Základní vybavení každé posilovny

Fitness centra nejen v České republice zažila v posledních 10 letech doslova boom. Z původně poměrně jednotvárně zařízených fitness center se staly moderní designové prostory, které se navíc značně liší tím, co nabízejí. Abyste se ve všem zorientovali a snáze si zvolili fitko, do kterého budete chodit pravidelně, máme pro vás seznam vybavení, které by v žádném fitness centru nemělo chybět.

Kardiozóna s běhacími pásy a trenažéry

Co by to bylo za návštěvu fitness centra bez náležitého úvodního zahřátí? Kardiozóna je k tomuto účelu úplně ideální. Běžecký pás navíc skvěle poslouží těm, kteří jsou zvyklí přes léto běhat, ale během chladnějších dnů se raději uchýlí pod střechu. 

Vzhledem k tomu, že kardiozóna patří dnes k vůbec nejžádanějším částem všech posiloven, měla by být náležitě prostorná a obsahovat dostatečné množství běžeckých pásů a dalších kardiotrenažérů. Nikdo totiž nechce stát na svůj tréninkový stroj frontu. 

Jednoruční a obouruční činky

Přestože stroje mají své nesporné výhody, „volné váhy“ jsou nepostradatelnou klasikou každého fitka. Společně s kardiozónou jde o naprostý základ, bez kterého se žádný trénink skutečně neobejde. I kdyby ve fitku nic jiného nebylo, s jednoručními a obouručními činkami jste schopni odcvičit plnohodnotný trénink celého těla.

Ideální je, pokud se ve fitku nacházejí jak jednoruční činky s pevně danou vahou, tak prázdné obouruční osy a kotouče, díky nimž si můžete naložit přesně tolik, kolik potřebujete.

Hrazdy a další vybavení na cvičení s vlastní vahou

Existují svalové partie, k jejichž procvičení se nejlépe hodí klasické cviky s vlastní vahou. Typickým příkladem jsou záda a shyby. V žádném fitku by proto neměla chybět hrazda s možností několika variant úchopů, aby bylo procvičení zad pomocí shybů skutečně komplexní. 

Vzhledem k rostoucí popularitě se z původního řešení, kdy často byla v celém fitku jen jedna hrazda, postupně stává celá workoutová zóna. V té jsou nejen hrazdy, ale i spousta dalšího užitečného vybavení na cvičení s vlastní vahou nebo různými alternativními pomůckami.

Posilovací stroje

Někdo je zatracuje, další na ně nedá dopustit. Pravda ale je, že bez strojů se žádné klasické ani moderní fitko neobejde. Posilovací stroje jsou ideální k izolovanému procvičení konkrétních svalových partií. Posloužit tedy mohou těm, kteří cítí, že určitá svalová partie zaostává, nebo které u jiné z partií trápí zranění či únava. Díky strojům můžete s podobnými „handicapy“ efektivně pracovat a dále se rozvíjet.

Stroje jsou také zpravidla bezpečnější. Jsou tak mnohdy doporučovány lidem se slabší tělesnou konstitucí nebo lidem v pokročilejším věku. Naopak mladší ročníky a začátečníci by se měli soustředit na základní cviky s vlastní vahou a klasickými činkami.


Přečtěte si také

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook