Oblíbené hračky pro děti

Vybrat ideální hračku pro dítě, která ho nejen zabaví, ale bude mít také přínos pro jeho rozvoj, není zrovna snadné. Hračkárny doslova praskají ve švech a při nákupu dárků pro děti zde můžete strávit klidně hodinu – proto se vyplatí vědět, pro co se do hračkárny chystáte, nebo se alespoň zaměřit na určitý druh hraček vhodný pro obdarované dítě. Jak takovou hračku tedy vybrat a jaké máte vlastně možnosti?

Obsah článku

Jak vybrat hračku pro dítě?

Při výběru hraček bychom měli dbát na tato kritéria:

Věk

Věk je asi nejdůležitějším atributem při výběru hraček. Z tohoto pohledu je dělíme do následujících skupin:

  • hračky pro nejmenší 0-6 měsíců
  • hračky pro batolata od 6 měsíců
  • hračky pro děti od 1 roku
  • hračky od 2 let
  • hračky od 3 let
  • hračky pro předškoláky a mladší školní děti (od 5 let)
  • hračky pro starší děti (cca od 8 let)

Pohlaví

Pohlaví dítěte samozřejmě určitou roli hraje také, ale většinou se jedná spíše o barevný rozdíl růžová vs. modrá. Samozřejmě v určitém věku převládají princeznovské kostýmy a panenky u holek, zatímco u kluků frčí auta a superhrdinové.

U dětí však zejména v mladším věku není důvod rozlišovat, které hračky k jakému pohlaví patří. Mnoho rodičů má za to, že jejich chlapečci by si neměli hrát s kuchyňkou nebo dětskou úklidovou sadou, protože jsou to dívčí hračky. Opak je však pravdou – obě pohlaví by si měla v rámci správného vývoje projít obdobím “hraní rolí”. Pokud si váš chlapeček vybral v obchodě s hračkami panenku a holčička naopak autíčko, netřeba to dítěti rozmlouvat.

Materiál

Hračky se dnes vyrábí prakticky ze všech materiálů. Tím nejběžnějším je plast, který je odolný a vydrží i hrubé zacházení. S jeho vlastnostmi to však může být ošemetné – pokud se jedná o kousátka a chrastítka pro nejmenší děti, vždy dbejte na absenci BPA a dalších škodlivých látek. Materiály by měly být atestovány ideálně pro děti od narození. Tímto “štítkem” by měly být opatřeny také textilní či dřevěné hračky. 

Kvalita před kvantitou

Mnoho rodičů má tendence zahrnovat své potomky kvanty hraček. Většina z nich však skončí bez povšimnutí a obvykle se jedná o levnější a nepříliš kvalitní hračky. Je mnohem efektivnější sáhnout sice po dražším, za to dětmi oblíbenějším kousku, který disponuje různými zábavnými prvky a funkcemi pro rozvoj dítěte. Interaktivní či didaktické hračky dítě zaujmou na delší dobu a poskytnou více aktivit “v jednom”.

Bezpečnost především

Hračka pro dítě musí být vždy bezpečná. Dbejte na to, aby nebylo možné uvolnit menší součástky u kterých hrozí spolknutí či udušení. Jedná-li se o hračku na baterie, jejich kryt by měl být opatřen šroubkem, aby se dítě k bateriím při objevování nedostalo. Preferujte hračky certifikované, splňující standardy Evropské unie.

Z čeho vybírat?

Hraček existuje několik druhů a typů. Při výběru Vám pomůže následující výčet:

Hračky pro miminka a batolata

Mezi nejoblíbenější první hračky patří především různá kousátka, chrastítka, kolotoče nad postýlku, usínáčky a další. U nejmenších dětí jsou velmi oblíbené hračky kontrastní, které upoutají jejich pozornost už v šestinedělí. 

TIP: Recenze Nattou chobotničky

Po prvním přetočení můžete děťátku darovat třeba interaktivní hrací deku nebo hrazdičku. Chcete-li línější miminko povzbudit k lezení, perfektním dárkem bude robotická pohyblivá hračka.

Didaktické hračky

Didaktické hračky jsou opět rozděleny do skupin podle věku dítěte. Jejich úkol je ale vždy stejný – rozvíjet dovednosti, schopnosti a znalosti dítěte. Pomáhají s učením barev, tvarů, prvních slov, názvů zvířat či věcí. U předškoláků mohou formou hry pomáhat s rozepisováním ruky i prvními počty. 

Interaktivní hračky

Pro chvilky, kdy si dítě raději hraje samo, jsou tu hračky interaktivní. Ty nabízejí obvykle hned několik aktivit a mohou pomáhat rozvíjet motoriku, trpělivost, soustředění či disponovat některými didaktickými prvky. Často jsou doplněny o zvukové či světelné efekty. Patří sem různé hrací stolečky, interaktivní hrazdy a hrací deky, robotické hračky či dětské tablety. 

Kreativní hračky pro děti

Jak už samotný název napovídá, kreativní hračky pomáhají s rozvojem kreativity, fantazie a myšlení jako takového. Zařadit sem můžeme prakticky všechno, u čeho dítě tvoří dle vlastní představivosti, ať už jsou to plastelíny, různé kreslící a tvořivé sady, kreativní stavebnice či navlékání korálků.

Stavebnice a puzzle

Stavebnicemi a puzzlemi můžete obdarovat dítka již od jednoho roku – samozřejmě je důležité zvolit ten správný typ. Pro nejmenší jsou vhodné měkké silikonové kostky a dřevěné puzzle s předlohou o 4-10 dílcích. Starší batolata si už jistě vyhrají i se stavebnicemi LEGO Duplo; kostky jsou dostatečně velké, aby nedošlo ke spolknutí, zároveň se pohodlně vejdou do dětských ruček. Starší děti už budou vybírat z klasického LEGO – zde se nabízí hned několik řad jako je LEGO Friends, LEGO Ninjago a mnoho dalšího. 

TIP: Nejoblíbenější LEGO pro děti

Plyšové hračky

Nestárnoucí klasikou a naprostou nezbytností pro dítě každého věku jsou plyšové hračky. Některé děti je preferují před všemi ostatními a dokážou si s nimi vyhrát celé hodiny. Pokud víte, že je obdarované dítě jedním z nich, měkkým plyšákem k přitulení rozhodně nic nezkazíte. Podívejte se na následující webovou stráku Balabim.cz a zvažte pro své ratolesti nákup plyšových hraček.

Panenky, postavičky a zvířátka

U dětí ve školkovém a mladším školním věku jsou velmi populární panenky, různé pohádkové a superhrdinské postavičky nebo plastové postavičky zvířátek. Díky nim si mohou tvořit vlastní příběhy a situace, což je nejen zabaví na poměrně dlouhý čas, ale také rozvíjí jejich fantazii. Super doplňkem k panenkám jsou domečky, ke zvířátkům pak třeba farma nebo stáje. 

Společenské a deskové hry

Děvčata i chlapce přibližně od dvou let lze obdarovat různými společenskými hrami. Ti nejmenší využijí pexeso, domino, lotto či obrázkové ‘člověče nezlob se’. A u těch starších už se meze ve fantazii nekladou – hry mohou být nejen zábavné, ale také vzdělávací. Ty jsou oblíbené zejména v mateřských a základních školách.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram