Dehydratace – její příčiny, projevy a léčba

Voda je nezbytnou součástí našeho těla. U dospělých osob zastupuje 60 – 70 % hmotnosti lidského těla. V případě, že dojde k významnému úbytku obsahu vody v těle, dochází k narušení vnitřní rovnováhy a následně i ke zdravotním komplikacím. Jak rozpoznat dehydrataci, jak jí předcházet a jak ji léčit? Přečtěte si vše, co vás o dehydrataci zajímá.

Obsah článku

Co to je dehydratace a jak ji poznat?

Dehydratace je stav, kdy tělo ztratí více tekutin než přijme. To vede k nerovnováze tělních tekutin. Vážná dehydratace dokonce může být potenciálně život ohrožující a může způsobit trvalé poškození organismu. Mezi jedny z prvních projevů dehydra­tace patří u dospělých osob žízeň a tmavší moč. Právě barva moči je považována za nejlepší ukazatel úrovně hydratace. Světlá a čirá moč značí dobrou hydrataci, zatímco tmavší barva signalizuje dehydrataci.

Mírná dehydratace může mít řadu projevů a příznaků. K nejběžnějším patří:

  • sucho v ústech a na jazyku,
  • snížené vylučování moči nebo tmavá moč,
  • únava a závratě,
  • bolest hlavy,
  • zrychlený srdeční tep a zrychlené dýchání.

Při závažnější dehydrataci organismu si mohou projevit i příznaky jako svalové křeče, zvracení nebo průjem, nízký tlak, silná žízeň, bledá pokožka, zrychlené plytké dýchání či nízká pružnost kůže.

Dehydratace u seniorů a dětí

Dehydratace u seniorů je častým problémem. S věkem se totiž snižuje pocit žízně a tělo tak potřebu přijímat tekutiny nemusí vždy dostatečně signalizovat. Nepomáhá k tomu ani fakt, že některá léčiva mohou zvyšovat riziko dehydratace. Co se týká dehydratace u dětí, zejména u kojenců, může být velmi nenápadně nebezpečná, jsou totiž vysoce náchylní. Tělo dítěte může rychle ztrácet tekutiny v důsledku horečky, zvracení, průjmu nebo nadměrného pocení. Proto mají děti vyšší nároky na příjem tekutin.

Příčiny dehydratace

Dehydratace znamená, že tělo ztratilo či ztrácí více tekutin než přijme. Jasnou a obecně známou příčinou je nedostatečný příjem tekutin. Stává se převážně v horkém počasí nebo při fyzické námaze. Málo koho možná napadne, že dehydratace může být způsobena i ztrátou tekutin. Dehydratace při průjmu nebo dehydratace při zvracení jsou běžné příčiny z důvodu rychlého ztrácení tekutin. Při nadměrném pocení, které může být způsobené horečkou, intenzivním fyzickým cvičením nebo saunováním je třeba mít zvýšenou pozornost na pozorování možných příznaků dehydratace. Možnou příčinou jsou i léky, které mohou zvyšovat riziko dehydratace.

Doporučený denní pitný režim

Ta správná otázka je, kolik tekutin denně musí člověk vypít, aby se vyhnul dehydrataci? Množství tekutin, které by každý měl denně přijmout, závisí na mnoha faktorech, jako je:

  • zdravotní stav
  • fyzická aktivita
  • počasí
  • věk a další.

Je důležité pít dostatek tekutin během dne, aby se předcházelo dehydrataci. Obecně je doporučováno množství alespoň 2 litry vody denně. Pokud bychom odlišili příjem tekutin dle pohlaví, muži by v průměru měli přijmout přibližně 3,7 litru denně a ženy asi 2,7 litru. Hodnoty zahrnují tekutiny z pití i jídla, asi 20 % denního příjmu tekutin pochází z jídla a zbytek z nápojů. Záleží, jak bylo výše uvedeno, na jiných faktorech, proto například pokud během dne  sportujete nebo je horké počasí, měl by být příjem vody výrazně vyšší.

A co dehydratace dokáže tělu způsobit?

Jak již bylo zmíněno, záleží na různých faktorech, jako je bolest hlavy, únava, závratě a další, se mohou projevit i závažnější důsledky. V případě, že je dehydratace dlouhodobá, neboli chronická, může být vyvolána celá řada problémů. Během trvalé dehydratace se mohou objevit příznaky, kterých si člověk nemusí ani všimnout, neboť tělo se stává méně citlivým na příjem vody a snaží se fungovat s menším množstvím, i v případě, že má zvýšenou potřebu. Mimo obvyklých projevů dehydratace může dojít k urolitiáze, což je chronický stav tvorby kamenů v ledvinách, močovém měchýři či močových cestách. V případě chronické dehydratace se objevují i nevolnosti, svalové křeče, zvýšené riziko infekcí močových cest, snížení kognitivních funkcí a může vést k problémům s ledvinami i srdcem.

Tipy, jak si s dehydratací poradit, když nastane

Léčba dehydratace spočívá v doplnění ztracených tekutin. V mírných případech stačí zvýšit příjem tekutin. Pokud se jedná o dehydrataci způsobenou průjmem nebo zvracením, doporučuje se pít menší množství tekutin, ale častěji, aby se zabránilo dalšímu zvracení.

V těžších případech může být nutná hospitalizace a podání tekutin odborným personálem.

Je důležité si uvědomit, že včasná detekce a léčba dehydratace může zabránit zmiňovaným zdravotním komplikacím. Pokud máte podezření na dehydrataci u sebe či u blízkých, neváhejte kontaktovat lékaře.

Zdroje:

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.