Jak vybrat sportovní kočárek?

Sportovní kočárky jsou vhodné pro větší miminka, která už z klasických hlubokých modelů vyrostla. Poslouží vám skvěle i několik let, proto byste jeho výběr rozhodně neměli podcenit. Sportovní kočárek by měl být především kvalitní, komfortní a dobře ovladatelný. V následujícím článku jsme podrobně sepsali, na co si dát při výběru sportovního kočárku pozor.

Typy sportovních kočárků

Na současném trhu existuje několik typů sportovních kočárků, mezi které patří:

  • dvoj nebo trojkombinace,
  • klasický sportovní kočárek
  • golfky

Dvoj nebo trojkombinace

S tímto typem kočárku má vaše miminko veškerou výbavu pěkně pohromadě. Ideální je zhruba do 3 let věku dítěte. V případě dvojkombinace je součástí balení jak klasická hluboká korba, tak i sportovní sedačka, která se hodí pro starší dítě. V případě, že zvolíte osvědčenou trojkombinaci, dostanete navíc ještě tzv. vajíčko do auta.

Výhodou dvoj a trojkombinovaných kočárků je jejich multifunkčnost a nízké dodatečné náklady. Díky pořízení tohoto typu kočárku budete mít k dispozici bohatou výbavu. Nevýhodou pro někoho může být vyšší pořizovací cena, která se pohybuje v řádu několik tisíc až desítek tisíc korun.  

Klasický sportovní kočárek

Jak již bylo uvedeno, sportovní kočárek je ideální pro větší miminko. Vydrží vám zhruba 2 roky a vaše dítě z něho bude mít parádní výhled.  Výhodou je všestranné využití. Se sportovním kočárkem můžete vyrazit do města, do příroda nebo třeba i za sportem. Jeho nevýhodou je však méně prostoru.

Golfky

Tzv. golfky jsou kočárky, které svou konstrukcí a vzhledem připomínají kočárky sportovní. Jsou ideální variantou v případě, že dítě už chodí, ale brzy se unaví. Jejich nespornou výhodou je menší hmotnost, lepší skladnost a příjemnější pořizovací cena. Mezi nevýhody tohoto typu patří horší odpružení a menší komfort.

Jak vybrat nejlepší golfky se dozvíte v našem článku zde.

Do města nebo do terénu?

Kolečka

Kolečka jsou základem každého kočárku. Existují plastová, nafukovací nebo pěnová. Při výběru si nejprve rozmyslete, kde budete nejčastěji s kočárkem jezdit. Některá kolečka jsou vhodná pouze do města, jiná zvládnou i náročnější terén či mírné sportovní aktivity.

Nejlevnější jsou kočárky s plastovými kolečky. Plast je totiž jedním z nejlevnějších materiálů a proto se tyto kočárky hodí spíše do města nebo na jakýkoliv pevný povrch. Další variantou jsou kolečka nafukovací, která hravě zvládnout i několikahodinovou vyjížďku do přírody. Obdobnou variantou jsou kočárky s pěnovými kolečky, které jsou v mírném terénu jako doma.

Odpružení

Lepší komfort zajistí kvalitní odpružení, které může být instalováno buď na zadních nebo na všech kolech. Slouží zejména k lepšímu zdolávání nerovností a k pohodlnější manipulaci, například houpání. Pokud plánujete s miminkem často jezdit do přírody nebo do hor, rozhodně zvolte co nejkvalitnější odpružení.

Hmotnost a rozměry

Tyto dva parametry jsou důležité zejména v případě, kdy s kočárkem často cestujete. Ať už potřebujete správnou velikost do kufru auta nebo kočárek do letadla, vždy je třeba znát rozměry ve složeném stavu. Zajímejte se také o výšku madla, zejména pokud zrovna nepatříte mezi průměrně vysoké lidi. V tomto případě může pomoci také madlo nastavitelné, kdy je kočárek pohodlný nízké mamince i vysokému tatínkovi.

Hmotnost kočárku je také rozhodujícím faktorem. Může nám totiž napovědět, jak bude kočárek ovladatelný, nebo jestli jej budeme schopni umístit jednou rukou do kufru auta, zatímco v té druhé držíme dítě. Nejlehčí modely mají odlehčenou hliníkovou konstrukci a na hmotnosti uberou také plastová kolečka.

Bezpečnost především

Každý kočárek by měl být hlavně bezpečný. Bezpečnostními prvky jsou pásy, reflexní prvky, brzda či madlo. Miminko by v kočárku mělo být upnuté pomocí pětibodového bezpečnostního pásu. Zamezí se tak úrazům dítěte, které je v kočárku lépe chráněno.

Reflexní prvky se hodí, pokud vyrážíte s miminkem na cesty za snížené viditelnosti. V případě bydlení na vesnici budou určitě maminky své ratolesti vozit po silnici. Opatření kočárku reflexními prvky zajistíte, aby vás projíždějící řidiči lépe viděli.

Brzda je důležitá hlavně při jízdě z kopce. Využijete je ale také například při sportování. Můžete tak rychleji reagovat a kočárek takřka ve vteřině zastavit.

Pro lepší ovládání má každý kočárek k dispozici madlo. V případě, že si vyberete sportovní kočárek, budete řešit, aby madlo bylo vyrobeno z dostatečně odolného materiálu a mohlo se omývat.

Pohodlí pro dítě i rodiče

Dítě i rodiče potřebují při jízdě co největší pohodlí. Miminko by mělo mít v kočárku dostatek prostoru. Důležité je také kvalitní madlo a odpružení, které zjednoduší jízdu v terénu. Hodit se mohou i polohovatelná záda nebo sluneční clona. Dražší kočárky samozřejmě zajistí mnohem lepší komfort, než levnější modely, například s plastovými kolečky.

Vhodný materiál

Některé kočárky mají svrchní materiál nepromokavý. Pokud si vyberete kočárek, který takovým materiálem nedisponuje, můžete si dokoupit pláštěnku. Myslete ale na to, že přes pláštěnku bude mít dítě horší výhled.

Vnitřek kočárku musí být vyroben z nezávadného materiálu. Než si daný model koupíte, zkuste najít na webu výrobce certifikaci a potvrzení kvality. Každý výrobce si může byť i stejný materiál jinak pojmenovat.

Čím kvalitnější materiál kočárku vyberete, tím bude mít delší životnost. Počítejte ale s tím, že čím kvalitnější model, tím bude i vyšší jeho pořizovací cena. Nejdražší kočárky mohou stát i několik desítek tisíc korun.

Příslušenství kočárku

Pláštěnka chrání miminko před nepříznivým počasím. Pláštěnka nebývá vždy součástí výbavy, ale dá se jednoduše dokoupit za pár set korun. Některé pláštěnky disponují praktickými suchými zipy.

Taška na rukojeť – Většina výrobků nabízí ke kočárkům originální tašky na rukojeť ve stejném designu. Na trhu jsou k dostání také univerzální tašky, které lze ke kočárku dokoupit. Pokud si nevíte rady se vzhledem tašky, můžete zvolit univerzální černou barvu, která se hodí ke všemu.

Slunečník na kočárek – zajímavým příslušenstvím může být slunečník nebo stříška. Slunečník je možné pořídit od stejné značky jako kočárek. Pokud slunečník správně nastavíte, bude obklopovat celý kočárek a chránit miminko před sluníčkem. Slunečník stojí jen pár set korun.

Z dalších doplňků ke kočárku můžeme zmínit například:

  • držáky na nápoje
  • podložky do kočárku
  • fusaky
  • hračky na kočárek
  • organizéry
  • stupátka pro starší sourozence
  • rukávníky
  • nánožníky a podobně

Porovnání parametrů kočárků

Sportovní kočárekSportovní kočárek Britax Römer Smile IIISportovní kočárek X-lander X-Run 2021Sportovní kočárek ABC design Avus
Nosnost kočárku v kg221522
Hmotnost v kg1211,69,3
Délka zádové opěrky v cm485349,5
Délka opěrky pro nožičky v cm2317Neuvedeno
Průměr předních kol v cm202918,5
Průměr zadních kol v cm294026,5
Hloubka sedáku v cm232223
KolaNafukovacíNafukovacíPěnová
Nastavitelná rukojeťANOANOANO
Aretace předních kolANONEANO
Nákupní košíkANOANOANO
Skládací podvozekANOANOANO
Nasazení korby proti směru jízdyANONENE
Stříška s UV filtremANOANONE

Sportovní kočárky Britax Römer

Německá firmy Britax Römer se věnuje výrobě dětských autosedaček, kočárků a cyklosedaček již od roku 1966. Výroba je soustředěna do Evropy, většina sortimentu je vyráběna v Německu. Společnost si zakládá na vysoké kvalitě a jejich hlavní prioritou je bezpečí dětí.

Sportovní kočárky X-lander

Značka X-lander spojuje polskou tradici a holandský design. Zabývá se výrobou dětských kočárků. Za značkou stojí potřeba rodin, které rádi tráví svůj volný čas v přírodě. Jejich hlavním mottem je aktivita, radost a odpovědnost. 

Sportovní kočárky ABC design

Cílem značky ABC design je co nejvíce usnadnit rodičovství. Vyrábějí kočárky, autosedačky a další praktické příslušenství již od roku 1988. Sídlo společnosti se nachází v německém Albbrucku. Sortiment této značky se vyznačuje zajímavým designem a skvělou kvalitou.


Přečtěte si také

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram