Jak trénovat mobilitu těla k lepším výsledkům?

Mobilita neboli pohyblivost těla tvoří nedílnou součást každého (nejen) silového tréninku. Přesto je často opomíjená a málokdo ví, jak ji správně trénovat. V dnešním článku si povíme, proč bychom vůbec měli mobilitu trénovat, a jak nám může v dosažení lepších výsledků pomoct.

Co znamená mobilita?

Mobilita je aktivní rozsah pohybu, který jste schopni aplikovat téměř kdykoliv a kdekoliv. Umožňuje nám dostávat tělo do různých pozic, ve kterých dokážeme maximálně použít energii a sílu. Mobilita se tak stává výborným základem pro pro silové cvičení či jinou fyzickou činnost.

Přestože o mobilitě slýcháme dnes a denně na každém rohu, není novinkou nebo aktuálním trendem. Je tu s námi již po tisíciletí a její výhody se dodnes, stejně jako v historii, využívají například při bojových sportech.

Mobilita, a její benefity v silovém sportu

Jistě jste už někdy slyšeli o třech základních cvicích silového sportu – dřep, mrtvý tah a bench press. A možná se teď přirozeně ptáte, proč o nich mluvíme. Mobilita totiž úzce souvisí s technikou provedení konkrétních cviků, a právě její nedostatek může výrazně ovlivnit vaši výkonnost. Trénujte mobilitu, a vaše hodiny strávené v posilovně dostanou úplně jiný rozměr.

TIP: Co je to rozsah pohybu a jako ho zlepšit?

První kroky k trénování mobility

Bohužel neexistuje jeden kouzelný cvik, který vám po pár opakování zajistí dokonalou mobilitu. Způsobů, jak ji trénovat, je mnoho. Pojďme si tedy říci pár tipů pro úspěšný začátek jejího budování.

Protahujte se

Můžete začít třeba tím, že své tělo začnete před silovým tréninkem, nebo ráno, než se pustíte do vytíženého pracovního dne, protahovat. Na internetu najdete nespočet videí pro kvalitní strečink, který vám v cestě za perfektní mobilitou pomůže. Zároveň uvidíte, kde máte své nedostatky a můžete na nich postupně začít pracovat.

Dýchejte a vnímejte

Aby byl trénink mobility účinný, nestačí jen mechanicky provádět naučené cviky. Zpomalte, soustřeďte se a zhluboka dýchejte do břicha tak, aby výdechy byly delší, než nádechy.

TIP: Jak dýchat do břicha?

Buďte trpěliví a dejte tělu čas

Každý někde začínal a je zřejmé, že hned po prvním tréninku mobility nebudete mistři. To ale neznamená, že byste své tělo měli přemlouvat a do určitého rozsahu pohybu ho za každou cenu dostat. Vsaďte na plynulé, pomalé a přesné pohyby, které vás brzy dostanou tam, kam potřebujete. Nezapomeňte, že trpělivost růže přináší.

Nechoďte přes větší bolest

Trénink mobility není tak úplně procházka růžovým sadem a chvílemi to může být opravdu náročné. Přestože musí u cviků dojít k mírnému pnutí a nekomfortu, poslouchejte své tělo a v případě nepříjemné bolesti rozsah o trochu uberte

Trénujte ji pravidelně, ale dejte na pocit

Stejně jako se vám jedním cvikem mobilita nezhorší, jedním cvikem se vám ani nezlepší. Chápeme, že vidiny nových osobních rekordů jsou motivující, přesto se ale vyhněte jejímu každodennímu tréninku. Budování mobility je nelehké a snadno by tak mohlo dojít k přetažení, které bude spíše ke škodě, než k užitku. Najděte si svůj systém a vnímejte signály vašeho těla.

Příklady cviků na mobilitu 

  • Kroužky ramen ve vzporu na čtyřech
  • Rotace hrudníku
  • Kroužky kyčlí ve vzporu na čtyřech
  • Poloha žáby
  • Sed v hlubokém dřepu s vlastní vahou

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)