Tipy na zdravé recepty z dýně

Dýně je na farmářských trzích jedním ze symbolů podzimu. Skvěle se hodí na krémovou polévku, na gril, nebo jako pyré. Na Halloween z dýně hokaido vyřezáváme strašidelné obličeje a zdobíme s nimi byt i zahradu. Mezi další nejčastější odrůdy dýně patří dýně máslová a dýně muškátová. Jde o velice zdravou zelenina bohatou na vitamín A. Dýně podporuje imunitu, což se na podzim obzvláště hodí a pomáhá s hubnutím. Hledáte novou inspiraci jak dýni v kuchyni využít? 

Dýně jako ozdoba i ingredience každé správné Halloweenské párty

Halloween je stále oblíbenějším podzimním svátkem. V kalendáři předchází tradičnímu Svátku všech zesnulých. Jejich podstata a symbolika je ale velmi podobná.  Americký Halloween má keltské kořeny, zatímco naše tradiční křesťanské Dušičky mají původ u pohanských Slovanů. Jak u nás, tak za oceánem se ale v tuto dobu vzpomíná na blízké, kteří s námi již nejsou na tomto světě.

Kostýmy, hravost a strašidelnost Halloweenu jsou skvělou příležitostí uspořádat oslavu. Typické rysy pro Halloweenskou párty jsou děsuplné převleky, jako je čarodějnice, zombie, duchové, kočky, upíři. Halloween je vlastně takovou temnou verzí karnevalu. Mezi jeho barvy patří zelená, oranžová, bílá a černá. 

Uspořádejte letos Halloweenský večírek a překvapte své blízké tématickým občerstvením. Ozdobte slavnostní tabuli vyřezávanými dýněmi a z dužiny upečte třeba dýňové muffiny a nebo cookies. Podávejte rajčatovou “krvavou” polévku, naplnte iniekční stříkačky koktejlem Bloody Mary s podávejte je jako welcome drink, naložte květák do velké zavařovací sklenice a nadepište ji “nakládaný mozek třídního nepřítele”, nebo upečte sýrovo rajčatové toasty s motivem vřískota. Slavnostní tabuli ozdobte černými svíčkami a menu nadepište starodávným písmem na ohořelý papír. Vaši přátelé budou nadšení! 

TIP: Dýně: Proč ji zařadit do jídelníčku a jak z ní připravit chutnou polévku?

Recept na dýnový dort

Dýně má přirozeně nasládlou chuť a tak jde o skvělou ingredienci do sladkého pečení. Všichni už dneska známe mrkvový dort, kdo z vás ale už ochutnal a nebo dokonce sám pekl dýňový dort? Dýni známe hlavně ve formě krémové polévky, pyré a nebo jako pečenou, či grilovanou přílohu.

Tip: dýňový dort je skvělou volbou například k narozeninovému dárku a nebo jiné rodinné oslavě.

Nebojte se vyzkoušet dýni i v zatím neprozkoumaných receptech. Uvidíte, že se budete olizovat až za ušima.

Dýňovo-ořechový smetanový dort se skořicí a zázvorem

Tento dort je díky máslové dýni dokonale vláčný a mix koření jako je skořice, zázvor a muškátový oříšek ho božsky provoní. Tenhle podzimní dort si zamiluje celá rodina.

Ingredience na 10 porcí

Korpus 

  • 240 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička zázvoru
  • špetka mletého nového koření a muškátového oříšku
  • 3 vejce 
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 150 ml oleje
  • 350 g dýňového pyré 
  • 70 g mletých ořechů

Krém 

  • 400 g zakysané smetany 
  • 250 g tvarohu 
  • 70 g cukru krupice
  • 100 ml smetany ke šlehání 

Postup

  1. Troubu předehřejte na 175 stupňů, dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečícím papírem.
  2. V misce smíchejte sypkou směs korpusu: mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kořením.
  3. Vedle v míse rozšlehejte vejce, cukr a med. Přidejte olej a dýňové pyré a vše dobře promíchejte.
  4. Přisypte moučnou směs a následně mleté ořechy. Dobře prošlehejte a nalijte do připravené dortové formy.
  5. Dort dejte do rozehřáté trouby a pečte asi 30 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů, dopékejte a kontrolujte propečenost středu špejlí. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně překlopte.
  6. Zakysanou smetanou smíchejte s tvarohem, přidejte cukr a smetanu ke šlehání. Společně vyšlehejte do hladkého krému.
  7. Vychladlý korpus dvakrát vodorovně rozkrojte. První díl pomažte asi třetinou krému a přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Na vrch dortu pak naneste zbytek krému, boky nechte bez pomazání. 

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.