- malý rajčatový protlak
- majoránka – ½ lžíce
- sůl
- pepř
- sterilované červené fazole – 400 g
- hořká čokoláda – 1-2 kostičky
Množství chilli se odvíjí od vašich preferencí. V receptu je psaná 1 lžíce, ale to je pro opravdové odvážlivce. Já přidala ⅓ lžíce chilli v podobě koření a chilli con carne bylo příjemně pikantní.
Jak na to?
- Začneme krájením. Červenou papriku zbavíme jádřince, očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli najemno nasekáme. Pokud chcete použít čerstvé chilli, nakrájejte ho na drobné kostičky.
- Na rozpálený olej dáme nasekanou cibuli a asi 5 minut smažíme. Na jednu cibuli nám stačí přibližně jedna lžíce oleje. Cibuli pořád prohazujte, dokud nezačne zlátnout.
- Přidáme nakrájenou papriku, rozmačkaný česnek, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání necháme vůně promísit, dokud směs koření krásně neprovoní vaší kuchyni.
- Přidáme mleté maso a vařečkou ho “rozbijeme” na co nejmenší kousky. Po přidání maso pustí trochu tekutiny. Abychom mohli maso krásně opéct, musíme trpělivě vyčkat, dokud se tekutina neodpaří.
- Maso pozvolna opékáme až do doby, kdy bude rovnoměrně opečené a hrudkovité.
- Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, majoránku, sůl a pepř. Směs pořádně promícháme.
- Ztlumíme teplotu, přikryjeme pokličkou a asi 20 minut na mírném ohni směs dusíme.
- Občas promícháme, aby se nám omáčka nepřipekla. Pokud by vám přišla směs příliš hustá, můžete opatrně naředit trochou vody. Správné chilli by mělo být husté a šťavnaté.
- Po 20 minutách sundáme pokličku a přidáme scezené fazole.
- V této chvíli přichází na řadu také důležitá ingredience v podobě hořké čokolády! Ta udělá vaše chilli con carne naprosto neodolatelné.
- Směs opět přivedeme k varu. Necháme ji ještě asi 10 minut vařit, aby se čokoláda rozpustila a chutě krásně promísily. Podle chuti osolíme a opepříme.
TIP: Pokud zrovna nespěcháte a máte na vaření dostatek času, nebojte se dusit maso o něco déle. Maso bude ještě jemnější a celé chilli con carne o chlup lepší.
Po dovaření necháme ještě 10 minut odstát a můžeme podávat. Chilli con carne je výborné s pečivem, tortilou nebo rýží. Dobrou chuť!