Za jak dlouho vyprchá alkohol a jak ho odbourat rychle?

Už se vám stalo, že jste se ráno probudili po bujarém večírku, a nebyli jste si jisti, zda máte alkohol stále v těle a jak dlouho ještě v těle bude? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď, jelikož rychlost odbourávání alkoholu je individuální, u každého jedince jiná. Přečtěte si více o tom, jak dlouho trvá, než alkohol z našeho těla dostaneme, jaké faktory to ovlivňují a jak odbourání zrychlit.

Obsah článku

Na čem závisí, za jak dlouho vyprchá alkohol?

Jak dlouho je alkohol v krvi po té, co vypijete třeba jen jednu sklenku záleží na celé řadě vlivů. Tři nejdůležitější faktory ovlivňující odbourávání alkoholu jsou hmotnost člověka, pohlaví a samozřejmě druh a množství zkonzumovaného alkoholu. Ženský organismus je všeobecně vůči účinkům alkoholu mnohem citlivější než mužský. Ženy mají ve srovnání s muži větší podíl tukové tkáně, menší výkonnost jater a méně aktivní žaludeční enzymy. Dalšími faktory jsou:

  • věk – mladším osobám se alkohol odbourává lépe,
  • aktuální fyzický stav,
  • únava,
  • aktuální zdravotní stav,
  • psychické rozpoložení,
  • zkušenosti s pitím alkoholu,
  • jak jsme najezení.

Jak rychle se odbourává alkohol?

Na internetu najdete nejrůznější informace, za jak dlouho vyprchá alkohol z krve. Například jedno pivo či sklenku vína tělo odbourá po delší době, než si můžete myslet. Pro orientaci ale lze využít následující hodnoty, které informují, kolik času potřebuje lidské tělo, aby se vypořádalo s daným množstvím alkoholu.

Odbourávání alkoholu – čas (h)

Pohlaví0,5 l – Pivo 10°0,5 l – Pivo 12°0,2 l – víno0,05 l – lihovina
Muž (85 kg)2:152:452:303:15
Žena (60 kg)3:404:304:153:45

Z toho vyplývá, že pokud muž vypije například láhev vína (0,7 l), odbourá alkohol za přibližně 8 hodin a 45 minut. U ženy to může být až 14 hodin. Údaje o tom, jak dlouho vydrží alkohol v krvi, jsou orientační, závisí na celé řadě zmíněných faktorů. Jedinou jistotou měření je test pomocí kvalitního alkohol testeru, který jasně sdělí, kolik alkoholu ještě v těle máte.

Pozor by se mělo dávat ale také na takzvaný zbytkový alkohol a post-alkoholové stavy, zvané jaké kocovina. Je možné, že po večírku další den už nenadýcháte, ale schopnosti při řízení automobilu nemusí být stoprocentní. Je uváděno, že se tělo z alkoholu může zotavovat až 3 dny.

TIP: Zkuste kalkulačku na výpočet alkoholu v krvi

Kalkulačka – výpočet alkoholu v krvi: Možný zbytkový alkohol v dechu? od MedicSpark.cz – zobrazit vysvětlivky a podrobnosti

Tipy, jak urychlit odbourání alkoholu

Existuje mnoho praktických rad, jak rychle odbourat alkohol. Nejvíce pomůže čas, spánek a činnost metabolismu, který se potřebuje zregenerovat. Tělo potřebuje doplnit spoustu vody, aminokyseliny z bílkovin, vitamíny B, různé další živiny. Pro zmírnění post-alkoholového stavu by se tělu měly dopřát také antioxidanty, které snižují tvorbu jaterních toxinů a volných radikálů.

Jídlo

Klasický vyprošťovací silný vývar nebo česnečka dokáže oslabené tělo probrat. Navíc jsou polévky snadno stravitelné a vhodné pro potřebnou hydrataci organismu. Chřest a jiná zelenina (brokolice, květák) s obsahem síry dokáže také pomoci metabolismu jater, takže jste schopni rychlejšího rozpadu a odstranění alkoholu z těla. Především u chřestu bylo prokázáno, že chrání jaterní buňky po požití alkoholu a poskytuje živiny zlepšující funkci enzymů, které pomohou zmírnit důsledky kocoviny. Dalším řešením jsou fermentované a kyselé potraviny. Nejen populární kyselé okurky, ale i jiná nakládaná zelenina, jako je třeba zelí, dokáží pomoci s odbouráváním alkoholu a podpoří zdraví střevní mikroflóry. Tyto potraviny jsou totiž bohaté na probiotika. Zrychlit metabolismus lze také ovocem (kiwi, mango, banán, jablko), které má vysoký obsah antioxidantů a fruktózy.

TIP: Jak na poctivý hovězí vývar?

Čaje, voda

Dehydratace je typický následek způsobený konzumací alkoholu. Doplnění tekutin je základ pro co nejrychlejší vystřízlivění. Bylinkovými odvary z máty, heřmánku či meduňky nikdy nic nezkazíte. Mimo to přispívají k uklidnění i rozbouřeného žaludku. Pijte hodně obyčejné vody nebo i minerální vody s vyšším obsahem magnesia. Čím více vypijete tekutin, tím rychleji se alkohol bude vyplavovat z těla. Do vody si přidejte vymačkaný citron, dostanete tak do těla vitamin C, který pomáhá k rychlejšímu vylučování toxinů z těla. Řešením jsou í ostatní citrusové šťávy.

Pohyb

Pomoci vám může rozhodně pohyb a samozřejmě čerstvý vzduch. Díky pocení a aktivitě těla se alkohol vyplavuje rychleji. Pocení je jedním ze tří hlavních způsobů, jak alkohol z těla vyloučit. Zbylé dva způsoby jsou močení a dýchání. Pohybem zvyšujete i intenzitu dýchání, která zvyšuje hladinu kyslíku v krvi a to přispívá k činnosti metabolismu.

TIP: Alkohol a jeho vliv na cvičení

Když nic z toho nepomáhá

Už jste vyzkoušeli všechno, ale stále se necítíte příliš dobře? Zkuste například kávu, která sama o sobě sice alkohol rychleji neodbourá, ale kofein jako takový vás probere, dodá pocit osvěžení, sníží vaši únavu, což je pro vás v tuto krušnou chvíli potřeba. S kávou to ovšem nepřehánějte, podporuje totiž dehydrataci. Tipem také může být relativně nepříjemná studená sprcha, která ovšem dokáže dělat divy s cirkulací krve a vaší bdělostí. Pokud máte povinnosti, které nepočkají a musíte někam vyrazit, při nejhorším existuje několik rad, se kterými docílíte, aby z vás někdo jiný necítil alkohol. Ale jak zamaskovat alkohol v dechu

Zkuste pár tipů:

  • pití alkoholu prokládejte občerstvením;
  • pijte více vody, se suchými ústy se pojí více zápachové bakterie;
  • napijte se silné černé kávy;
  • pečlivě si vyčistěte zuby a vypláchněte ústa;
  • žvýkejte žvýkačky bez cukru;
  • napijte se vody s citronem.

Příprava na bouřlivý večer plný alkoholu

V případě, že se na večírek teprve chystáte, můžete nepříjemným stavům a dlouhému odbourávání alkoholu částečně předejít. Příprava před konzumací alkoholu se příliš neliší od tipů na rychlejší odbourání alkoholu.

  • Najezte se! Pokud správně zvolíte jídlo, doplníte potřebnou energii a živiny, bude mít tělo sílu se s alkoholem lépe vypořádat. Ideální jsou pokrmy bohaté na vlákninu a proteiny. Říká se, že pomáhá konzumace tučných jídel. To sice oddálí působení alkoholu, ale díky tomu vás kocovina ráno přesto nemine.
  • Pijte velké množství vody! Obecně platí, že jedna sklenice vody na jeden alkoholický nápoj je ten ideální poměr. Vodu tedy pijte jak před večírkem, během i po něm.
  • Nemíchejte druhy alkoholu! Chcete-li se vyhnout nepříjemnému ránu, snažte se nemíchat pivo, víno nebo tvrdý alkohol, ideálně nemíchat ani tvrdý alkohol mezi sebou. Tip: šampaňské, míchané drinky s minerálkou se vstřebávají rychleji. Naopak sladké a silně slazené nápoje se vstřebávají díky cukrům pomaleji.

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.