Jak čistit psovi zuby

Čištění zubů představuje jednu ze základních složek péče o psa. Jde však o složku, která je velmi často podceňovaná a opomíjená. Proč a jak správně čistit zuby psa?

Obsah článku

Proč čistit psovi zuby

Možná vás to nikdy nenapadlo, ale u psů je to podobné jako u lidí. Pokud se o jejich zuby nebudeme pravidelně starat, začne se tvořit zubní kámen. Ten je plný bakterií a představuje nebezpečí pro celý organismus. Postupně se může rozvinout až zánět dásní skrze který se tyto bakterie dostávají do krevního oběhu a tak kolují celým tělem. Důsledkem může být řada zdánlivě nesouvisejících zdravotních problémů.

Pes nám navíc není schopen říct, že ho bolí zub nebo dáseň. Vzniklý problém tak mnohdy řešíme až ve chvíli, kdy se zuby nedají zachránit. Jak problém tedy poznat? Jedním z indikátorů je nepříjemný zápach z pusy psa. Je lepší se však raději zaměřit na prevenci a předejít tak možným nepříjemnostem. No a nebudeme si nic nalhávat. Díky prevenci ušetříte dost peněz, které byste jinak utratili u veterináře.

Pes si zuby čistí sám?

Proč čistit psovi zuby, když jeho předek vlk si je taky rozhodně nečistil? Dnešní psi už s vlkem zas tolik společného nemají. Liší se jejich skladba potravy, anatomie i životní styl. Je tedy zřejmé, že vlk a pes domácí má trochu jiné potřeby.

Často se spoléháme na to, že pes si čistí zuby sám za pomocí dentálních hraček, různých speciální pamlsků a zkrátka všemožným okusováním či žvýkáním tvrdých věcí. Ano i tyto aspekty jsou při péči o chrup vašeho psa důležité. Při používání těchto vychytávek dochází k mechanickému otěru plaku z psích zubů a společně se správným čištěním psích zubů tak představují dokonalou kombinaci. Pokud bychom ale chtěli nahradit čištění zubů hračkou či pamlskem, je to jako kdybychom místo čištění zubů každé ráno a večer žvýkali žvýkačku.

TIP: Pes v posteli aneb rozmazlujete svého psa?

Jak často čistit psovi zuby

Ideální je čistit zuby každý den, ale dostačující bývá obvykle čištění dvakrát týdně. Častější čištění je důležité především u malých plemen psů, jelikož bývají náchylnější na zubní problémy.

Čím čistit psovi zuby

Při čištění zubů se neobejdete bez kartáčku a jejich výběr je opravdu pestrý. Použít můžete klasický lidský kartáček, ovšem jeho štětiny by měly být co nejměkčí. Ideální je kartáček na zuby pro děti. Existuje však i alternativa klasického kartáčku vyrobená přímo pro psy. Koupit můžete i dvouhlavý kartáček, který čistí vnější i vnitřní plochu zubu současně a zároveň má ideální sklon vůči dásni psa. Pro jednodušší manipulaci se vyrábí také kartáček, který můžete navléct na prst.

Pokud s čištěním začínáte a vašemu psovi není kartáček příjemný, jako mezikrok skvěle poslouží gáza namotaná na prst či přímo vyrobené návleky. Efekt čištění sice není stejný jako u kartáčku, ale pro pejska to bude o něco příjemnější a může si tak na pro něj novou a nepříjemnou manipulaci postupně zvyknout.

Čištění zubů může zpříjemnit také vhodně zvolená pasta na zuby. Nikdy nepoužívejte žádnou lidskou pastu, jelikož by mohla pejskovi ublížit. Pasty pro psy se vyrábí hned v několika lákavých příchutích, díky kterým si pes bude čištění zubů naprosto užívat. Čistit zuby můžete i bez pasty, ale čištění s pastou bude pro psa mnohem příjemnější a zase o něco efektivnější.

Jak čistit psovi zuby

S čištěním zubů začněte pomalu. Není nutné teď hned odchytit psa a násilím mu zuby vyčistit. Každý pejsek je jinak citlivý. Některý si nechá zuby vyčistit hned a s jiným to bude potřeba natrénovat. Vytvořte z čištění nový rituál, na který se pejsek bude těšit.

Nejprve zvykejte psa na dotek na tlamě a čenichu. Po každém doteku ho pochvalte a odměňte. Když uvidíte, že s tím nemá problém, pomalu začínejte sahat do pusy. Nezapomínejte na pochvalu a odměny. Pak postupně jezděte prstem po zubech či masírujte dásně. Přitom však sledujte vašeho psa a tempo pokroku přizpůsobte jemu. U citlivějších pejsků se k masírování dásní můžete dostat klidně až za pár týdnů. 

Když máme utvořený návyk, vrhneme se na samotné čištění. Začít můžeme již zmíněnou gázou a postupně zapojovat kartáček. Dáme pastu na kartáček a jdeme na to. Nejprve čistíme vnější stěnu zubů, které jsou po stranách. Pokračujeme jejich vnitřní stěnou a na závěr si necháme zuby přední. Ty jsou nejcitlivější, a proto je nejlepší jimi končit. Kartáček by měl být lehce nakloněn, aby se štětiny dostali pod kraj dásní. Zkrátka zásady pro čištění jsou obdobné těm, kterými se držíme my.

TIP: CBD pro zvířata jako prevence i léčba

Jak čistit zuby video

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.