Hledáte jednoduchý a rychlý recept na zdravý dezert? Bingo! Vyzkoušejte zdravé hrníčkové muffiny rovnou na dva způsoby – borůvkové s kefírem a banánové s ovesnými vločkami.
Co to jsou muffiny?
Muffiny představují dezert malých rozměrů, jehož klasický recept je ze základních surovin, které má doma nejspíše každý z nás. Existuje nespočet různých variací a dá se do nich přidat téměř cokoliv, co doma najdeme. Hotové jsou navíc za chvilku a jejich příprava je extrémně jednoduchá. Muffiny se dobře jí, nemusíte je nijak porcovat, a tudíž jde o skvělý druh pohoštění pro návštěvu. Ideální dezert ve chvíli, kdy nestíháte vůbec nic!
V čem se pečou muffiny
Existuje hned několik možností, jak můžete muffiny péct. Základním pomocníkem jsou papírové košíčky, které jsou přímo pro pečení muffinů určené. V obchodě najdete jak klasické bílé, tak i různě zdobené. Dezert tak můžete jednoduše ozdobit a přizpůsobit ho speciální situaci. Pokud nemáte formu ani formičky na muffiny, je možné je péct přímo v těchto košíčkách. V tom případě si ale pohlídejte, aby byly košíčky pevnější. Jinak budou muffiny trochu placatější a nebudou tak hezké.
Nejlepší variantou je forma na muffiny. Ta vypadá jako plech, který má nejčastěji 12 “důlků”. Formu můžeme vymazat a vysypat nebo do každého důlku vložíme košíček, čímž si ušetříme práci. Poslední možností jsou silikonové košíčky, které nemusíte vůbec vymazávat. Je možné do nich rovněž vložit papírové košíčky a muffiny tak ozdobit.
Recepty na muffiny
Hrníčkové banánové muffiny
Nestihli jste sníst banány a už začaly hnědnout? Byla by škoda je vyhodit! Stačí přidat pár ingrediencí a máte z nich výborný dezert. Vyzkoušíte jednou, a poté budete kupovat přezrálé banány schválně.
Na 12 muffin budete potřebovat:
- ovesná mouka – 2 hrnky (lze vytvořit rozmixováním ovesných vloček)
- bílý řecký jogurt – 1 hrnek (220 g)
- hodně zralý banán – 2 kusy
- mléko či jeho alternativa – ¼ hrnku
- med či libovolný sirup – 3 lžíce
- prášek do pečiva – 2 lžičky
- vejce – 2 kusy
TIP: Do muffin můžete přidat nakrájenou hořkou čokoládu či ořechy.
Jak na to?
- Předehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme formu nebo formičky na muffiny. Pokud nemáte papírové košíčky, formu vymažte a vysypte.
- V míse smícháme jogurt, banán, mléko, med a vejce.
- V jiné misce si promícháme mouku s práškem do pečiva a sypkou směs postupně přidáme ke směsi tekuté. Vše pořádně promícháme tak, aby v těstě nebyly hrudky. Teď přichází řada na ingredience navíc.
- Naplníme formu či formičky na muffiny a dáme péct. Myslete na to, že muffiny při pečení vyběhnou. Je lepší neplnit až po okraj. Pečeme přibližně 20 minut.
- Hotové muffiny poznáte podle toho, že po propíchnutí špejlí na špejli nezůstanou drobky. Muffiny hned z formy nebo formiček vyndejte, aby nezvlhly. Necháme vystydnout a můžeme podávat.
Hrníčkové borůvkové muffiny
Kombinace kefíru a borůvek je zkrátka dokonalá. Úplně nejlepší jsou z borůvek, které si sami nasbíráte v lese. Jejich přípravu tak můžete spojit s krásnou procházkou či výletem. Uvidíte, že poté vám budou chutnat ještě o něco více.
Na 12 muffin budete potřebovat:
- med či libovolný sirup – 3 lžíce
- kefír – 1 hrnek
- olej – ¼ hrnku
- šťastné vejce – 1 kus
- sůl – ½ lžičky
- špaldová mouka – 1 hrnek
- prášek do pečiva – 2 lžičky
- borůvky – množství dle libosti
Jak na to?
- Předehřejeme si troubu na 180 °C a připravíme formu nebo formičky na muffiny. Pokud nemáte papírové košíčky, formu vymažte a vysypte.
- Vezmeme mísu a vyšleháme med s kefírem, olejem, vejcem a solí.
- V jiné misce si promícháme mouku s práškem do pečiva a sypkou směs postupně přidáme ke směsi tekuté. Vše pořádně promícháme tak, aby v těstě nebyly hrudky.
- Borůvky do těsta jemně vmícháme tak, aby zůstaly celé. V případě, že použijete ruční šlehač, borůvky se “rozbijí” a těsto bude fialové.
- Naplníme formu či formičky na muffiny a dáme péct. Myslete na to, že muffiny při pečení vyběhnou. Je lepší neplnit až po okraj. Pečeme přibližně 20 minut.
- Hotové muffiny poznáte podle toho, že po propíchnutí špejlí na špejli nezůstanou drobky. Muffiny hned z formy nebo formiček vyndejte, aby nezvlhly. Necháme vystydnout a můžeme podávat.