Už vám došly nápady na zdravou snídani? Vyzkoušejte perníkový mugcake, který vám doslova vyrazí dech. Hotový bude během chvilky a nezůstane po vás ani hromada nádobí. Zkrátka ideální snídaně.
Co znamená mugcake?
Mugcake představuje sytou a výživnou snídani, která je hotová během pár minut. Název je odvozen od způsobu přípravy, tedy pečení v hrníčku. Připravíte si tak jednoduše jednu porci a nezůstanou po vás žádné zbytky. Snídaně navíc bude krásně čerstvá i ve chvíli, kdy ráno nemáte moc času. Mugcake se peče v mikrovlnné troubě a doba pečení trvá do 3 minut. Pokud ovšem nejste zastánci mikrovlnné trouby, můžete využít i troubu klasickou.
TIP: Optimální denní příjem bílkovin (dávkování proteinů)
Receptů na mugcake existuje velké množství. Ten náš je krásně voňavý a plný prospěšných látek.
- Díky tvarohu a proteinu je bohatý na bílkoviny.
- Perníkové koření mugcake krásně navoní a navíc má pozitivní vliv na trávení i naší psychiku. Pomůže vám tak ráno vykročit tou správnou nohou.
- Špaldová mouka obsahuje vitamíny skupiny B a další prospěšné látky. Mugcake obohatí o vlákninu, čímž se stane o něco sytější.
- Kokosová mouka se rovněž pyšní vysokým obsahem vlákniny, která má blahodárný vliv na trávení. Mimojiné je také zdrojem bílkovin.
- Ječná mouka obsahuje méně lepku než mouka klasická. Je bohatá na vitaminy skupiny B, které nám dodávají energii a pomáhají zdolávat stres.
- Jablko je skvělým zdrojem vitaminu C a dalších prospěšných látek. Má pozitivní vliv na náš metabolismus, nervový systém a trávicí soustavu. Díky němu bude mugcake krásně šťavnatý.
Na jeden mugcake budete potřebovat:
- čokoládový protein 10 g
- špaldová mouka 10 g
- kokosová mouka 10 g
- ječná mouka 20 g
- perníkové koření 1 lžička
- kypřící prášek 1 lžička
- vejce 1 kus
- ½ jablka
- nízkotučný tvaroh 1 lžíce
- mléko
TIP: Pokud se vám nechce mouku vážit, použijte lžíci. Jedna zarovnaná polévková lžíce by měla obsahovat přibližně 10 g mouky.
Jak na to?
- V míse smícháme všechny sypké suroviny – protein, mouky, perníkové koření a kypřící prášek.
- Do mísy přidáme vejce, najemno nastrouhané jablko a tvaroh. Vše pořádně promícháme.
- Do těsta podle potřeby přidáme mléko. Mléko směs naředí tak, aby vznikla ideální konzistence. Těsto by však mělo zůstat stále husté, jinak by mugcake nevyběhl.
- Těsto přelijte do hrnku. Pokud ještě nemáte vyzkoušenou ideální velikost hrnku, sáhněte raději po nějakém větším. Zabráníte tak možnému přetečení a následnému drhnutí mikrovlnné trouby. Počítejte s tím, že mug cake při “pečení” ještě vyběhne.
- Je čas na “pečení”. Doba “pečení” se odvíjí od výkonu mikrovlnné trouby. Pro začátek nastavte maximální výkon a hrnek s těstem ohřívejte po dobu 2 minut. Pokud je těsto stále řídké, ohřívejte dalších 15 s. To opakujte dokud nebude mugcake hotový. Pozor na to, aby nebyl ani příliš vysušený.
TIP: V případě, že nechcete špinit žádné nádobí navíc, můžete těsto připravit rovnou v hrníčku. Pohodlnější je však připravit ho v míse. Je o něco prostornější a lépe se vám ingredience budou míchat.
Tak a máte hotovo. Mugcake můžete jíst přímo z hrnku nebo ho vyklopte na talířek. Pro maximální zážitek doplňte oblíbeným ořechovým máslem, džemem či ovocem. Ňam!