Jak vybrat helmu na kolo?

Nedílnou součástí výbavy na kolo by měla být kvalitní cyklistická helma. Podle platných legislativních předpisů je helma povinná do 18 let, ale používá ji i spousta dospělých, hlavně kvůli bezpečnosti – spousta nehod se stává právě cyklistům bez helmy, kdy stačí jen špatný zásah nebo úder do hlavy, a můžete skončit s trvalými následky nebo hůř – zemřít. 

Na co se zaměřit při výběru helmy?

Cyklistické helmy jsou vyráběny vstřikováním expandované polystyrenové pěny do tvrdé plastové skořepiny. Kvalitnější jsou helmy s karbonovým, hliníkovým nebo kevlarovým vláknem, které je zakomponováno do vnitřního polystyrenu. 

Při výběru cyklistické helmy byste se měli zaměřit na tyto body:

Správná velikost

Helma na kolo by měla mít správnou velikost. To znamená, že by vás neměla nikde tlačit ani omezovat a neměla by být volná. Ideální je zamířit do obchodu s cyklistickým zbožím nebo obchodu se sportovními produkty a helmu si přímo vyzkoušet.

Hmotnost

Hmotnost helmy závisí na kategorii. Všeobecně ale platí názor, že lehčí helma je lepší, ovšem nesmí to být na úkor bezpečnosti. Lehké helmy jsou v dnešní době vyztuženy kevlarem nebo karbonem.

TIP: Jak si správně vybrat městské kolo

Odvětrávání

Dnešní cyklistické helmy už mají systém odvětrávání, který zajistí cirkulaci vzduchu kolem hlavy a tak vás neobtěžují potůčky potu ve tváři.

Kategorie cyklistických helem

Cyklistické helmy lze rozdělit do několika kategorií a záleží na tom, kterému cyklistickému stylu dáváte přednost.

Silniční helmy

Silniční helmy jsou určené pro cyklistiku na silničních nebo krosových kolech. Většinou jde o lehké helmy s velmi dobrým odvětráváním.

Helmy na MTB

Helmy na MTB se liší od silničních pouze štítkem proti slunci a někdy robustnější konstrukcí, případně tvarem který více kryje týl hlavy. MTB helmy jsou použitelné jak v terénu, tak i na silnici.

Helmy na BMX

Helmy na BMX jsou především designovými kousky, které využívají především fanoušci skate subkultury. Kromě cyklistiky můžete tyto helmy používat i na skateboard nebo bruslení.

Helmy na sjezd a freeride

Helmy na sjezdy a freeride jsou podobné helmám na motorky. Jsou zaměřené především na bezpečnost a ochranu při sjezdech, které bývají v náročných terénech. Helmy bývají velmi robustní a mají konstrukci, která poskytuje nejvyšší bezpečnost – ochraňuje čelist a hlavu z boku i týlu. Váhově se od ostatních liší a je špatně odvětratelná.

TIP: Jak si správně vybrat gravel kolo

Bezpečnost a bezpečnostní certifikáty

Cyklistické helmy jsou především bezpečnostní prvek a všechny bez rozdílu by měly splňovat normu ČSN EN 1078.

Pokud helma dostane zásah při pádu měli byste přilbu vyměnit za novou i přesto že nejeví známky poškození. Po nárazu při pádu už není možné zaručit úplnou bezpečnost.

Pokud máte helmu déle než pět let, měli byste ji určitě vyměnit bez ohledu na to zda dostala zásah nebo ne. Materiály v helmě stárnou a po nějakém čase ztrácí i ony své schopnosti a už by nemusely splňovat bezpečnostní normy.

Oblíbená značka helem na kolo

SCOTT

Americká firma SCOTT nese jméno po Edu Scottovi. Založena byla v již roce 1958. Nejdříve se zaměřovala na výrobu lyží, později se začala zabývat výrobou vybavení pro běh, motosport a cyklistiku. Kola značky SCOTT jsou ve světě velice oblíbená, vyznačují se originálním designem a přijatelnou cenou. Kromě kol SCOTT vyrábí také velice kvalitní helmy na kolo, které jsou důležité pro bezpečnost každého cyklisty.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.