Úžasný perníkový mugcake

Už vám došly nápady na zdravou snídani? Vyzkoušejte perníkový mugcake, který vám doslova vyrazí dech. Hotový bude během chvilky a nezůstane po vás ani hromada nádobí. Zkrátka ideální snídaně.

Co znamená mugcake?

Mugcake představuje sytou a výživnou snídani, která je hotová během pár minut. Název je odvozen od způsobu přípravy, tedy pečení v hrníčku. Připravíte si tak jednoduše jednu porci a nezůstanou po vás žádné zbytky. Snídaně navíc bude krásně čerstvá i ve chvíli, kdy ráno nemáte moc času. Mugcake se peče v mikrovlnné troubě a doba pečení trvá do 3 minut. Pokud ovšem nejste zastánci mikrovlnné trouby, můžete využít i troubu klasickou. 

TIP: Optimální denní příjem bílkovin (dávkování proteinů)

Receptů na mugcake existuje velké množství. Ten náš je krásně voňavý a plný prospěšných látek.

  • Díky tvarohu a proteinu je bohatý na bílkoviny. 
  • Perníkové koření mugcake krásně navoní a navíc má pozitivní vliv na trávení i naší psychiku. Pomůže vám tak ráno vykročit tou správnou nohou. 
  • Špaldová mouka obsahuje vitamíny skupiny B a další prospěšné látky. Mugcake obohatí o vlákninu, čímž se stane o něco sytější.
  • Kokosová mouka se rovněž pyšní vysokým obsahem vlákniny, která má blahodárný vliv na trávení. Mimojiné je také zdrojem bílkovin.
  • Ječná mouka obsahuje méně lepku než mouka klasická. Je bohatá na vitaminy skupiny B, které nám dodávají energii a pomáhají zdolávat stres.
  • Jablko je skvělým zdrojem vitaminu C a dalších prospěšných látek. Má pozitivní vliv na náš metabolismus, nervový systém a trávicí soustavu. Díky němu bude mugcake krásně šťavnatý.
Free photos of Apple

Na jeden mugcake budete potřebovat:

  • čokoládový protein 10 g 
  • špaldová mouka 10 g
  • kokosová mouka 10 g
  • ječná mouka 20 g
  • perníkové koření 1 lžička
  • kypřící prášek 1 lžička
  • vejce 1 kus
  • ½ jablka
  • nízkotučný tvaroh 1 lžíce
  • mléko

TIP: Pokud se vám nechce mouku vážit, použijte lžíci. Jedna zarovnaná polévková lžíce by měla obsahovat přibližně 10 g mouky.

Jak na to?

  1. V míse smícháme všechny sypké suroviny – protein, mouky, perníkové koření a kypřící prášek. 
  2. Do mísy přidáme vejce, najemno nastrouhané jablko a tvaroh. Vše pořádně promícháme.
  3. Do těsta podle potřeby přidáme mléko. Mléko směs naředí tak, aby vznikla ideální konzistence. Těsto by však mělo zůstat stále husté, jinak by mugcake nevyběhl.
  4. Těsto přelijte do hrnku. Pokud ještě nemáte vyzkoušenou ideální velikost hrnku, sáhněte raději po nějakém větším. Zabráníte tak možnému přetečení a následnému drhnutí mikrovlnné trouby. Počítejte s tím, že mug cake při “pečení” ještě vyběhne. 
  5. Je čas na “pečení”. Doba “pečení” se odvíjí od výkonu mikrovlnné trouby. Pro začátek nastavte maximální výkon a hrnek s těstem ohřívejte po dobu 2 minut. Pokud je těsto stále řídké, ohřívejte dalších 15 s. To opakujte dokud nebude mugcake hotový. Pozor na to, aby nebyl ani příliš vysušený. 

TIP: V případě, že nechcete špinit žádné nádobí navíc, můžete těsto připravit rovnou v hrníčku. Pohodlnější je však připravit ho v míse. Je o něco prostornější a lépe se vám ingredience budou míchat.

Tak a máte hotovo. Mugcake můžete jíst přímo z hrnku nebo ho vyklopte na talířek. Pro maximální zážitek doplňte oblíbeným ořechovým máslem, džemem či ovocem. Ňam!

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.