Jak zatočit s vypadáváním vlasů

Padají vám vlasy? Je to přirozený jev. Jak ale poznat, kdy už jde o problém? V článku najdete stručný popis této problematiky, její příčiny a možnosti léčby.

Obsah článku

Kdy už je padání vlasů problém?

Každý vlas má tři růstové fáze a to anagenní (aktivní), katagenní (přechodná) a nakonec telogenní (klidová). Člověk má geneticky dáno jak dlouho budou jednotlivé fáze trvat i počet vlasů. Lidský vlas roste zhruba 2,5 – 7 let a každý den člověk běžně ztratí okolo 100 vlasů. Pokud je ten počet vyšší mohlo by jít už o nějaký závažnější problém. 

Příčiny padání vlasů

K nadměrnějšímu padání vlasů dochází z mnoha různých příčin. Může to být ale i dáno třeba geneticky nebo tím, že je narušen jeden z části vlasového cyklu. Padání vlasů ale způsobují i běžnější věci jako je špatná životospráva nebo hormonální změny. Ty nejběžnější příčiny padání vlasů jsou:

  • stres
  • špatná životospráva a stravování (ve stravě chybí důležité vitamíny a minerály pro správný růst vlasů)
  • hormonální změny (porod, menopauza, různé hormonální terapie aj.)
  • onemocnění štítné žlázy
  • některé léky mají také vliv na padání vlasů
  • závažnější onemocnění, velmi často autoimunitní jako je třeba lupus dále pak třeba diabetes, lupénka atd. 
  • psychická a fyzická zátěž (operace, porod aj.)
  • nevhodná úprava vlasů

Vlasům také škodí přehnaná péče, jako je třeba časté mytí, fénování a také třeba chemické úpravy vlasů – barvení, odbarvování aj. U žen se často stává, že během těhotenství mají krásnou bujnou hřívu. Bohužel vzhledem k hormonálním změnám se po porodu tato krásná bujná hříva změní v dva vlasy Homera Simpsona. To se ale zhruba do 2 – 3 měsíců obvykle upraví a vlasy se vrátí do původní podoby před těhotenstvím. Občas se stává, že to trvá déle.

TIP: Jak vybrat žehličku na vlasy?

Co pomáhá proti padání vlasů?

Pokud vás trápí nadměrné vypadávání vlasů, je nejdůležitější zjistit příčinu. S tím vám může pomoc lékař. Většinou doporučí léčbu vhodnými léky obsahujícími látky jako např. minoxidil nebo finasterid. Pomoci vám mohou i šampony a jiné přípravky proti padání vlasů. Jak je napsáno výše, nadměrná péče vlasům vlastně škodí. S vhodnou volbou správného šamponu a nebo séra vám poradí v lékárně, případně může doporučit i lékař. Na trhu je k dostání mnoho přípravků např. Alpecin, Revalid nebo Vichy aj. 

Jako u každého onemocnění by měla být léčba zaměřena především na odstranění příčiny, což znamená v případě vypadávání vlasů po užívání některých léků domluvit se s lékařem, jestli je možné předepsat jiné léčivo (nikdy léky nevysazujte bez porady s lékařem!). V případě hormonálních změn se většinou stav samovolně upraví po nějaké době. Pokud ovšem trpíte vypadáváním vlasů v důsledku závažnějšího onemocnění a je vám například naordinovana chemoterapie, pomůže vám jen trpělivost. Vlasy po ukončení léčby většinou znovu narostou. 

Vhodné potraviny a vitamíny pro růst vlasů

Pro podporu růstu vlasů a zlepšení jejich kvality můžete samozřejmě vždy zařadit do stravy vhodné potraviny jako je například rýže, ryby, luštěniny, samozřejmostí bývá ovoce a zelenina a také jsou vhodné různá semínka (chia, sezam aj.)

Co se týče vitamínů a minerálů tak častou příčinou vypadávání vlasů je nedostatek železa nebo zinku, selenu a také vitamínů D,B12 , C a A. 

Problém alopecie

Alopecie je autoimunitní porucha, které způsobuje padání vlasů. Existují tři typy a to:

  • alopecia areata totalis – varianta, kdy ztratíte všechny vlasy
  • alopecia areata universalis – ztratíte nejen vlasy ale veškeré ochlupení na těle
  • difúzní alopecie – vlasy řídnou relativně rovnoměrně po celé hlavě

U lidí trpící alopecií se množství vypadaných vlasů liší, někdo má jen lysá místa, někdo ztratí vlasy všechny. ztráta vlasů je u některých lidí trvalá, u jiných časem vlasy zpátky dorostou. 

Jak je psáno výše alopecie je autoimunitní onemocnění. Každý člověk má imunitní systém, který ho chrání před škodlivými vlivy jako jsou bakterie či různé viry. V případě autoimunitního onemocnění napadá imunitní systém buňky, které považuje za nebezpečné a v případě alopecie jsou to vlasové folikuly (místo odkud vlas vyrůstá).

Prvními příznaky tohoto onemocnění jsou malá místa bez chlupů nebo vlasů, která se rozšiřují a vytvoří se lysina. Během krátké doby dochází k velmi razantnímu úbytku vlasů, také se to projeví na nehtech, které mohou být najednou křehčí, lámavějsí a červené. 

Bohužel alopecie se nedá léčit ale lze její dopad zmírnit účinnou léčbou jako jsou kortikosteroidy nebo imunoléčba, kterou nařídí lékař. V dnešní době existují i charitativní organizace, které pro lidi s alopecií vyrábějí krásné paruky, které bývají vytvořené ze skutečných vlasů, které darovali lidé z celé republiky.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.