Recept na zdravé muffiny

Hledáte jednoduchý a rychlý recept na zdravý dezert? Bingo! Vyzkoušejte zdravé hrníčkové muffiny rovnou na dva způsoby – borůvkové s kefírem a banánové s ovesnými vločkami.

Co to jsou muffiny?

Muffiny představují dezert malých rozměrů, jehož klasický recept je ze základních surovin, které má doma nejspíše každý z nás. Existuje nespočet různých variací a dá se do nich přidat téměř cokoliv, co doma najdeme. Hotové jsou navíc za chvilku a jejich příprava je extrémně jednoduchá. Muffiny se dobře jí, nemusíte je nijak porcovat, a tudíž jde o skvělý druh pohoštění pro návštěvu. Ideální dezert ve chvíli, kdy nestíháte vůbec nic!

V čem se pečou muffiny

Existuje hned několik možností, jak můžete muffiny péct. Základním pomocníkem jsou papírové košíčky, které jsou přímo pro pečení muffinů určené. V obchodě najdete jak klasické bílé, tak i různě zdobené. Dezert tak můžete jednoduše ozdobit a přizpůsobit ho speciální situaci. Pokud nemáte formu ani formičky na muffiny, je možné je péct přímo v těchto košíčkách. V tom případě si ale pohlídejte, aby byly košíčky pevnější. Jinak budou muffiny trochu placatější a nebudou tak hezké. 

Nejlepší variantou je forma na muffiny. Ta vypadá jako plech, který má nejčastěji 12 “důlků”. Formu můžeme vymazat a vysypat nebo do každého důlku vložíme košíček, čímž si ušetříme práci. Poslední možností jsou silikonové košíčky, které nemusíte vůbec vymazávat. Je možné do nich rovněž vložit papírové košíčky a muffiny tak ozdobit.

Recepty na muffiny

Hrníčkové banánové muffiny

Nestihli jste sníst banány a už začaly hnědnout? Byla by škoda je vyhodit! Stačí přidat pár ingrediencí a máte z nich výborný dezert. Vyzkoušíte jednou, a poté budete kupovat přezrálé banány schválně. 

Na 12 muffin budete potřebovat:

  • ovesná mouka – 2 hrnky (lze vytvořit rozmixováním ovesných vloček)
  • bílý řecký jogurt – 1 hrnek (220 g)
  • hodně zralý banán – 2 kusy
  • mléko či jeho alternativa – ¼ hrnku
  • med či libovolný sirup – 3 lžíce
  • prášek do pečiva – 2 lžičky
  • vejce – 2 kusy

TIP: Do muffin můžete přidat nakrájenou hořkou čokoládu či ořechy.

Jak na to?

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme formu nebo formičky na muffiny. Pokud nemáte papírové košíčky, formu vymažte a vysypte.
  2. V míse smícháme jogurt, banán, mléko, med a vejce.
  3. V jiné misce si promícháme mouku s práškem do pečiva a sypkou směs postupně přidáme ke směsi tekuté. Vše pořádně promícháme tak, aby v těstě nebyly hrudky. Teď přichází řada na ingredience navíc.
  4. Naplníme formu či formičky na muffiny a dáme péct. Myslete na to, že muffiny při pečení vyběhnou. Je lepší neplnit až po okraj. Pečeme přibližně 20 minut. 
  5. Hotové muffiny poznáte podle toho, že po propíchnutí špejlí na špejli nezůstanou drobky. Muffiny hned z formy nebo formiček vyndejte, aby nezvlhly. Necháme vystydnout a můžeme podávat. 

Hrníčkové borůvkové muffiny

Kombinace kefíru a borůvek je zkrátka dokonalá. Úplně nejlepší jsou z borůvek, které si sami nasbíráte v lese. Jejich přípravu tak můžete spojit s krásnou procházkou či výletem. Uvidíte, že poté vám budou chutnat ještě o něco více.

Na 12 muffin budete potřebovat:

  • med či libovolný sirup – 3 lžíce
  • kefír – 1 hrnek
  • olej – ¼ hrnku
  • šťastné vejce – 1 kus
  • sůl – ½ lžičky
  • špaldová mouka – 1 hrnek
  • prášek do pečiva – 2 lžičky
  • borůvky – množství dle libosti

Jak na to?

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme formu nebo formičky na muffiny. Pokud nemáte papírové košíčky, formu vymažte a vysypte.
  2. Vezmeme mísu a vyšleháme med s kefírem, olejem, vejcem a solí.
  3. V jiné misce si promícháme mouku s práškem do pečiva a sypkou směs postupně přidáme ke směsi tekuté. Vše pořádně promícháme tak, aby v těstě nebyly hrudky.
  4. Borůvky do těsta jemně vmícháme tak, aby zůstaly celé. V případě, že použijete ruční šlehač, borůvky se “rozbijí” a těsto bude fialové.
  5. Naplníme formu či formičky na muffiny a dáme péct. Myslete na to, že muffiny při pečení vyběhnou. Je lepší neplnit až po okraj. Pečeme přibližně 20 minut. 
  6. Hotové muffiny poznáte podle toho, že po propíchnutí špejlí na špejli nezůstanou drobky. Muffiny hned z formy nebo formiček vyndejte, aby nezvlhly. Necháme vystydnout a můžeme podávat.

Přečtěte si také

Od Tereza Líšková

Studentka psychologie a speciální pedagogiky, která svůj volný čas tráví u knížek, dobrého jídla a seriálů. Pokud ji nenajdete doma, nejspíše se toulá přírodou.