Jak zastavit zvracení u dětí

Zvracení u dětí může mít několik závažných i méně závažných důvodů. Od úpalu nebo úžehu, přes střevní virózu po rotaviry. Na vině však může být i jídlo, které dítěti nesedlo nebo bylo třeba zkažené. Jaké další příčiny může zvracení u dětí mít a jak se s ním bezpečně vypořádat?

Příčiny zvracení

Nejčastěji se objevuje zvracení ve chvíli, kdy dítě snědlo něco co nemělo, ať už jde o nevhodnou potravinu nebo třeba zkažené jídlo. Po několika hodinách nebo i v kratším intervalu se objeví nevolnost a zvracení, které ale není doprovázeno žádnými jinými příznaky jako je například horečka. Po vyzvracení je dítěti mnohem lépe, žaludek se prostě vyčistí.

Zvracení u dětí se může objevit také při angínách a nachlazení. Jedním z příkladů může být zánět průdušek, kdy dítě vykašlává a občas se u toho také vyzvrací. V případě těchto onemocnění je častější noční zvracení u dětí. Zvracení u dětí se může objevit i v případě přetažení a vyčerpání organismu, proto bychom měli dbát na to abychom děti nechali dostatečně odpočívat a relaxovat. Především v letních měsících pak hrozí úžeh nebo úpal u kterých se může zvracení objevit taky.

Mezi závažné příčiny zvracení u dětí pak patří i zánět slepého střeva, neprůchodnost střev nebo náhlá příhoda břišní, která se objevuje především u nejmenších dětí. Objeví se opakované zvracení, kdy ke konci už jdou ven jen žaludeční šťávy a to, co pak vychází ven, už má jen nazelenalou barvu – přítomnost žluči. V tomto případě okamžitě odvezte dítě na pohotovost nebo zavolejte sanitku. 

V případě infekce trávicího traktu (bakterie, rotaviry) se kromě zvracení objevuje dost často i průjem, v tomto případě okamžitě vyhledejte lékaře. Pozor byste si měli dávat především na zvracení z otravy, kdy dítě mohlo sníst například jedovatou houbu nebo bobuli okrasného keře. Zvracení u dětí se může objevit i po požití pracího nebo čisticí prostředku, léku či chemikálie.

TIP: Přehřátí organismu – příčiny úpalu, úžehu a jak tomu předejít

Co pomůže na zvracení u dětí

Pokud dítě zvrací je vhodné se mít na pozoru. Pokud zvrací bez dalších vedlejších příznaků, můžeme nejprve vyzkoušetbabské rady”. Dítěti po lžičkách dáváme ideálně vychlazenou Coca-colu nebo studený černý čaj, který je hodně sladký. Pokud je to možné, uložíme jej do polohy v polosedě, nebo v leže na boku, aby se případně nezadusilo při dalším zvracení. Místnost dobře vyvětráme. Ztlumíme světla a necháme dítě odpočívat. Po vyzvracení je dobré dítěti vyčistit zuby, aby natrávené žaludeční šťávy nepoškodily sklovinu na zubech. Dítě nikdy nenecháváme o samotě a neustále ho kontrolujeme.

Pokud se objeví opakované zvracení a horečka okamžitě volejte lékaře. Pokud je dítě malátnéomdlévá volejte rovnou sanitku. Starší dítě je vám schopno popsat své symptomy (bolesti břicha, hlavy, křeče), u těch mladších neváhejte a při opakovaném zvracení rovnou vyhledejte lékaře, hrozí mimo jiné silná dehydratace.

Vyčistit žaludek může pomoci i aktivní uhlí, známé spíše jako černé uhlí. Pozor ale na dávkování, aktivní uhlí by neměly užívat děti do tří let bez porady s lékařem. Další antiemetika (léky proti zvracení) by vám měl předepsat lékař nebo vám je doporučí v lékárně.

Dieta při zvracení

Pokud se dítě jednou, dvakrát vyzvrací bez dalších vedlejších příznaků, nechte jeho tělo a organismus alespoň 12 hodin odpočinout od jídla. Neustále podávejte, v malém množství, tekutiny, abyste předešli dehydrataci. Vhodné jsou hlavně vlažné bylinkové čaje, minerální a rehydratační roztoky.

Dítěti pak můžete nabídnout suché pečivo, nesmí být čerstvé, takže aspoň den starý rohlík je ideální, starší housky, suchary nebo kukuřičné křupky, vhodné jsou i dětské piškoty. Později můžete nabídnout vařenou rýži, nebo brambory. Ze zeleniny pak třeba vařenou mrkev

Pokud už dítě nezvrací a nemá žádné vedlejší příznaky (kterými může být i průjem) můžete zařadit trošku náročnější potraviny na trávení jako je nemastný vývar, libové kuřecí maso nebo banány.

TIP: Bylinky jako první pomoc

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.