Přehled cyklo příslušenství – co vám nesmí chybět?

Cyklistické doplňky zvyšují komfort i bezpečí při každé jízdě. Abyste na povinné či doplňkové příslušenství nezapomněli, připravili jsme si pro vás přehled těch nejdůležitějších. Přečtěte si, co by se vám mohlo na kole hodit.

Obsah článku

Helmy na kolo

Nejdůležitějším doplňkem je rozhodně cyklistická helma. Z důvodu bezpečnosti je doporučována i na sebekratší vyjížďku, kdy pro děti a mladistvé do 18 let je dokonce povinnost helmu na kole mít. Důležitými faktory pro výběr správné helmy je velikost, hmotnost i odvětrávání. Existuje hned několik typů.

  • Silniční helmy – nejběžnější typ. Helmy jsou určené pro jízdu na silničním i horském kole pro dospělé i děti. Tento typ spadá do nižší cenové kategorie s nižší váhou a dobrým odvětráváním.
  • MTB helmy – robustnější tvar, často s větším kšiltem. Helmu využijete při jízdě na silnici, ale i v náročnějším terénu. Svým vzhledem i systémem odvětrávání připomíná tento typ klasické silniční přilby, ale obvykle kryje větší část týlu.
  • Integrální helmy – hlavu chrání kompletně. Při sjezdu, enduro trasách a v náročnějších terénech je tato helma nezbytností. Full-face helmy chrání hlavu ze všech stran, mají zesílenou ochranu v oblasti brady, to se promítá do váhy helmy a špatného odvětrávání. Pokročilé přilby mají chránič brady odepínací.
  • BMX helmy – kvůli tvaru se označují jako “kokosky”. Helmy často bez odvětrávání ocení jezdci BMX kol, skateboardů, longboardů či na kolečkových bruslích. Helmy jsou obecně velmi pevné a odolné. 

Cyklistické oblečení

Neexistuje špatné počasí, pouze špatně oblečený cyklista. Bez padnoucího cyklistického oblečení se neobejdete, ať už na jízdním kole vyrazíte kamkoliv. Při jízdě zajistí komfort, umožní podat ten nejlepší výkon, a navíc se v něm budete cítit skvěle. 

Cyklistická bunda

Svrchní vrstva, bez které se neobejdete, je rozhodně bunda případně vesta. Hlavními vlastnostmi, které by svrchní vrstva měla mít, patří nepromokavost, větru odolnost a prodyšnost. Do standardních podmínek ještě nemusí být bunda tolik zateplená, ale pokud vás ani nízké teploty v cyklistice nezastaví, určitě by měla vrstva disponovat alespoň slabou podšívkou. Výhodou je, pokud je bunda skladná, vejde se pak snadno do batohu či kapsy.

Cyklistické kalhoty

Nejsou-li teploty už letní, uvítáte kalhoty na kolo. Měkká ergonomicky tvarovaná vložka a elastický materiál zvyšuje komfort při jízdě. Praktické jsou zejména takové kalhoty, které mají zakončené nohavice silikonovým nebo gumovým proužkem. Pokud rádi jezdíte na lehko, myslete při výběru kalhot na to, aby měly kapsy. 

Cyklistické kraťasy

Kraťasy se stejně jako cyklistické kalhoty vyrábí z pružných a prodyšných materiálů, odvádí pot a značně ovlivní vaše pohodlí. Kvalitní modely se vyjímají praktickými kapsami, odvětráváním, reflexními prvky a antibakteriální vložkou. Nechcete-li si pořizovat na chladnější měsíce kalhoty, vystačíte si přidáním cyklistických návleků ke kraťasům. Návleky nezaberou mnoho místa a v nouzi přijdou vhod.

Cyklistické rukavice

Rukavice patří také k základní výbavě cyklisty. Zabraňují klouzání rukou při držení řídítek, chrání ruce před otlačeninami a v neposlední řadě předchází vážnějším odřeninám při pádu. Většina cyklistů používá krátké rukavice s uříznutými prsty. Vyrazíte-li do trail parku nebo bikeparku, oceníte dlouhoprsté rukavice, zejména pokud byste spadli. Dlouhoprsté rukavice jsou vyráběny tak, aby byly maximálně prodyšné.

Pedály

Správné pedály zvyšují komfort jízdy a ovládání kola. V nabídce jsou klasické, platformové i nášlapové pedály. Klasické pedály bývají z kovu či plastu. Kvůli riziku snadného sklouznutí nohy jsou oblíbenější platformové. Ty mají stejný tvar jako klasické, ale disponují větší šířkou a protiskluzovými výstupky. Nášlapové pedály jsou zámečkem napevno přichyceny s podrážkou boty. Lépe se tak pracuje se silou nohy.

Cyklistické boty

Důležitou první otázkou při výběru bot a treter na kolo je, zda budete používat nášlapné pedály nebo platformy, kdy každý typ je vhodný na něco i pro někoho jiného. 

  • Cyklistické tretry a boty pro nášlapné pedály jsou doporučovány jezdcům se zkušeností s těmito pedály nebo jezdcům s dobrou technikou jízdy v terénu, případně sportovně založeným jedincům. 
  • Boty bez nášlapů doporučujeme spíše začátečníkům, cykloturistům nebo jezdcům, kteří jezdí v těžkém terénu, kde je potřeba v různých krizových situacích rychle botu sundat z pedálu.

Batohy a ledvinky

Jezdíte-li na delší vyjížďky, jistě s sebou potřebujete vzít náhradní vrstvu oblečení, duši, pumpičku, nářadí, pití, peněženku apod. Cyklistický batoh je uzpůsoben přesně na tyto potřebné cyklistické pomůcky. Často má místo pro vodní rezervoár. Batohy jsou dobře odvětrávané, odlehčené, s dostatečným množstvím popruhů, aby pevně seděl na vašich zádech. Rostoucí popularitu také mají cyklistické ledvinky s jasnou výhodou. Ledvinka je upevněna kolem pasu, a tak se k obsahu rychle dostanete i během jízdy.

Brýle na kolo

Cyklistické brýle jsou ochranou proti létajícímu hmyzu, slunci, větru i případnému dešti. Faktorem důležitým pro výběr je UV ochrana a zabarvení sklíček. Můžete mít s sebou v batohu náhradní sklíčka čirá či zatmavená, nebo si rovnou pořiďte samozatmavovací brýle. Speciálním doplňkem jsou také polarizační brýle, které nepropouští k oku odražené sluneční světlo od silnice, vodní hladiny, sněhu nebo jiných lesknoucích se povrchů.

Chrániče

Jezdíte-li traily, enduro či sjezd, chrániče jsou nepostradatelným vybavením. V terénu je důležitá komplexní ochrana, kromě chráničů kolen a loktů je vhodné myslet na páteřák, případně na krunýř, který má chránič páteře již v sobě. Chrániče jsou doplněk, na kterém se nevyplatí šetřit. Chrániče nemusí být nutně jen pro terénní jezdce, ale hodit se budou i pro děti, které se na kole teprve učí jezdit.

Světla

Jezdíte na kole za snížené viditelnosti nebo za šera? Kromě reflexních prvků je rozhodně doporučováno světlo na kolo. Přední bílé světlo a zadní červené blikající světlo zajistí vaši viditelnost vůči ostatním účastníkům silničního provozu. Věděli jste, že blikající světlo je mnohem účinnější než permanentní svícení. Lépe upoutáte pozornost. Přední světlo můžete vyřešit světlem připevněných na řídítkách, nebo čelovkou. Velmi orientačně se dá říci, že cyklistické blikačky mají svítivost do 100 lumenů, pokud si chcete zajistit bezpečnou noční jízdu po cyklostezce, světlo by mělo mít alespoň 200 – 300 lumenů. Užijete-li si ježdění v terénu i ve tmě, světlo by mělo mít alespoň 400 lumenů, abyste jasně viděli terénní nerovnosti. Extrémní bajker hojně využije 1200 lumenů a více.

Sedlovky a sedla

Sedlovek je hned několik typů:

  • klasická – běžná, nastavitelná jen při zastavení kola, v různých průměrech, na horská i silniční kola;
  • teleskopická – nastavitelná během jízdy, nejčastěji u trailových a endurových kol;
  • se zámkem – rychlá a snadná manipulace, upíná se pomocí jednoho velkého šroubu;
  • odpružená – chrání záda před namožení, tvrdost pružení lze nastavit pomocí šroubu;
  • rovná – dnes už není tak běžná, vhodné pro staré typy sedlového zámku.

Sedel je také celá řada. Každý typ jezdce využije jinou sedlovku při svých jízdách.

  • Rekreační cyklisté sedí na městském nebo rekreačním horském kole při kratších vyjížďkách ve vzpřímenější poloze. Pro takový styl jízdy je ideální široké sedlo s měkkým polstrováním poskytující velkou oporu.
  • Silniční a závodní cyklisté v aerodynamické poloze najedou ročně několik tisíc kilometrů, preferují závodní sedla, která jsou úzká, dlouhá, téměř bez polstrování, aby zajistili minimální tření a maximální přenos síly.
  • Terénní cyklisté, kteří střídavě stoupají do pedálů a často jdou ze sedla nebo i za sedlo potřebují specifický typ s polstrováním pro sedací kosti, s odolným povrchem a jednoduchým tvarem.
  • Dálkoví cyklisté vyžadují sedlo typově v kombinaci horského a silničního sedla. Poměrně dlouhé sedlo s úzkou špičkou s dostatečnou oporou pro sedací kosti.
  • Ženy mohou mít sedla speciálně pro ně určená, která respektují ženskou anatomii, jsou kratší a v zadní části širší. 

Ať už máte na první pohled sebevíc komfortní sedlo, je důležité nastavit správnou výšku a sklon sedla.

Řídítka

Řídítka určují, jak snadno budete vaše kolo ovládat. Na horském kole vám pomohou najít stabilitu v náročném terénu a na silničním kole umožní dosáhnout dokonalé aerodynamické pozice. Řídítka horských kol na sobě mívají protiskluzový potah, který je zároveň mírně pružný a tlumí nárazy. Řidítka mohou být lomená s nepatrným prohnutím nebo také rovná, která bývají užší a umožňují snížit váhu kola. Spíše než tvar je důležitější šířka samotných řidítek. Obecně kola velikosti S by měly mít řidítka šířky 650 – 680 mm, pro M šířka 680 – 730 mm, pro L/XL šířka 730 – 750 mm. Údaje jsou orientační, pro každý typ kola se preferuje odlišná šířka, například pro downhill jsou vhodná s rozpětím větším než 750 mm.

Cestovní nářadí a pumpička

Nářadí na kolo se skládá částečně ze standardizovaného nářadí, které najdete v dílně každého kutila, ale také ze speciálních klíčů a nástrojů. Základní nářadí, které by cyklista měl všude vozit s sebou je:

  • multiklíč obsahující imbus, centrklíč, torxní klíče, křížový a plochý klíč, šroubovák;
  • pumpičku s otvorem/redukcí na auto/galuskový ventilek nebo jednorázové bombičky CO2;
  • náhradní duši;
  • set na lepení;
  • montpáky, se kterými dostanete plášť z ráfku a zpět;
  • nýtovačku na rozpojení a spojení řetězu.

Zámek na kolo

Pro bezpečí vašeho kola přijde vhod zámek. Nejpoužívanější jsou lankové zámky, které jsou lehké, ale neposkytují velkou bezpečností ochranu kola. Vyšší míru zabezpečení má skládací zámek se svou komplikovanější konstrukcí, která se promítne v ceně. Velmi bezpečnou variantou jsou silné ocelové řetězové zámky, které váží ale výrazně více než předchozí varianty.

Nosiče na auto

Přehled příslušenství bychom měli, ale jak kola přepravovat, když přejíždíte? Existuje více typů nosičů na auto a každý z nich má své výhody i nevýhody. Takže jak ten správný nosič kol vybrat? Základní typy nosičů se rozlišují podle způsobu jejich umístění a uchycení k automobilu. Celkem existují 4 hlavní typy, a to nosič kol na tažné zařízení, na střechu, na zadní dveře nebo přímo dovnitř do vozu.

Od Adéla Rochová

Sportovkyně a zastánkyně zdravého životního stylu, která nikdy neodmítne možnost jít na kolo, zaběhat si, vydat se na skialpy či na běžky. I po vysoké škole se neustále vzdělává, ale jen v tom, co ji opravdu baví. Proto se opřela do marketingu zpočátku jen v cestovním ruchu, ale nyní se oboru věnuje napříč mnoha odvětvími.