Rakytníkový džem – jak ho připravit?

Bobule rakytníku jsou jednou z nejzdravějších potravin vůbec, což je jedním z důvodů, proč se rakytník v zahradách objevuje čím dál častěji. K úspěšné sklizni je však potřeba vysadit minimálně 3 keře, a tak může být zpracování veškeré úrody začerstva téměř nemožné. Naštěstí se dají bobule zmrazovat, nebo ještě lépe – zavařovat na milion způsobů!

Jedním z nich je právě džem nebo marmeláda. Víte, jak si tuto sladkou a zdravou pochoutku, která vám vydrží ve spíži až do další sezóny, připravit?

TIP: Vše, co potřebujete vědět o rakytníku

 

Marmeláda z rakytníku

Příprava rakytníkové marmelády je naprosto jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Potřebovat budeme:

  • 1 kilogram zralých plodů rakytníku řešetlákového
  • 1 kilogram třtinového cukru (může být i klasický cukr krystal)
  • citrusový pektin

Kromě výše zmíněných ingrediencí si také nachystejte uzavíratelné zavařovací sklenice. Ty je nutné předem pořádně vymýt, ideálně vyvařit (například v myčce na nádobí na nejvyšší stupeň), a poté nechat volně uschnout. Když máme sklenice přichystané, můžeme se vrhnout na vaření samotné marmelády.

Nejprve dobře očistíme plody od lístků a stopek. Omyjeme je, osušíme a dáme do hrnce. Následně je podlijeme trochou vody, jen tak, aby byly malvičky ponořené, a vaříme do jejich úplného změknutí. Není na škodu, když plody mírně rozvaříte. Výslednou směs přepasírujeme přes hrubé sítko, přidáme cukr, citronový pektin a vaříme, dokud není marmeláda hustá a všechen cukr dokonale rozpuštěný. 

Mezitím si hrdla sklenic můžeme potřít nějakou vysokoprocentní pálenkou. Díky tomu budete mít jistotu, že se do marmelády nedostanou žádné bakterie, které by způsobily její zkázu. Poté sklenice naplníme ještě horkou směsí, zavíčkujeme u ihned je postavíme dnem vzhůru. 

Rakytníkový džem s jablky

Recept na rakytníkový džem je obdobný jako u marmelády, nicméně díky přidání zralých a sladkých jablek není nutné použít tolik cukru a pochutina tak bude zdravější. Džem také skvěle dochutí dobře vybrané koření. Pojďme se tedy podívat na postup. 

K přípravě džemu budeme potřebovat:

  • 1 litr 100% rakytníkové šťávy nebo domácího sirupu
  • 500 gramů cukru krystal (můžeme použít i kvalitní třtinový cukr)
  • 1 kilogram sladkých jablek
  • 2 celé skořice
  • 10 celých tobolek kardamomu

Rakytníkovou šťávu vlijeme do hrnce a přidáme k ní cukr. Necháme mírně zahřívat a mezi tím si oloupeme jablka, která nakrájíme na drobné kostky. Ty přidáme ke šťávě do hrnce, přihodíme také skořici a kardamom. Celou směs vaříme, dokud nejsou jablka zcela měkká, můžeme je i mírně rozvařit. Když je džem hustý, vyjmeme skořici a kardamom, a ještě horké jej přelijeme do předem připravených sklenic. Ty zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. 

Jablka můžeme v receptu vyměnit za hrušky, případně použít půl kilogramu jablek a půl kilogramu hrušek. Také skořici lze přidat mletou, abychom ji na konci nemuseli v džemu hledat a pokud vám nesedí chuť kardamomu, lze jej samozřejmě vynechat úplně.

Rakytník 3v1

Nemůžete se rozhodnout, zda ze sklizených bobulí připravit sirup, šťávu nebo džem? Nechce se vám připravovat tři různé recepty? Vyzkoušejte tento na ‘Rakytník 3v1’. Z hotové směsi lze po naředění připravit chutný a zdravý nápoj, nebo ji můžeme využít jako džem, pečený čaj, jako čatní k masům či při vaření

K přípravě potřebujeme:

  • 2 kilogramy plodů rakytníku řešetlákového
  • 1 kilogram třtinového cukru
  • 500 gramů zralých meruněk
  • šťávu z jednoho citronu
  • menší kousek zázvoru
  • celá skořice
  • celý badyán
  • želírovací směs 1:1

Rakytník očistíme, omyjeme a dáme do hrnce. Přidáme nadrobno nakrájené meruňky, koření, citronovou šťávu a zázvor. Vše podlijeme troškou vody a přivedeme k varu. Poté do směsi přidáme želírovací směs a vaříme asi 10 minut. Následně přisypeme cukr a vaříme dalších 10 minut nebo dle potřeby – směs musí být hustá, ale o něco řidší konzistence než džem. Vyjmeme koření a přeléváme do připravených sklenic, které zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Po několikadenním (či týdenním) odstátí můžeme hotovou směs používat prakticky jakkoliv. Můžeme jí lžičku zalít horkou vodou a máme skvělý, zimní pečený čaj. Po zalití studenou vodou nebo minerálkou a přidání čerstvé máty vznikne osvěžující limonáda. Směs si můžeme natřít také na chléb jako marmeládu nebo podávat k pečeným a grilovaným masům či sýrům.

TIP: Rakytníkový čaj

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram