Jak vybrat ty správné golfky?

Dítě odrostlo hlubokému kočárku a je čas na výběr něčeho „většího“? Možnosti máte dvě – buďto pořídíte takzvaný sportovní kočárek, který bývá často také součástí trojkombinací, nebo půjdete rovnou do golfového. Jeho výhodou je, že je mnohem skladnější, lehčí a dobře poslouží i většímu dítěti, které si do něj vleze bez problémů samo.

Golfky oceníte i v létě – vašemu potomkovi v nich nebude příliš teplo a díky skladnosti jsou ideálním kočárkem na výlety i dovolenou. Pojďme se tedy podívat, podle čeho vybírat, a které konkrétní golfky rozhodně stojí za pořízení.

Do města, přírody nebo na dovolenou?

Na úvod je třeba zmínit, že i u golfových kočárků hraje poměrně velkou roli kvalita, která může být u různých modelů velmi odlišná. Levnější kousky chatrné konstrukce nejsou pro použití na nezpevněných cestách absolutně vhodné. Máte-li v plánu podnikat výlety do přírody, určitě sáhněte po kvalitním, pevném a odolném modelu, který bude sice o něco těžší, dražší a možná i rozměrnější, ale v terénu pocítíte rozdíl.

Pokud však kočárek využíváte hlavně ve městě, bohatě si vystačíte i s lehčími golfkami s malými koly. I v tomto případě by však měla být kolečka alespoň trochu odpružená, protože i městská dlažba jim dá občas pěkně zabrat. Cestujete-li městskou hromadnou dopravou, nezapomeňte, že budete kočárek často zvedat, a to i v případech, že nebude nablízku žádná pomoc. Odlehčený a snadno ovladatelný model tedy jistě oceníte.

Při častém cestování autem či letadlem se vám jistě bude hodit kočárek vhodný přímo k těmto účelům. Cestovní golfky lze složit do rozměrů příručního zavazadla, váží sotva pár kilogramů a nebudou překážet dokonce ani na palubě letadla. Ocení je také rodiče větších dětí, kdy v případě nepotřebnosti kočárek jednoduše složí a za pomoci popruhu jej přehodí přes rameno.

TIP: Kam vyrazit na dovolenou či výlet s kočárkem?

Hmotnost a rozměry

Klasické sportovní kočárky jsou zpravidla těžší a jejich hmotnost se pohybuje od 10 až do 25 kilogramů. U golfek se však setkáme spíše s nižší hmotností. Cestovní modely mohou mít dokonce i pouhé 3-4 kilogramy, což je váha, která se jen tak nepronese a manipulaci s takovým kočárkem zvládnou i drobnější maminky.

Celkové rozměry je dobré znát zejména kvůli skládání do kufru auta. Golfky bývají zpravidla velmi skladné a vejdou se prakticky všude, ovšem pokud máte menší vůz, který disponuje opravdu skromným úložným prostorem, raději se o tento parametr zajímejte.

Celkové rozměry – zejména pak sedáku a opěrné části – je dobré znát také kvůli pohodlí dítěte. Příliš malý prostor k sezení nebude pro vaše dítě dlouhodobě vyhovující a nepoužíváte-li golfky jen k rychlým přesunům v řádech pár minut, bude rozhodně lepší sáhnout spíše po větším kočárku.

Odolné a kvalitní materiály

Vzhledem k tomu, že se jedná o věc, kterou používá malé dítě, je důležité dbát na materiály. Ty by samozřejmě měly něco vydržet. Vyztužená hliníková konstrukce je lehká, a zároveň odolná, což je ideální kombinace. Důležité je také provedení polstrování. Látka by měla být snadno čistitelná, ale také atestovaná pro styk s dítětem od narození.

Kočárek musí vydržet časté skládání. To si rozhodně vyzkoušejte přímo v prodejně – golfky si několikrát složte a rozložte, aby bylo zřejmé, že nedochází k žádnému zasekávání, a že je mechanismus skládání jednoduchý. Důležitá je samozřejmě i odolnost a dobrá pohyblivost koleček. S kočárem se v prodejně projeďte, a to nejlépe i s dítětem uvnitř.

TIP: Nejlepší kočárky

Odpružení kol a polohování

Při jízdě na nerovném povrchu, jako jsou městské dlaždice nebo kamenité cesty v přírodě je dobré mít odpružená kola kočárku. Dítě bude mít jízdní komfort a vám se bude s kočárkem lépe manipulovat.

Většina kočárků je vybavena polohováním zad, kdy můžete opěrku nastavit tak, aby se dítě mohlo dívat kolem nebo si zdřímnout, když na něj přijde spaní. Polohování nožiček také není od věci v případě, že váš potomek ještě čas od času v kočárku spí.

Jaká kolečka jsou nejlepší?

Golfky jsou vybaveny 4, 6 nebo 8 kolečky. Zadní bývají zdvojená nebo jsou zdvojená všechna. Většinou se vyrábějí v plastové nebo pěnové variantě. Díky kvalitě použitých materiálů je prakticky jedno, zda zvolíte kola plastová či pěnová, nicméně je pravidlem, že pěnová jsou o něco komfortnější. U nejnovějších modelů některých “lepších” značek můžeme najít ještě kola gelová. Jak již bylo zmíněno výše, určitě by měla být odpružená, tak aby vám kočárek dobře jezdil na nerovném povrchu.

Samozřejmostí je snadná ovladatelnost. Před nákupem si zkontrolujte ložiska a vyzkoušejte, jestli jsou kolečka v pořádku. Na kolečkách bývá i systém na zablokování při otáčení koleček. To vám pomůže snadněji se s kočárkem otáčet. Kola by samozřejmě měla disponovat také brzdovým systémem.  

Příslušenství a doplňky

  • Nánožník je vhodný do chladného počasí, vytváří dítěti teplotní komfort a nemusíte se bát, že by ho zábly nožičky. Ke zvýšení tepla se hodí také praktický fusak, ve kterém je dítě zabaleno a nemůže se snadno nachladit. 
  •  Úložný košík ve spodní části kočárku je na to, abyste si měli kde dát nákup nebo tašku se svými osobními věcmi a měli tak všechno v kočárku. Nemusíte se s nákupem tahat v ruce, kočárek uveze dítě i středně velkou tašku. 
  • Držák na lahev vám pomůže hlavně v horkých letních dnech, kdy se potřebujete napít nebo do něj umístíte nápoje pro dítě, aby byly vždy při ruce. 
  • Nejdůležitějším doplňkem je pláštěnka. Tu je dobré sebou vozit neustále, nikdy nevíte, kdy bude pršet. Pláštěnka ochrání před deštěm vašeho potomka i samotný kočárek, který téměř celý pojme.
  •  Slunečník se zase hodí v letních dnech, kdy je velké parno. Jestliže máte dítě s citlivější pokožkou, slunečník jistě uvítáte. Není nic příjemného, když dítě dostane úpal a není mu dobře. 
  • Příjemným doplňkem jsou hračky, které se dají pověsit na madlo. Nemusíte se tak zabývat padáním a ztrátou plyšáků. 

Tipy na prověřené golfky

1. ABC DESIGN Ping Two 2022

Pokud si zakládáte na pohybu a potřebujete vhodné příslušenství i pro své dítko, je tento kočárek skvělou volbou. Mezi jeho přednosti patří lehkost a kompaktnost, díky které můžete kočárek složit do rozměrů příručního zavazadla. Skládání a rozkládání navíc není vůbec složité a zvládnete ho jednou rukou. Při cestování oceníte také cestovní systém kočárku, který umožňuje připevnění dětské autosedačky ABC Design Tulip.

Mimo praktičnosti dokáže kočárek zajistit maximální pohodlí pro dítě. To vše díky polstrovanému sezení, možnosti nastavení do pozice vleže a nastavitelné opěrce nohou. Velkou výhodou je také sluneční stříška s UPF 50+. Překvapí Vás také svou hmotností, která je pouze 7,1 kg.

2. CYBEX Beezy Lava Grey 2022

Městské golfky, které se dokáží maximálně přizpůsobit a zajistit tak dítěti dokonalé pohodlí. Díky systému TravelSystem budete moci připojit na kočárek také dětskou autosedačku. Kočárek rychle složíte do samostatně stojícího balíčku, což oceníte zejména na cestách.

Mezi další přednosti tohoto kočárku řadíme také nastavitelnou opěrku nohou, odpružení všech kol a XL sluneční stříšku UPF50+. Kočárek váží 8,1 kg a využít jej můžete pro děti od narození, až do jejich zhruba 4 let věku. Maximální přípustná nosnost je 22 kg.

3. JOOLZ Aer lovely taupe 2022

Značku JOOLZ asi není třeba v souvislosti s kočárky příliš představovat. Nabízí totiž špičkové produkty a u tohoto modelu tomu není jinak. Kočárek poskytuje dítěti perfektní komfort – disponuje větráním, dostatkem prostoru, prodlouženou zádovou opěrkou pro maximální pohodlí, nastavitelnými bezpečnostními pásy, clonou s UPF 50+, která ochrání vašeho potomka před vlivem slunečního záření.

Neméně benefitů však přináší rodiči – kočárek váží pouhých 6 kilogramů, díky čemuž patří mezi ty nejlehčí na trhu. Gelová a velmi odolná kola jsou odpružená a disponují brzdou. Kočárek lze sloužit pouze jednou rukou, a to do tak malých rozměrů, že je možné si jej vzít jako příruční zavazadlo na palubu letadla.

TIP: Podívejte se také na náš web o kočárcích

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram