Jak vybrat žehličku na vlasy

Chcete či potřebujete koupit žehličku na vlasy, ale v parametrech a značkách se vůbec nevyznáte? Nevíte, jaké funkce by měla mít a co by měla splňovat? Pak je tento článek právě pro Vás! Žehliček na vlasy je na trhu celá řada a vyznat se v nich může být opravdu náročné. Proto Vám přinášíme pár chytrých rad, díky kterým bude výběr naprostá hračka!

Profesionální žehlička na vlasy Remington s keramickými destičkami a technologií OPTIheat udrží Vaše vlasy krásně nastylované, zdravé a lesklé.

Parní žehlička na vlasy vyžehlí vlasy 2x rychleji a zanechá je 2x lesklejší než obyčejná žehlička. Navíc se teplotně sama přizpůsobí potřebám vlasů.

Žehlička na vlasy ETA Fenité 3337 má funkci postupného uvolňování arganového oleje a keratinu a také navíc dokáže vlasy vyžehlit pomocí páry.

Obsah článku

Výběr podle typu vlasů

Nejdůležitějším faktorem při výběru správné žehličky jsou Vaše vlasy. Od jejich typu se odvíjí výběr materiálu, funkcí a dokonce i typu žehličky. Pokud jsou Vaše vlasy slabé, oceníte ochranné funkce, díky kterým bude žehlení vlasů šetrné. Pokud máte naopak hrubé a nepoddajné vlasy, bude se Vám hodit žehlička, která zvládne vyšší teploty. Konkrétní výběr funkcí a materiálů pro určité druhy vlasů bude upřesněn níže.

Na materiálu žehlicí plochy záleží

Možná jste již všimli, že jedním z rozdílů u jednotlivých žehliček na vlasy je právě materiál, ze kterého je žehlicí plocha vyrobena. Jejich správný výběr je velice důležitý, protože díky němu zamezíte nechtěnému poškození vlasů. Některé žehlicí plochy navíc mohou být napuštěny oleji, které se při žehlení do vlasů uvolňují. Díky tomu vlasy vypadají více zdravé a lesklé. Žehličky na vlasy mohou být vyrobeny z níže uvedených materiálů.

Keramika

Destičky vyrobené z keramiky jsou hladké, po vlasech dobře kloužou a díky tomu vlasy při žehlení nijak nepoškozují. Nahřívají se rychle a hřejí rovnoměrně. Keramiku můžeme doporučit jemnějším vlasům, kterým svědčí nižší teploty, a to z toho důvodu, že rovnoměrné rozehřátí destiček vlasy krásně vyžehlí i bez použití vysoké teploty.

Kov

Tomuto materiálu byste se při výběru žehličky na vlasy měli vyhnout obloukem. Destičky vyrobené z kovu se totiž mohou nerovnoměrně zahřívat a Vašim vlasům hrozí poškození a dokonce i spálení. Pozor si však dejte i na kovové destičky pokryté keramikou, protože ta se může s opotřebením porušit a vlasům tak opět hrozí poničení.

Teflon

Materiál, který je velmi šetrný k vlasům, jelikož je chrání před nadměrným teplem a zároveň brání připalování stylingových přípravků na vlasech. Nemusíte se tak bát, že pokud si nanesete vlasový přípravek a poté vlasy vyžehlíte, zničíte je.

Turmalín

Pokud máte problém s vlasy, které elektrizují a všude létají, turmalín by mohl být vhodným materiálem pro Vaši žehličku. Produkuje totiž záporné ionty, které působí antistaticky a navíc udržují vlhkost ve vlasech a zvýrazňují jejich lesk. Turmalínové žehličky navíc dokáží vlasy vyžehlit i při nízkých teplotách, a tak jsou vhodné pro oslabené a jemné vlasy.

Titan

Žehlicí destičky z titanu jsou velmi odolné vůči vysokým teplotám, poškození a zaručují dlouhou životnost. Z toho důvodu je oceňují také profesionálové. Pokud máte hrubé a nepoddajné vlasy, které k úpravě potřebují vyšší teplotu, zvolte titanovou žehličku.

Kombinace materiálů

Jelikož mají různé materiály i své mouchy, výrobci je často kombinují k dosažení naprosté dokonalosti. Jednou z možností je spojení keramiky a turmalínu, což jistě ocení majitelé slabých vlasů. Majitelé hrubých a nepoddajných vlasů naopak ocení kombinaci keramiky a titanu, a to právě kvůli odolnosti titanu a schopnosti keramiky žehlit při nízké teplotě.

Je velikost žehličky důležitá?

Odpovědí je jednoznačné ano! Při výběru velikosti žehličky musíte brát v potaz velikost ramen a žehlicí plochy. S ohledem na tyto parametry se žehličky dělí na dva typy.

  • žehlička s úzkými rameny – tento typ se hodí pro všechny typy vlasů, zvládají vlasy kromě žehlení i navlnit. Šířka jejich destiček je zhruba 2,5 cm.
  • žehlička se širokými rameny – široká ramena se hodí pro dlouhé, husté a nepoddajné vlasy. Výhodou je ten fakt, že se s nimi žehlí vlasy rychleji, avšak nevýhodou je naopak obtížná manipulace. Se širokými žehličkami se vlasy špatně navlňují.

Typy žehliček

Na výběru typu žehličky taktéž záleží. Zde mějte na paměti, že je vhodné vybrat si takový typ žehličky, který bude Vašim vlasům a požadavkům na styling nejblíže. Na trhu se můžeme setkat s těmito typy:

Klasické žehličky

Tento typ žehliček je vhodný pro všechny typy vlasů. Jsou ideální pro běžné žehlení a zvládnou i natáčení. Vybírat můžete z několika značek, různých cen, funkcí a parametrů. Nevýhodou je, že si klasické žehličky nemusí poradit s nepoddajnými vlasy a nemusí mít nastavitelnou teplotu.

Parní žehličky

Oproti klasickým žehličkám na vlasy jsou parní žehličky skvělou volbou pro vlastníky kudrnatých a silných vlasů. Vlasy žehlí pomocí páry, která urychluje žehlení a zároveň minimalizuje teplotní šok, takže vlasy vyžehlí téměř bez poškození. Parní žehličky nejsou vhodné pro jemné vlasy.

Ionizační žehličky

Pokud Vaše vlasy elektrizují, ionizační žehlička je pro ně ideální. Díky záporným iontům, které žehlička produkuje, se vlasy při žehlení zvlhčují, méně se lámou a jsou na pohled zdravější, lesklejší a hladší. Vhodné jsou pro všechny typy vlasů.

Cestovní žehličky

Lidé, kteří jsou hodně na cestách, jistě oceníte cestovní žehličky. Díky jejich malému rozměru se vejdou do jakéhokoliv zavazadla. Malý rozměr však neznamená, že by nedokázaly to, co žehličky velké. Nevýhodou může být malá žehlící plocha, a tak se cestovní žehličky hodí spíše pro občasné použití.

Profesionální žehličky

Profesionální žehličky na vlasy jsou výbornou volbou pro kadeřníky. Jsou totiž vyrobeny z odolnějších materiálů, dokáží pracovat o dost déle než obyčejné žehličky a mají delší životnost. Disponují funkcemi, které klasické žehličky nemají.

Žehličky na vlny a lokny

Tento typ žehličky jsou skvělým pomocníkem jak při žehlení vlasů, tak při jejich natáčení. Okraje žehličky jsou zaoblené, aby vlasy lépe klouzaly, a žehlicí plochy jsou užší, aby se lokny lépe vytvářely. Žehličky na lokny jsou vhodné spíše pro normální a jemné vlasy.

Žehlicí kartáče

Máte po vyžehlení zplihlé vlasy? Žehlící kartáč se o to postará. Je navržen speciálně tak, aby vlasům udržel přirozený objem. Statické elektřiny se při žehlení vlasů nemusíte bát. Kartáč je vhodný pro všechny typy vlasů.

Důležité parametry

Jaké parametry byste měli při výběru žehličky na vlasy sledovat?

  • Příkon
    • Ovlivňuje rychlost nahřátí. Pohybuje se v rozmezí 30-90 W. Čím vyšší výkon, tím rychlejší nahřátí.
  • Velikost žehlicí plochy
    • Úzké destičky jsou dobré pro vlnění, široké pro efektivní narovnání. 
  • Délka kabelu
    • Zvolte délku podle toho, jak daleko máte od zásuvky k zrcadlu tak, aby Vás délka nijak neomezovala. 
  • Regulace teploty
    • Velmi vhodná funkce pro různé typy vlasů. Nejčastěji se pohybuje v rozmezí 80 – 24°C
  • Rychlost nahřátí
    • Ovlivněna příkonem, zahřát se může od méně než 20 sekund do zhruba 50 sekund.

Funkce, které by žehličce neměly chybět

  • Regulace teploty
  • Automatické vypnutí
  • Displej
  • Otočný kabel
  • Integrovaný stojánek k odložení 
  • Ionizace

Oblíbené značky žehliček na vlasy

Remington

Značka Remington vznikla v roce 1816. Dnes je lídrem světového trhu s elektrickými spotřebiči. Remington vyrábí spotřebiče, které slouží k péči o vlasy, k holení, depilaci nebo zastřihování. Všechny výrobky jsou funkční a designové.

L’Oréal

L’Oréal Paris je světová kosmetická značka, která se na trhu pohybuje více jak 110 let. V jejich sortimentu najdeme produkty k líčení, péči o vlasy a barvy na vlasy. Kromě kosmetických produktů, společnost vyrábí i kvalitní žehličky na vlasy.

ETA

Tradiční česká značka malých domácích spotřebičů působí na trhu od roku 1943 a patří mezi největší české značky. Zakládají si na tradici a kvalitě. V roce 2011 značku ETA koupil lídr na trhu distribuce domácí elektroniky HP Tronic Zlín. Společnost ETA pravidelně získává ocenění Dobrá značka.

Tipy na nejlepší žehličky na vlasy

Profesionální žehlička na vlasy Remington s keramickými destičkami a technologií OPTIheat udrží Vaše vlasy krásně nastylované, zdravé a lesklé.

Parní žehlička na vlasy vyžehlí vlasy 2x rychleji a zanechá je 2x lesklejší než obyčejná žehlička. Navíc se teplotně sama přizpůsobí potřebám vlasů.

Žehlička na vlasy ETA Fenité 3337 má funkci postupného uvolňování arganového oleje a keratinu a také navíc dokáže vlasy vyžehlit pomocí páry.


Přečtěte si také

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.