Jak vybrat nosič kol 

Krásné počasí, dlouhé letní dny a velké množství zajímavých míst. To vše láká člověka k tomu, aby trávil svůj volný čas venku. Dnes už nejsme odkázáni jen na pěší túry a výšlapy do hor. Díky velkému rozmachu cykloturistiky se na mnohá místa můžeme podívat i ze sedla našeho kola a zažít krajinu a přírodu tak trochu jinak. Ať už se jedná o vyjížďku nebo přímo cyklodovolenou.

I když je to možná poněkud zvláštní, mnoho cyklovýletů začíná právě u auta. Ne všude totiž máme krásná místa a cyklostezky hned za domem. Pokud se na cestu přece jen chceme vydat, musíme tedy řešit otázku, jak kolo převést do místa určení. Na to je jednoduchá odpověď – nosič na kolo. Na nosič pověsíte až 5 kol a můžete vyrazit na aktivní dovolenou, aniž byste v cíli pracně hledali půjčovny. Výběr cyklonosičů je v dnešní době již bohatý a může se zdát, že vybrat správně je náročné. Není to však nic složitého. Který způsob přepravy kol bude ten pravý pro vás? 

Typy nosičů kol

Rozhodneme-li se pro nákup nosiče kol, je důležité znát různé způsoby přepravy kol na vozidle. Každý z těchto způsobů má svá specifika, která musíme brát v potaz. Většina cyklistů hledá typ nosiče, který se vyznačuje nejsnadnějším a nejpohodlnějším používáním a zároveň zajistí bezpečnou přepravu kola. Mezi základní otázky, které si při výběru nosiče musíme položit patří:

  1. Kolik kol s sebou budeme převážet?
    Zcela zásadní otázka. Určuje nejen typ nosiče, ale také požadavky na maximální nosnost.
  2. Kam nosič umístíme?
    Nejčastěji rozlišujeme tři typy nosných zařízení – na střechu, na tažné zařízení a na páté dveře. Každé z nich je specifické svojí konstrukcí a proto není možné místo montáže zaměnit. 
  3. Je vybraný typ nosiče kompatibilní s naším automobilem?
    Je nezbytné si ověřit, zda vybraný typ nosiče je kompatibilní s typem našeho vozidla.

Střešní nosiče kol

První kategorie cyklistických nosičů je vhodná především pro ty z nás, kteří se vydávají na silnice, stezky pro horská kola nebo šotolinové cesty se silničním nebo krosovým kolem. Na střechu lze upevnit kolo za vidlici (sportovní řešení cyklistického nosiče, které se připevňuje k patce nebo pevné ose vidlice jízdního kola po odstranění předního kola), k rámu (kolmé cyklistické nosiče se připevňují k rámu jízdního kola bez nutnosti sundávat přední kolo) nebo za kola (nosiče se připevňují na kolo, díky čemuž nedochází k žádnému kontaktu s karbonovým rámem). Tento typ nosiče je skvělým řešením pro sedany, SUV s nižší výškou pro nakládání kol nebo modely aut, které nedisponují tažným zařízením. Mají stylový, sportovní design a hodí se téměř pro všechny rozměry kol

Střešní nosič na kola je pro vás vhodný, pokud:

  • máte na vozidle střešní držáky
  • vaše vozidlo má nižší střechu
  • potřebujete úplný přístup k zadní části vozidla
  • usilujete o sportovní, klasický vzhled

Mezi výhody střešního nosiče kol patří příznivá nižší pořizovací cena. Dále skutečnost, že na běžnou střechu bez problémů umístíte až čtyři kola. Tento typ nosiče je velice skladný a když jej nepoužíváte, nezabere mnoho místa. Při změně auta můžete nosič většinou dále používat. 

Naopak nevýhodou pak je namáhavá  manipulace s kolem ve výšce. Neobejdete se také bez základního střešního nosiče (bez zahrádky), na který se nosiče kol upínají. S koly na střeše pak není většinou možné zaparkovat v garáži, tedy je nutné kola nejprve sundat. S převozem kol (která se na tento typ nosiče vejdou až 4) vás pravděpodobně čeká také mírné zvýšení spotřeby, lehká změna jízdních vlastností vašeho automobilu a logicky také zvětšení celkové výšky vozu.

Nosiče kol na tažné zařízení

Druhá kategorie cyklonosičů je vhodná pro rodiny nebo partu přátel, obecně tedy pro větší skupinu cyklistů. Je-li pro vás důležitá úspora paliva, pak je tento typ nosiče díky svému aerodynamickému řešení tím pravým pro vás. Jedná se o nejběžnější typ nosičů a uvezou 1 až 4 kola. Instalace je snadná a jejich používání zamezuje nakládání a zdvihání těžkých kol. Jejich design je určen k tomu, aby nakládání a vykládání jízdních kol bylo rychlé a snadné a mohou se přizpůsobit různým stylům rámů. Některé typy lze navíc snadno odklopit a zpřístupnit i kufr auta. Tento nosič nemá vliv ani na jízdní vlastnosti nebo celkovou výšku auta, bez problému s ním zajedete do garáže. Při používání nosiče, který zakrývá registrační značku vozidla, máme dvě možnosti. Buď můžeme stávající zadní značku přemisťovat z vozu na nosič, což není v případě častějšího užívání pohodlné, nebo si necháme vydat třetí registrační značku. K tomu je třeba na úřadě vyplnit žádost a předložit velký i malý TP a průkaz totožnosti. Správní poplatek činí 600 Kč a k tomu 50 Kč za zápis do technického průkazu.

Nosič kol na tažné zařízení je pro vás vhodný, pokud:

  • chcete snadno nakládat a vykládat jízdní kola
  • potřebujete převážet kola s odlišnými styly rámů
  • máte v úmyslu přepravovat těžká kola nebo elektrokola
  • hledáte cyklistický nosič se skvělými aerodynamickými vlastnostmi
  • vlastníte elektrokolo, které je příliš těžké pro umístění na střechu

TIP: Dámská elektrokola

Mezi výhody tohoto typu nosiče patří univerzální použití a snadná montáž. Dalším plusem je již zmiňovaná aerodynamika, která neovlivňuje jízdní vlastnosti ani spotřebu vozidla. Oproti střešnímu nosiči není změněna výška vozu, je tedy možné parkování v garáži s koly upevněnými k vozu. Zároveň je i přes montáž tohoto nosiče možné zachovat přístupnost kufru. 

Oproti tomu nevýhodou může být vyšší cena, nezbytnost tažného zařízení na autě a již zmiňovaná další SPZ. Je dobré také zmínit zhoršený výhled zadním oknem

Nosič kol na páté dveře 

Třetí kategorie nosičů kol je ideální pro cyklisty, kteří jezdí méně často, nemají na autě tažné zařízení a nechtějí se potýkat se zvedáním kola na střechu auta. Tento typ nosiče není vhodný pro všechny automobily. Jeho použití je možné zejména u vozidel typu sedan, hatchback a většinu vozů s rovnou zádí (SUV, kombi apod.). K dostání jsou i univerzální typy, u nichž je ovšem vhodnost pro konkrétní vůz vždy nutné odzkoušet.

Na tomto typu nosiče je možné přepravovat 1 až 3 jízdní kola, je skládací a jeho skladování nezabere příliš mnoho místa. Je to tedy výborná volba pro cyklisty, kteří nejezdí moc často nebo mají omezený úložný prostor v garáži nebo doma

Nosič kol na zadní dveře je pro vás vhodný, pokud:

  • vaše vozidlo nemá tažné zařízení nebo závěs
  • jste spíše příležitostný cyklista, který nejezdí příliš často
  • se chcete vyhnout zvedání jízdní kola na střechu vozidla
  • hledáte méně nákladné řešení

Výhodami tohoto typu nosiče je příznivá cena a také skutečnost, že výrazně neovlivňuje výšku ani délku vozu. Jeho montáž je snadná a uskladnění také. Zároveň je možné na něm přepravovat až 3 kola a jejich upevnění je jednoduché, protože s nimi manipulujete v malé výšce. Ani v tomto případě nemusíte kola sundávat před vjezdem do garáže. Stejně jako nosiče na tažné zařízení i tento typ cyklonosiče nezvyšuje spotřebu paliva a nemění jízdní vlastnosti vozu. Nevýhodou pak může být omezený přístupu do kufru, zhoršený výhled zadním oknem a také nutnost pořídit vhodný typ ke konkrétnímu vozu. Myslete také na to, že tento typ nosiče klade nepřiměřenou zátěž na 5. dveře. To může mít negativní vliv na funkčnost a životnost zadních dveří. Nejsou vhodné pro použití na autech, která mají zadní světla umístěna v pozici zadního skla. V takovém případě je totiž nutné dokoupit doplňková zadní světla, díky čemuž se investice zbytečně prodraží. A pokud kola zakrývají SPZ, je nutné pořídit i tu.

Nosiče kol na karavany a obytné vozy

Poslední a často opomíjenou kategorií jsou nosiče kol na karavany a obytné vozy. Kempování a jízda na kole přirozeně patří k sobě. I zde je samozřejmě možnost umístit kola na střechu automobilu, ale v případě, že nechceme nebo nemůžeme, je možné využít nosiče kol i pro obytný vůz (kde lze nosič připevnit pouze na zadní stěnu, případně do garáže) a karavan (kde jsou na výběr 2 druhy nosičů: na oj nebo na zadní stěnu karavanu).

Montáž nosiče

Při montáži nosiče je nutná pečlivost a opatrnost a to zejména kvůli případnému poškození karoserie vašeho automobilu či kola samotného. Ať už se jedná o kterýkoliv druh nosiče, jen pečlivá montáž zajistí, že kola budou přepravována bezpečně. Rozhodně není od věci požádat o pomoc odborníka, můžete si tím ušetřit náklady na opravu střechy či zadních dveří automobilu. Nosiče musíme vždy montovat za suchého počasí, vlhkost neprospívá jejich správnému uchycení. Před samotným vyjetím na silnice proveďte opakovanou kontrolu připevnění nosiče i kol. Jízda samotná by pak měla být plynulá do maximální rychlosti 120 km/h. Je-li to možné, při každé zastávce znovu překontrolujte, že je vše správně upevněno. 

Na co si dát pozor

Při přepravě kola nikdy nezakrývejte plachtou, ať už je přepravujete na kterékoliv části automobilu. Enormně byste tím zvýšili aerodynamický odpor nosiče a zvýšili spotřebu vozu. Je také důležité při přepravě z kol odstranit veškeré příslušenství (pumpy, lahve, cyklopočítače, brašny s nářadím apod.), které by se během jízdy mohly uvolnit a upadnout na silnici.

Nejlepší nosiče kol

O značce Fiamma

Od roku 1945 Fiamma vyrábí výrobky pro obytné vozy, karavany, dodávky a minivany špičkové kvality. Zabývají se také prodejem příslušenství pro pohodlné kempování. V roce 1984 získali certifikaci německého sdružení TÜV.

Od Markéta Kuníková

Máma na rodičovské dovolené, která se nejraději věnuje své dcerce a ve volných chvílích peče sladké dobroty, čte a zajímá se o historii a pohanství.