Jak vybrat kolečka ke kočárku

Výběr kočárku je pro každou maminku velmi zábavná i náročná disciplína. O konečné volbě totiž nerozhoduje jen jeho vzhled či cena, ale také celá řada důležitých parametrů. Jedním z nich je i typ a materiál koleček – správný výběr je v tomto případě stěžejní, protože kola ovlivňují mobilitu kočárku i komfort při jízdě jak pro dítě, tak pro rodiče. Pojďme se tedy podívat na to, z jakých druhů kol vlastně můžeme vybírat, a která jsou nejlepší právě pro vás.

Jak vybrat kolečka ke kočárku 

Obecně lze kolečka ke kočárkům rozdělit na dvě základní kategorie:

  • kolečka nafukovací
  • kolečka nenafukovací

Nafukovací kolečka

Jak již název napovídá, jedná se o kola, která je třeba nafukovat. K tomu slouží klasická pumpička na kolo a nejedná se o složitou záležitost, se kterou by si rodiče neporadili. Jaké jsou plusy a mínusy nafukovacích koleček?

Výhody nafukovacích kol ke kočárku

Nafukovací kolečka mají gumový povrch a uvnitř se nachází tzv. duše. Jedná se vlastně gumový profil opatřený ventilkem, jehož prostřednictvím se duše plní vzduchem. Princip je vlastně stejný jako u jízdních kol, jen kolečka od kočárku mají menší rozměry. 

Jízda je díky nim komfortní, kola kvalitně pruží a pohyb v terénu je bez nárazů, které by mohly být pro dítě nepříjemné a v případě malých miminek je i budit. Proto bývají výsadou povětšinou luxusních modelů kočárků. Nafukovací kolečka se navíc opotřebovávají velice pomalu a při jízdě jsou tichá.

Nevýhody nafukovacích kol

K nevýhodám určitě patří naopak to, že jsou náročnější na údržbu. Je potřeba zkontrolovat jejich nafouknutí a můžete je kdykoliv píchnout. Od věci tak rozhodně sehnat i sadu na opravu, náhradní duši a pumpičku. Pumpičku výrobci přidávají jen v některých případech, a to hlavně ke dražším modelům kočárků.

Pro který terén se nafukovací kolečka hodí?

Nafukovací kolečka se jednoznačně hodí i do náročnějšího terénu v podobě lesních a polních cest. Dostatečně pohodlná jsou i na kočičích hlavách. Vyplatí se i sportovně založeným rodičům – mohou se vším pohodlím vyrážet na delší procházky, ale běhat či jezdit na in-line bruslích.

Nenafukovací kola

Další velkou skupinou jsou kola nenafukovací. Ta však můžeme rozdělit na více typů, obvykle podle materiálu, ze kterého jsou vyrobena, na:

  • gumová kolečka
  • gelová kolečka
  • pěnová kolečka

Gumová kolečka

Gumová kolečka jsou pevná a na pohled vám mohou připomínat klasickou pneumatiku. Jedná se o kvalitní a velmi univerzální typ, který je prakticky bezúdržbový a v současnosti je jedním z nejčastějších u moderních kočárků.

Má ale určité nedostatky – vzorek se při pravidelných jízdách v náročnějším terénu brzy opotřebuje, tzv. “sjede”. Jsou i méně komfortní – mohou působit tuhým dojmem a s kočárkem při jízdě trošku házet. To se dá snadno kompenzovat kvalitním odpružením. Obecně jsou vhodnější do města, k jízdě na udržovaných chodnících.

Gelová kolečka 

I gelová kolečka mohou připomínat ta nafukovací, a podobně jako ona také disponují pláštěm. Nejsou však vyplněna vzduchem, nýbrž gelem. Z toho plyne jejich hlavní přednost – nelze je píchnout. Snadno se proto udržují, odpadá i pravidelné doplňování vzduchu, prakticky je nemusíte nijak kontrolovat a starat se o ně. Postačí je pouze občas promazat vhodným olejem.

Tato kolečka velmi dobře pruží, což je předurčuje do rozmanitých podmínek i náročnějšího terénu. Další výhodou je poměrně nízká hmotnost, proto je maminky upřednostňují v případě, že s kočárem samy často manipulují například při skládání do kufru auta a podobně. V neposlední řadě mají gelová kola dlouhou životnost a povrch se jen obtížně  zničí. 

Nevýhod zde mnoho nenajdeme. Snad jen, že u některých kočárků mají gelová kola tendenci zachytávat nečistoty, které pak při jízdě drhnou a vydávají nepříjemné zvuky.

Pěnová kola ke kočárku

Pěnová kolečka se taktéž někdy označují názvy EVA nebo latexová kola. Vyrábějí se z pevné pěny, tento materiál však svými vlastnostmi nejvíce připomíná gumu. Kola nemají charakteristický vzorek a samozřejmě nejsou vybavena ventilkem.

Tato kola se také nenafukují a nelze je tak píchnout. Pěnový materiál tak lze považovat za dobře odolný i v náročnějším terénu. Tento typ je v posledních letech velmi upřednostňovaný a disponují jím i dražší modely kočárků. Kola jsou poměrně lehká, lze s nimi vyjet do města i do lesa, dobře odolávají všem podmínkám. Pokud s kočárkem jezdíte opravdu často, až několik hodin denně, počítejte v průběhu využívání s výměnou pěnových kol za nové.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram