Jak vybrat rotoped?

Rotoped je výbornou cvičební pomůckou, kterou můžeme využívat při rehabilitaci po úrazu, při hubnutí i jako tréninkový nástroj. V nabídce jsou rotopedy speciálně navržené pro sportovce, mini rotopedy, skládací rotopedy i rotopedy pro seniory. Jak vybrat typ rotopedu, který nám bude vyhovovat? To se dočteme v následujícím článku.

Obsah článku

Jak budeme rotoped využívat

Před vlastním výběrem je potřeba specifikovat, k jakým účelům rotoped potřebujeme a na základě toho se zaměřit na určitý typ. Můžeme si vybrat některý z klasických rotopedů s jednodušší konstrukcí určených pro běžné uživatele, kteří chtějí rotoped používat pro rekreační trénink nebo pro hubnutí na rotopedu. Aktivní sportovci by měli dát přednost cyklotrenažéru neboli spinningovému kolu, na kterém mohou pokračovat v tréninku i v zimě nebo za nepříznivého počasí. U cyklotrenažéru je ale potřeba počítat s tím, že zabere víc místa a jeho provoz je hlučnější.

TIP: Co je to spinning a kdy ho zařadit do tréninku?

Pro koho bude rotoped určený

Při výběru rotopedu bychom také měli zohlednit to, kdo bude rotoped využívat. Jiný typ rotopedu je určený pro muže, který váží kolem 90 kg, a jiný typ pro ženu s hmotností 65 kg. V případě, že budeme pořizovat domácí rotoped, který bude používat několik členů rodiny, je potřeba se zaměřit na masivní modely, u kterých je možné nastavit výšku. Také bychom měli vzít v úvahu věk a zkušenosti těch, kteří budou na rotopedu jezdit.

TIP: Jak vybrat běžecký pás – recenze běžeckých pásů 2022

Speciální typy rotopedů

Na trhu je několik speciálních typů rotopedů, které jsou určené pro seniory, pro hubnutí a mají i další specifické vlastnosti. Před nákupem rotopedu bychom měli tyto typy znát a zvážit, jestli nejsou určené právě pro nás.

Rotoped pro seniory a rekonvalescenty

Pro seniory jsou určené takzvané horizontální rotopedy neboli recumbenty. Tento typ rotopedů je specifický tím, že má pedály umístěné před jezdcem. Horizontální rotopedy jsou ergometricky vypracované, mají pohodlné sedlo, zádovou opěrku a područky. Z těchto důvodů jsou vhodné i pro ty, kteří mají problémy se zády.

Pokud chceme rotoped používat jako rehabilitační pomůcku, měli bychom se zaměřit na pohodlnější typy s opěrkou, nižší zátěží a plynulým brzdným systémem.

Jízda na rotopedu a hubnutí

Jízda na rotopedu je výborným způsobem, jak shodit pár kilo. Jedná se o šetrné kardio cvičení, které má efekt v redukci hmotnosti a nezatěžuje klouby. Pokud jsme se rozhodli pro hubnutí na rotopedu, měli bychom si pořídit propracovanější typ, který má doplňkové funkce, jako je například výpočet spotřebovaných kalorií nebo měření tepu.

  • spotřebované kalorie – rotoped kalorie počítá na základě ujetých kilometrů, rychlosti a tepové frekvence. U některých typů rotopedů je možné zadat i pohlaví, věk, výšku a váhu. Výpočet výdeje kalorií je pak přesnější,
  • snímač tepové frekvence – používají se tři typy snímačů tepové frekvence, které poskytují různě přesné údaje. Snímač umístěný na řídítkách je nejjednodušší a nejméně přesný. Přesnější údaje poskytuje snímač připnutý na uchu, nejpřesnější variantou snímače je hrudní pás.

Skládací rotopedy, mini rotopedy

Velkým problémem rotopedu je to, že zabírá hodně místa. Pro ty z nás, kteří nemají volný prostor, jsou určené rotopedy se skládací konstrukcí, které je možné složit a tím zmenšit jejich rozměry přibližně na polovinu.

Další možností je takzvaný mini rotoped, který nemá sedlo. Jedná se velmi skladný cvičební nástroj, na kterém můžeme posilovat nohy jako na klasickém rotopedu. Pokud si mini rotoped umístíme třeba na stůl, můžeme ho používat i k posilování rukou. Pro svoji skladnost je mini rotoped vhodnou cvičební pomůckou domů i do kanceláře.

TIP: Protažení krční páteře a zad v kanceláři u PC

Ergometry, propojení rotopedu s tabletem nebo chytrým telefonem

Rotopedy, které mají zabudovaný počítač sloužící k ovládání zátěže, se nazývají ergometry. Ergometry jsou chytřejší variantou rotopedů a jsou schopné na základě naší tepové frekvence upravovat zátěž a tím zajistit průběh tréninku podle předem nastaveného programu.

Kvalitnější modely rotopedů umožňují propojení s chytrým mobilem nebo tabletem. V aplikaci, která se spáruje s rotopedem, pak můžeme sledovat počet ujetých kilometrů, rychlost, čas, počet spotřebovaných kalorií i obtížnost. Díky aplikaci můžeme měnit zátěž i nastavit profil reálné tratě.

Technické parametry

  • brzdný systém – páskové brzdy jsou nejlevnější, na druhou stranu jsou hlučné a rychleji se opotřebují; magnetické brzdy pracují tiše, jedná se o nejčastěji používaný typ; indukční brzdný systém zajistí přesné a plynulé brzdění, jde o nákladnější typ,
  • nosnost – u většiny rotopedů je v rozmezí 80 až 180 kg. Nedoporučuje se používat rotoped, který má vzhledem k naší hmotnosti hraniční nosnost, rotoped se pak rychleji opotřebí, navíc je to nebezpečné,
  • hmotnost – většina domácích rotopedů má hmotnost 20 až 30 kg, existují i rotopedy vážící 60 kg. Obecně platí, čím je rotoped těžší, tím je stabilnější, bytelnější a odolnější,
  • hlučnost – ideální je model s hlučností do 50 dB,
  • napájení – pomocí akumulátorové baterie (baterii je potřeba nabíjet), nebo přímo ze sítě (rotoped musí být umístěn tak, aby kabel dosáhl k zásuvce),
  • způsob ovládání zátěží – mechanicky pomocí otočného kolečka, elektronicky pomocí aplikace v mobilu nebo pomocí počítače, který je součástí rotopedu,
  • cena – mini rotopedy stojí okolo 1000 Kč, cena jednoduchých mechanických rotopedů začíná na 2000 Kč, vysoce kvalitní a technicky vybavené rotopedy mohou stát až 250 tisíc korun.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.